Így búcsúzik a sztárvilág Prince-től

Prince
NEW YORK - OCTOBER 14: Singer/musician Prince makes an announcement at The Apollo Theater on October 14, 2010 in New York City. Stephen Lovekin/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Prince váratlan halála megrázta rajongóit, csütörtök éjjel Minneapolisban ezrek gyűltek össze, hogy a sztárra emlékezzenek, és Spike Lee filmrendező hívására is ezres tömeg rótta le tiszteletét Brooklynban. Természetesen a közösségi oldalakat is elárasztották az üzenetek, melyekben hírességek vesznek búcsút a poplegendától. Barack Obama szerint a popzene egyik legnagyobb ikonja ment el.
Vágólapra másolva!

Prince sok ezernyi rajongója gyűlt össze késő estére Minneapolis belvárosában annál a klubnál, ahol a sztár Purple Rain című filmjét forgatták, a környező utcákat is megtöltő tömeg egész éjszakás táncpartival emlékezett az énekesre. Prince 1985-ben a legjobb eredeti betétdal Oscar-díját vehette át a zenés filmért, amelyben színészként is debütált.

A First Avenue klub előtt tartott megemlékezésen helyi zenészek játszották legnagyobb slágereit, a tengernyi ember pedig együtt táncolt és énekelt. A klub tulajdonosa, Dayna Frank elmondta:

azért szervezték a táncpartit, hogy lehetőséget adjanak rajongóinak érzelmeik kifejezésére,

megosztására és a sztárról való megemlékezésre. Prince utoljára 2007-ben játszott a klubban.

Prince 57 éves volt Forrás: AFP/2010 Getty Images/Stephen Lovekin

Bíbor színű virágcsokrokkal érkeztek

Spike Lee hívására mintegy ezer Prince-rajongó sereglett a filmrendező produkciós vállalatának brooklyni székhelye elé. A rögtönzött utcabálra az emberek gyerekeiket és kutyáikat is magukkal vitték. Lee 40 Acres & A Mule elnevezésű cégének környékét a rendőrség lezárta, így a tömeg zavartalanul táncolhatott késő éjszakáig Prince zenéjére. Lee és a megjelentek is valamilyen bíbor színű ruhadarabot viseltek, a rendező bíbor pólóban jelent meg, akadtak, akik bíbor színű virágcsokrokkal érkeztek.

61 millió Facebook-bejegyzés

Sokan az interneten búcsúztak Prince-től, a poplegenda váratlan halála után elárasztották a közösségi oldalakat a búcsúüzenetek. A Facebook szóvivője szerint a művész halálának bejelentése utáni öt órában 25 millió felhasználó 61 millió bejegyzésben, hozzászólásban és egyéb formában reagált a hírre. Prince a Twitteren is a legfelkapottabb téma lett világszerte: több mint hatmillió bejegyezésben méltatták az előadót.

Milliók gyászolják az énekest Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

Brilliáns vezető volt

A Fehér Ház közleménye szerint Barack Obama kreatív ikonnak nevezte az 57 évesen csütörtökön váratlanul elhunyt énekest.

- fogalmazott közleményében az elnök.

Szerinte kevesen gyakoroltak akkora hatást a populáris zenére, és érintették meg olyan mélyen a hallgatóságot, mint a tragikus hirtelenséggel most eltávozott művész. Felidézte, hogy Prince egyszer azt mondta: "egy erős szellemiség áttöri a korlátokat", és az elnök szerint "senkinek a szellemisége nem volt erősebb vagy alkotóbb, mint az övé".

Az Obama házaspár tavaly júniusban vendégül látta a hétszeres Grammy-díjas énekest, aki egy fehér házi magánestélyen lépett fel Stevie Wonder társaságában.

A művészvilág tagjai is kifejezték megdöbbenésüket és gyászukat, méltatták az elhunyt szupersztárt. Madonna szerint igazi látnok művész volt, aki megváltoztatta a világot, Goldie Hawn színésznő mikroblogjában úgy fogalmazott: Prince most az égi angyalok csapatához csatlakozott.

Michael Kors briliánsnak, kreatívnak és igazi ikonnak, Vanessa Williams legendásnak, Billy Idol óriási tehetségnek nevezte az elhunytat. Chaka Khan szintén mikroblogban tudatta a világgal, hogy szerette Prince-t, Keith Urban countryénekes pedig nem akarta elhinni a halálhírt, miként Brian Wilson sem, aki köszönetet mondott Prince-nek a művészetéért.

Will Smith még beszélt vele előző este

Mick Jagger forradalmi művésznek, nagyszerű muzsikusnak, csodálatos szövegírónak nevezte Prince-t, az amerikai zene nagyasszonya, Aretha Franklin pedig az MSNBC televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott:

"nagy csapás, hihetetlen, Prince-ből tényleg csak egy volt".

Még a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal is megemlékezett a művészről.

"Hiányozni fog egy jó barátom, aki rendkívüli tehetséggel volt megáldva. Óriási előadó és gitáros volt" - méltatta kollégáját Ronnie Wood.

- írta Paul McCartney a mikroblog portálon, míg Oprah Winfrey így búcsúzott: "Prince, a galambok most tényleg sírnak".

Will Smith-t megdöbbentette és mélyen lesújtotta a hír. Facebook-bejegyzésében a színész-énekes elárulta, hogy a halála előtti estén még beszélt is Prince-szel.

Az egyik nagy újító

A csütörtökön, 57 éves korában elhunyt Prince az 1970-es években robbant be többek közt olyan slágerekkel, mint a Wanne Be Your Lover. Későbbi nagy sikerei közé tartozott a Purple Rain, a Let's Go Crazy, a When Doves Cry és a Diamonds and Pearls. 2004-ben beiktatták a Rock and Roll hírességeinek csarnokába. Az alacsony termetű, extravagáns, provokatív stílusáról ismert énekes, producer, szövegíró - eredeti nevén Rogers Nelson - kora egyik leginkább újító szellemű előadója volt szakértők szerint.

Túladagolásban halhatott meg

Prince helyi idő szerint csütörtök reggel hunyt el. Az énekesre egy liftben találtak rá öntudatlan állapotban a Minneapolis külvárosában, Chanhassenben lévő Paisley Park stúdiójában, amelyben a lakása is található. A mentőket alkalmazottai riasztották, a hívásról készült átirat szerint az ismeretlen telefonáló teljesen össze volt zavarodva, a diszpécser ismételt kérdésére sem tudta megadni a pontos címet, végül átadta a telefont, és egy női hang mondta meg, hova kell mennie a mentőknek, akiknek azonban már nem sikerült újraéleszteni a sztárt. Ahogy az Origo is megírta, Prince halálát drogtúladagolás okozhatta.