Idén megújult a POSZT programjainak struktúrája: a színházi találkozó 3 alappillére maga a versenyprogram, a POSZT bemutatja című rendezvénysorozat illetve a POSZT Fesztivál lesz. A versenyprogramban 16 előadás szerepel. Többek között olyan rendezők alkotásai vannak versenyben a zsűri díjaiért, mint Alföldi Róbert, Ascher Tamás, Cserhalmi György, Máté Gábor, Mohácsi János, Vidnyánszky Attila, ifj.Vidnyánszky Attila vagy Zsótér Sándor.

Pillanatkép a POSZT történelméből: POSZT-felirat a záróünnepségén tartott lézershow-n, 2009. június 13-án. MTI Fotó: Kálmándy FerencForrás: MTI/Kálmándy Ferenc

További újdonság, hogy az idei év márciusában megalakult a POSZT 16 fős Szakmai Tanácsadó Testülete, Hegedűs D. Géza elnökletével, és a POSZT történetében először kerül sor az Európai Színházi Találkozóra is. A versenyprogram előadásait a Pécsi Nemzeti Színházban mutatják be (kivéve a Piszkavas címűt, amelyet a Pécsi Harmadik Színházban játszanak), ezalatt a Kodály Központban zajlanak a POSZT bemutatja estek, a POSZT Fesztiválon pedig napi 24 órában folynak majd a kulturális programok a Zsolnay Negyedben.

Az első pillér - A versenyprogram

A POSZT versenyprogramja minden évben azokból az előadásokból áll össze, amelyeket az adott évad válogatói a legfontosabbaknak, legérdekesebbeknek találnak. Idén Kiss B. Attila Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogattak: több száz előadást néztek meg 2015 márciusa és 2016 márciusa között ahhoz, hogy végül 16-ra szűkítsék a versenyprogramba kerülő előadások számát. Június 9. és 18. között ezt a 6 nagyszínházi és 10 kamaraszínházi produkciót nézi majd végig a POSZT zsűrije, és választják ki közülük a díjazottakat.

A zsűri összesen 14 tagból áll. A Szakmai Tanácsadó Testület delegálta, 8 fős Szakmai Zsűriből, a MASZK Egyesület és a MOZAIK Művészegyesület delegálta 3 fős Színészzsűriből és abból a 3 fős Közönségzsűriből tevődik össze, akiket Pécs polgármestere sorsolt ki. A zsűri minden előadást megnéz és zárt körben megvitat, majd a fesztivál utolsó napján döntenek a díjak sorsáról. Ezen az utolsó napon rendezik az ünnepélyes díjátadó gálát is.

Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színház színésze az Isten ostora című előadásban, a 2015-ös POSZT-on. Horváth Lajos Ottó tavaly a legjobb férfialakítás díját kapta a színészzsűritől.Forrás: Origo

Tavaly a szakmai zsűri a legjobbnak a Nemzeti Színház Isten ostora című előadását találta, amelyért Vidnyánszky Attila a legjobb rendezés díját is átvehette. A POSZT-on ugyanis nem csak az előadások versenyeznek egymással: a legjobb előadás mellett díjat adnak át a legjobb rendezőnek, legjobb női és férfi fő- és mellékszereplőnek, a legjobb 30 éven aluli női és férfi főszereplőnek, és kihirdetik a legjobb színházi zene, dramaturg, jelmez és díszlet kategóriák győzteseit is. Ezeken kívül gazdára talál a Közönségdíj, és különdíjat ad át a Magyar Művészeti Akadémia valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete is.

A verseny idén különösen izgalmasnak ígérkezik, elég csak a 16 előadás rendezőinek névsorát végigolvasni. Az elmúlt évad nagyszínházi produkciói közül a POSZT versenyprogramjába került a Don Quijote (Nemzeti Színház, rendezte: Vidnyánszky Attila), a Túl zajos magány (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendezte: Ivo Krobot), A vágy villamosa (Nemzeti Színház, Pécs, rendezte: Rázga Miklós), az Istenítélet (A salemi boszorkányok) (Vígszínház, rendezte: Mohácsi János), A Bernhardi-ügy (Örkény István Színház, rendezte: Ascher Tamás) és a Tizenkét dühös ember (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte: Cserhalmi György),

a kamaraszínházi előadások közül pedig a Lear király (Radnóti Miklós Színház, rendezte: Alföldi Róbert), Az olaszliszkai (Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor), a Liliomfi (Budaörsi Latinovits Színház, rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila), A gát (Csiky Gergely Színház, Kaposvár – Nemzeti Színház, rendezte: Bérczes László), a Vízkereszt, vagy amire vágytok (Gyulai Várszínház – Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, rendezte: Bocsárdi László), a Tóték (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Rusznyák Gábor), a Piszkavas (Harmadik Színház, Pécs, rendezte: Vincze János), a Moliere: Tartuffe (Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendezte: Szikszai Rémusz), a Macska a forró bádogtetőn (Katona József Színház, Kecskemét, rendezte: Zsótér Sándor) és A te országod (Forte Társulat, rendezte: Horváth Csaba).

Krizsán Szilvia kapta tavaly a szakmai zsűritől a legjobb női alakítás díját az Újvidéki Színház Bánk bán-előadásának női főszerepéért.Forrás: Origo

A második és a harmadik pillér - a POSZT bemutatja, POSZT Fesztivál

Eközben a POSZT bemutatja esteken a legkülönfélébb műfajú további színházi előadásokat láthat a közönség: vígjátékoktól musicaleken és balettelőadásokon át operákon, hangversenyeken és önálló esteken keresztül cirkuszi előadásokig és könnyűzenei koncertekig terjed a kínálat.

A POSZT Fesztivál célja pedig az, hogy minél sokszínűbb, minőségi kulturális programok keretében mutasson be fiatal színészeket, zenészeket, írókat, költőket, slammereket. A Miénk itt a tér!  rendezvénysorozaton belül non-stop várják a nézőket egyetemi vizsgaelőadásokkal, független, alternatív, tánc-, mozgás- és bábszínházi előadásokkal, kiállításokkal, képzőművészeti workshopokkal, szakmai beszélgetésekkel, sok könnyűzenével. Bemutatnak a fesztiválon évek, sőt, évtizedek óta sikerrel futó előadásokat, fesztiváldíjas produkciókat, határon túlról érkezett társulatok előadásait, stand up-műsorokat, performanszokat.

Mindössze néhány programot kiragadva a közel 200-ból, Cseh Tamás történelemkönyve címen Cseh Tamás dalain keresztül elevenítik fel a magyar történelem elmúlt 40 évét, Most jöttem… címmel lemezbemutató koncertet tart Lajkó Félix, fellép az Ocho Macho és a Magashegyi Underground,  a Che Sudaka, a Budapest Klezmer Band, Huzella Péter vagy a Magna Cum Laude, és lesz közönségtalálkozó Hobóval, aki a Halj meg és nagy leszel című estjével lép fel a POSZT-on.  

A jelentkezők interaktív improvizációs kurzuson vehetnek részt a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves hallgatóival, találkozhatnak a S.Ö.R. főszereplőivel, Kálloy Molnár Péterrel, Kálid Artúrral és Gáspár Andrással, és a gyerekekre is várnak különböző játékok és kézműves-foglalkozások a Teátrumi Mocorgóban. A Gyulai Várszínház, a Kaposvári Egyetem és a Nemzeti Színház közös produkciójától, a Psychétől a Don Pasquale című operán át a FÜGE és az Orlai produkció közös előadásáig, az Egyasszonyig vagy a Katona-beli Portugáltól a Páratlan párosig, a Madách Színház 31 éve futó előadásáig – és egyben a Magyarországon legtöbbet játszott prózai darabig -  számos előadás várja a közönséget a versenyprogramon kívül is. Eljön a POSZT-ra a Kiscsillag a Semmi konferenciával, az HBO pedig saját gyártású prémium sorozatait és fesztiváldíjas dokumentumfilmjeit vetíti.

A színész zsűri 2015-ben Gubik Petrának ítélte a legjobb női alakítás díját, a Békéscsabai Jókai Színház Koldusopera című előadásáért.Forrás: Origo

A POSZT első három napjára tervezett Európai Színházi Találkozó keretében Európa különböző pontjairól érkezett egyetemi vizsgaelőadások kerülnek színpadra, majd ezeket szakmai és kötetlen beszélgetések, workshopok, improvizációs tréningek követik. A találkozó célkitűzése elsősorban az, hogy az európai színházi folyamatokat és az új generáció szakembereit Magyarországon is megismertessék, mindenekelőtt a fiatal szakmabeliekkel.

A színházi találkozó díszvendége Piros Ildikó lesz, akit nemcsak egy személyes beszélgetésből ismerhetnek meg a nézők, hanem a legkülönfélébb programokban is aktív szerepet kap: a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karának hallgatói róla készítenek portrékat és installációkat, valamint a Momentán Társulat Főhős című, improvizációra és interakcióra építő előadásának is ő lesz a sztárvendége.

Mivel  a POSZT idén átfedésben van a foci Eb-vel, még a futballrajongóknak is kedvez a fesztivál: az Európa-bajnokság minden meccsét nagy felbontásban közvetítik a helyszínen.