Fél évszázados lesz a legendás színészképző

Vágólapra másolva!
1966-ban alapították a Nemzeti Stúdiót, a mai Pesti Magyar Színiakadémia jogelődjét. A nagyhírű intézményből számtalan sikeres színész és színházi szakember került ki - a Nemzet Színészei közül ketten, hat Kossuth-díjas színész, illetve négy, ma is aktív színházigazgató is a Nemzeti Stúdió növendékei voltak. Június 11-én hajnalig tartó programokkal ünneplik a stúdió 50. születésnapját a Magyar Színházban.
Vágólapra másolva!

1966 őszére építették át teljesen a korábbi Magyar Színház épületét, hogy saját épületük felrobbantása után ott játszhasson tovább a Nemzeti Színház társulata. 1966.február 4-én a már új helyén működő Nemzeti Színházban megtartották Peter Weiss Marat halála című darabjának bemutatóját.

Az előadáshoz minőségi statisztériára volt szükség - gyakorlatilag ez az igény hívta életre a később legendássá vált Nemzeti Stúdiót,

ahová a Színművészeti Főiskola második vagy harmadik rostáján kiesett jelentkezőket hívták be felvételizni. Már az első évfolyamból olyan színművészek kerültek ki, mint Bánsági Ildikó, Hámori Ildikó, Lázár Kati, Lukács Sándor vagy Szacsvay László.

A Nemzeti Színház Hevesi Sándor téri épülete, a mai Magyar Színház. Forrás: pestimagyarszinhaz.hu, pixabay.com

A Nemzeti Stúdió öt évtizede alatt pedig

felsorolni is lehetetlenség volna, hány szakembert adott a színházi szakmának az intézmény.

Becslések szerint a ma aktív színházi és televíziós szakemberek 70%-a volt stúdiós - akadt, aki ott készült fel újbóli felvételijére a mai Színművészeti Egyetemre, és ott végzett, mások kizárólag a Nemzeti Stúdióban eltöltött éveikre alapozva helyezkedtek el és váltak sikeressé a pályán. Stúdiós volt többek között Andorai Péter és Csákányi Eszter, illetve, csak néhány nevet kiragadva, Ábrahám Edit, Benkő Nóra, Blaskó Péter, Csonka András, Gryllus Dorka, Jakupcsek Gabriella, Makranczi Zalán, Rubold Ödön, Száraz Dénes, Szinetár Dóra, Tímár Éva, Trokán Péter, Ujlaki Dénes vagy Zsadon Andrea is.

Az egykori stúdiósok közül többekből színházigazgatók lettek:

Halasi Imre és Korognai Károly korábban álltak egy-egy színház élén, de jelen pillanatban is aktív színigazgatók Ráckevei Anna, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Zalán János, a Magyar Színház igazgatója.

Az ötvenedik évforduló alkalmából óriási ünnepséget rendez most hétvégén a Pesti Magyar Színház, amely az új, Duna-parti Nemzeti Színház építése, azaz 2000 óta működik ezen a néven a Hevesi Sándor téri épületben. Zalán János, a színház igazgatója, aki maga is a Nemzeti Stúdió növendéke volt, nemcsak a születésnapi programot ismertette az Origóval, hanem azt is elmondta, mekkora a stúdió örökségének a jelentősége a mai napig.

amely azzal a céllal jött létre, hogy gyakorlati képzést nyújtson a színpadi szerepléshez" - kezdte a Nemzeti Stúdió érdemeinek felsorolását Zalán János. "Fantasztikus tanárok dolgoztak itt: Bodnár Sándor, az alapító, olyan rendezők mellett dolgozott, mint Gellért Endre, Apáthi Imre, Várkonyi Zoltán, Major Tamás vagy Marton Endre. Igazi pedagógiai és csodás igazságérzettel megáldott színházi emberről van szó, aki Simon Zoltán zenei vezetővel és Tatár Eszterrel megalapította a Nemzeti Stúdiót".

Zalán János Forrás: Pesti Magyar Színház / Semsei Eszter

"Az idő igazolta a Nemzeti Stúdió életképességét és rangját, hiszen ez a típusú színészképzés, amely a fegyelmezettségre, az alázatra, a színház szeretetére nevel,

több Kossuth-díjas színművészt is kinevelt"

- tette hozzá a Magyar Színház igazgatója. "Például Hámori Ildikót, Bánsági Ildikót, Csákányi Esztert, Lázár Katit, Lukács Sándort,

vagy két Nemzet Színészét:

Szacsvay Lászlót és a szintén Kossuth-díjas Andorai Pétert.

Ez egy olyan örökség, amelyet nekünk ápolnunk kell.

Nagyon nehéz körülmények között dolgoztak. A mi feladatunk, hogy az ő emléküket és ezt a színészképzésbe rejtett speciális oktatási módszert továbbadjuk".

Az 50 éves Nemzeti Stúdióra való emlékezést "hatalmas nagy találkozásnak" nevezte Zalán János, ugyanis több mint 400 volt diák gyűlik majd össze. A program 18 órakor, a diákok érkezésével kezdődik, ezt a nagyszínpadon a jelenlegi akadémisták egy mozgásszínházi előadással fogják színesíteni.

19 órakor kezdődik majd az emlékműsor, amelyben köszöntők hangzanak el, dokumentumfilmmel, archív filmvetítésekkel emlékeznek az egykori tanárokra. Levetítik a Nemzeti Stúdió húszéves, jubileumi rendezvényén készült emlékfilmet is, ahol Lukács Sándor mondott beszédet. A szervezők reményei szerint idén, az 50. évfordulón szintén ő lesz a szónok.

20 órakor felavatják az egykori tanárok emléktábláját és az alapító, Bodnár Sándor szobrát.

- fűzte hozzá ehhez Zalán János -"hiszen ez nem más, mint tisztelgés és köszönetnyilvánítás. Nagyon fontos az emlékezés. Ezért gondoltuk azt, hogy a félszázados évfordulón mindenféleképpen emléket kell, hogy állítsunk".

Egykori fényképekből is készül összeállítás az 50 éve alapított Nemzeti Stúdió ünneplésére. Forrás: pestimagyarszinhaz.hu, pixabay.com

Fél kilenckor fogadással folytatódik a programsorozat, miközben a kivetítőkön folyamatosan lesznek láthatóak részletek a Nemzeti Színház régi előadásaiból, ahol a volt akadémisták, a volt nemzeti stúdiósok felismerhetik magukat. "Nyilván sok kedves emlék fog föltörni belőlük" - jegyezte meg erről a Magyar Színház igazgatója.

Lesz vetítés fényképes emlékekből: az előadások bemutatóján vagy a premierek után készült felvételekből, fotókból. Ezek után játékos, interaktív beszéd- , tánc- és szituációs gyakorlatot mutatnak be a jelenlegi akadémisták a régi stúdiósok instrukciói alapján.

- mondta erről az Origónak Zalán János. "Maga a struktúra és az oktatási módszer sokat változott az idők során. A Nemzeti Stúdió régen a Nemzeti Színház szerves részét képezte. A Pesti Magyar Színház jogutódja a Nemzeti Színháznak, de a Nemzeti Stúdió azóta Pesti Magyar Színiakadémia néven kikerült a színház vezetése alól, és önálló, független entitásként működik. Természetesen, a két rendszer közti óriási különbséggel együtt is, szoros kapcsolatban vagyunk a Pesti Magyar Színiakadémiával: mi biztosítjuk számukra a gyakorlati oktatás lehetőségét, a színpadi gyakorlatot".

11 órakor a Harmadik Figyelmeztetés színészzenekar koncertje kezdődik a nagyszínpadon, éjfélkor pedig egy hatalmas fotó elkészítésére vállalkoznak a jelenlévők: lehetőség szerint minden egybegyűlt felmegy majd a színpadra, és egy közös fotót készítenek,

a remények szerint már a 100 éves megemlékezésre.

Ezután baráti beszélgetésekkel folytatódik a program egészen hajnalig.

Az ünnepségen többen jelen lesznek

a Nemzeti Stúdió Kossuth-díjas volt hallgatói közül is, akik az Origónak is felidézték a számukra meghatározó iskolához fűződő emlékeiket.

Ezekből rövidesen összeállítást olvashatnak nálunk.