Titokzatos olasz író a Booker-díj jelöltjei között

booker
Vágólapra másolva!
Elena Ferrante titokzatos olasz regényíró és Orhan Pamuk Nobel-díjas török író is szerepel a 2016. évi Nemzetközi Man Booker-díj jelöltjeinek hatos listáján.
Vágólapra másolva!

Ferrante, aki Nápolyban játszódó, életről és barátságról szóló regényeivel hódította meg világszerte a könyvsikerlistákat, The Story of the Lost Child című regényével került fel a rangos angolszász irodalmi elismerés szűkített listájára. A női álnevet használó író személyazonossága ismeretlen és nagyon ritkán ad interjút.

A Törökország egyik legismertebb írójaként ünnepelt Pamuk, aki 2006-ban nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, az Isztambulban játszódó A Strangeness in My Mind című írásával szerepel a hatos listán.

booker Forrás: Origo

A jelöltek között van továbbá Jen Lien-ko (Yan Lianke) The Four Books című írása, egyike azon maroknyi kínai regénynek, amely az 1950-es és 1960-as évek több millió ember halálát okozó nagy éhínségével foglalkozik. Az író szatirikus regényeit rendszeresen betiltják Kínában.

Az esélyesek közé került az angolai José Eduardo Agualusa angolai forradalomról szóló, A General Theory of Oblivion című munkája, a dél-koreai Han Kang The Vegetarian című, gasztrotémájú könyve és az osztrák Robert Seethaler A Whole Life című alpesi története.

A Booker Prize Foundation tavaly jelentette be, hogy a korábban kétévente átadott nemzetközi elismerést összevonták egy másik, évente kiosztott díjjal, az Independent Foreign Fiction Prize-zal, hogy lendületet adjanak az idegen nyelvű fikciós művek angolra fordításának.

A megújult Nemzetközi Man Booker-díjat, amelyet

Az elismerést bármely nyelven írt könyv elnyerheti, amennyiben angol fordításban is megjelent. A fordítás jelentőségének további elismeréseként a díjjal járó 50 ezer font (19,5 millió forint) pénzjutalmat egyenlő arányban osztják meg az író és a fordító között.

Tavaly Krasznahorkai Lászlónak ítélte az elismerést a zsűri, amelynek akkori elnöke "rendkívüli intenzitású és hangskálájú, látomásos" íróként méltatta Krasznahorkait.

Az idei győztest május 16-án jelentik be Londonban.