Free-Presszionisták címmel négy magyar roma képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a brüsszeli Balassi Intézetben.

A kiállításon Balogh Tibor, Káli-Horváth Kálmán, Borkó Marianna és Kiss Sándor alkotásait láthatja a közönség.

"Ez a tárlat jól példázza, hogy a tehetség utat tör magának, még egy nevelőotthon falai közül is. A művészek az 1980-as években a tiszadobi árvaház lakóiként ragadtak először ceruzát és ecsetet, hogy kifejezzék érzéseiket, belső gondolatvilágukat és megvalósítsák álmukat" - írták a Balassi Intézet közleményében.

Mint hangsúlyozzák, a képek igen intenzív érzésekről tanúskodnak, olykor drámai hatásúak a művészek életútjából adódóan. Sokrétűen értelmezhetőek, egyéni stílusuk és látásmódjuk nem hasonlítható más kortárs művekhez.

Kiss Sándor, Borkó Marianna, Balogh Tibor és Káli-Horváth Kálmán, a Free-Presszionisták elnevezésű művészeti csoport tagjai  kiállításuk megnyitóján a Pesti Vigadóban 2015. július 20-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

 A Free-Presszionista csoport gyökerei az 1980-as évekre nyúlnak vissza, amikor három árva fiú és egy lány az intézet falai között alkotni kezdett.

A roma művészcsoport alkotásaiból 60 oldalas album is készült azonos címmel, amelyhez Kőnig Frigyes festő- és grafikusművész írta az előszót. A csoport Franciaországban, Angliában és Dániában is bemutatkozott már.