371 Csillag: emlékezés a roma holokauszt áldozataira

2016.05.20. 14:27

Május 21-én, a Bátorság és a Roma Ifjúság Napján gálaműsorral emlékeznek a holokauszt roma áldozataira és a birkenaui lázadásra a Nemzeti Színházban. Az auschwitzi haláltáborban 371 cigány kisgyerek született, akik mindannyian a náci vérontás áldozatai lettek. Az előadás nekik is emléket állít. A túlélők vallomásai és irodalmi művek alapján olyan művészek idézik meg a rendezvényen a múltat, mint Törőcsik Mari, Béres Ilona vagy Snétberger Ferenc.

A gálaműsor története 2006-ra nyúlik vissza, amikor az Európai Roma Fórum elnöksége „a Bátorság és a Roma Ifjúság Napja" néven jóváhagyta az ötletet a neuengammei volt koncentrációs táborban tartott találkozóján. Ezen a novemberi tanácskozáson azt is elfogadták, hogy ennek a napnak az 1944. május 16-án történt eseményeknek kell méltó emléket állítania. A táborparancsnok, Rudolf Höss intézkedésére akkor próbálták meg felszámolni az Auschwitz-Birkenau II/e láger részében felállított külön cigány családi tábort, mert így akartak a meggyilkolandó romák helyére új, életerős foglyokat elhelyezni.

A cigányok viszont ahelyett, hogy szó nélkül engedték volna magukat gázkamrákba terelni, fellázadtak. A férfiak, a nők és a gyerekek is fegyvereket készítettek, és amikor a katonák kora reggel megérkeztek, hogy a halálba vezessék a kisgyerekes családokat, kövekkel, vascsövekkel, deszkákkal, szögesdróttal verték vissza őket. A katonák mégis sok romát lemészároltak, de náci tisztek is meghaltak. Ez alatt a csata alatt érkezett meg a következő transzport, a táborparancsnok ezért leállította a támadást, és a vonatokhoz vezényelte a katonákat. A roma ellenállás napja ezáltal lett annak példaértékű bizonyítéka, hogy az elnyomással a kilátástalannak tűnő helyzetekben is szembe lehet, és szembe is kell szállni.

A Nemzeti Színházban, szombat este 6 órakor kezdődő megemlékezés fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Beszédet mond majd Langerné Victor Katalin, az EMMI helyettes államtitkára, a megemlékező művészek között pedig Törőcsik Mari, Béres Ilona, Nyári Oszkár, Farkas Dénes, Snétberger Ferenc gitárművész, Balázs János zongoraművész, Lendvai József hegedűművész, Beck Zoltán és a Gypsyndrom, Boda Péter énekes, Balogh Zsolt és folklór együttese valamint Kalla Sándor és cigányzenekara is szerepel.