Károly herceg Hamlet szerepébe bújt

William Shakespeare halálának 400. évfordulóján tartottak szombaton este Stratford-upon-Avonban, az író szülővárosában
People wearing masks depicting William Shakespeare line the street during a parade to mark 400 years since the bard's death in Stratford-upon-Avon in central England on April 23, 2016. William Shakespeare's hometown of Stratford-upon-Avon on Saturday leads the global celebrations to mark 400 years since the playwright's death, with enough star-studded plays, concerts and parades to bring the town to a standstill. / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
A brit trónörökös is Hamlet szerepébe bújt azon a gálán, amelyet William Shakespeare halálának 400. évfordulóján tartottak szombaton este Stratford-upon-Avonban, az író szülővárosában.
Vágólapra másolva!

A Royal Shakespeare Company rendezte emlékesten Károly walesi herceg sajátos brit humorral taglalta, hogyan kell helyesen hangsúlyozni a dráma főhősének híres szavait, a Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés-t.

Nagy buli volt Forrás: AFP/Leon Neal

A BBC brit köztévében és több európai moziban, így a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban élőben közvetített eseményen, a Shakespeare Live című előadáson híres színészek, köztük Judi Dench, Helen Mirren, Ian McKellen, David Tennant, Benedict Cumberbatch és Joseph Fiennes, adtak elő a író legismertebb drámáinak jeleneteiből. A színészóriások mind-mind saját verzióban hangsúlyozták a világhírű idézetet, de a végső szót a 67 éves trónörökös mondta ki.

Az ünnepi emlékműsort Európa-szerte csaknem négyszáz moziban közvetítették élőben, a közép- és kelet-európai régió országai közül egyedül Magyarországon volt látható a program.

Idén az angol nyelvű drámairodalom zseniális alkotója, William Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezik a színházi világ. A nemzetközi programsorozat április 23-án teljesedett ki, azon a napon, amelyen a drámaíró megszületett 1564-ben, és amelyen 1616-ban meghalt.

William Shakespeare halálának 400. évfordulóján tartottak szombaton este nagy bulit Stratford-upon-Avonban, az író szülővárosában Forrás: AFP/Leon Neal

Az évforduló alkalmából a Londonban tartózkodó amerikai elnök is tisztelgett a nagy drámaíró és brit nemzeti költő emléke előtt. Barack Obama felkereste a szerző emlékét ápoló világhírű Globe Színházat, annak az egykori teátrumnak a mását, amelyben Shakespeare idején előadták az író hatalomról és intrikákról, szerelemről és féltékenységről szóló drámáit.