Február óta nem beszél egymással a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván és Tarlós István főpolgármester, akik között az utóbbi időben éles nyilatkozatháború alakult ki a zenekar önkormányzati támogatásának csökkentése miatt.

Február óta nem beszéltünk, amit igazán sajnálok, sokkal jobb lenne megbeszélni, hogyan szolgálhatjuk együtt eredményesen Budapestet – mondta Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője a Népszabadságnak adott interjúban

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetőjeForrás: Akos Stiller/Akos Stiller

Vita azért alakult ki közöttük, mert, mint arról az Origo is beszámolt, a főváros jelentősen csökkentette a zenekar önkormányzati támogatását, majd amikor Fischer emiatt bírálta a főpolgármestert, Tarlós a maradék támogatás megvonásával fenyegetett.

„Valami elcsúszott a fővárosnál”

Az interjúban Fischer azt mondta, váratlanul érte őket, hogy kihagyták a zenekart a február végi költségvetésből, majd konzultáció nélkül értesültek áprilisban a kétszázmilliós támogatásmegvonásról.

Tarlós István, Budapest főpolgármestereFotó: Szabó Gábor - Origo

Arról is beszélt, hogy a magyar állam nagyra értékeli a Fesztiválzenekar munkáját, és stabilan, a szükséges mértékben támogatja, miközben tudják, számos politikai döntésükkel nem értek egyet”.  Ám – folytatta Fischer Iván – „a fővárosnál valami elcsúszott, remélem, ez helyrehozható”.