Egy óriási falfestménnyel tisztelegnek Szarajevóban David Bowie emléke előtt, aki a boszniai háború idején hírnevét felhasználva hívta fel a világ figyelmét a háború áldozataira. Az emlékmű felállítását egy helyi zenész kezdeményezte.

Nagy méretű falfestményt lepleztek le szombaton David Bowie emlékére Szarajevóban. Az alkotás a néhai brit zenésznek a boszniai háború idején végzett humanitárius munkája előtt tiszteleg. 

A falfestmény szombaton avatták fel, a ceremónián a Space Oddity című szám szóltForrás: AFP/Elvis Barukcic

A falkép felavatásán több százan vettek részt, a ceremónián a Space Oddity című Bowie-szám hangzott el.

Egy helyi zenész kezdeményezte 

A 13 méter magas és 10,5 méter széles képet a Szarajevói Egyetem egyik épületének falára festették. A freskón A divat változik, de ti mindig az én hőseim maradtok felirat olvasható.

Az eredeti rajzokat a Marvel képregényrajzolója, Enis Cisic készítette, ezek alapján festette meg Zoran Herceg a freskót másfél hónap alatt. A művel a január 10-én daganatos betegség miatt elhunyt Bowie-nak állítottak emléket egy helyi zenész, Vedad Trbonja kezdeményezésére.

"Művész és humánus ember"

Az emlékmű létrehozását sok ezer boszniai támogatta. Bowie-t annak idején nagyon megrázta a boszniaiak szenvedése, hírnevét felhasználva hívta fel a világ figyelmét a háború áldozataira, és pénzt gyűjtött a humanitárius célokra, bár Szarajevóba sohasem látogatott el.

- Ezen az úton tisztelgünk Bowie, a művész és a humánus ember előtt, megőrizzük emlékét a városban, amelynek nem volt rá alkalma, hogy vendégül lássa őt - mondta el Adnan Comor, az emlékmű létrehozóinak szóvivője.