Vitaverseny témája lett a magyar menekültkvóta

A magyar oktatási rendszer problémái - beszélgetés Nahalka Istvánnal
család
iskola diák tanár
Vágólapra másolva!
A menekültkvóta bevezetéséről fogalmazzák meg érveiket a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vitavetélkedő döntősei az országos fordulón szerdán, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A fiatalok német nyelven vitáznak arról a kérdésről, hogy "Beleegyezzen-e Magyarország a menekültek éves kvóta szerinti befogadásába, amennyiben az EU átvállalja a költségeket?". A négy döntős érveivel a retorikai képességeiről igyekszik meggyőzni a zsűrit az Andrássy Egyetemen - közölte a Goethe Intézet.

Magyarországon ebben a tanévben 16 iskolából több mint 400 tanuló indult a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőn.

Tanórákon vagy projektcsoportokban gyakorolták a vitázást német nyelven, és megtanultak egymásra odafigyelni. A döntőbe jutott négy vitázót több - iskolai és országos - fordulóban választották ki.

A zsűri a téma alapos ismeretét, a meggyőző érvelést és mindenekelőtt

azt a képességet értékeli, hogy mennyire figyelnek oda a beszédpartnerre, és hogyan reagálnak egymásra.

A zsűri azt a képességet értékeli, hogy a diákok mennyire figyelnek oda a beszédpartnerre és hogyan reagálnak egymásra (Képünk illusztráció) Forrás: Dreamstime

Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna vesz részt a vitavetélkedőn. A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőt 2005 óta rendezik meg, immár tíz közép- és kelet-európai ország középiskoláiban.

A projekt az emberi jogokban és azok történelmi hátterében való elmélyülést és a vitakészséget mint a demokratikus konfliktuskezelés eszközét fejleszti, hozzájárul a demokrácia erősítéséhez és a fiatalok nemzetek közötti egyetértéséhez, a politikai műveltség fejlesztéséhez:

arra ösztönzi a fiatalokat, hogy fontos politikai és társadalmi témákról kritikusan gondolkodjanak.

A német nyelven folyó vitázás fejleszti a tanulók nyelvtudását, és növeli aktivitásukat a tanórákon.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő - Közép- és Kelet-Európában a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Magyarországon a helyi támogatók között van a Hanns Seidel Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Magyarországi Németek Önkormányzata is.