Vágólapra másolva!
Éppen 120 éve, 1986. június 20-án írta alá Darányi Ignác földművelésügyi miniszter a múzem alapító okiratát. Jó tudni azt is, hogy a Vajdahunyadvár nem csupán Magyarország, hanem egész Európa legnagyobb mezőgazdasági gyűjteményének ad otthont. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn ünnepli a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a 120. születésnapját. Az évfordulót szakkonferenciával is ünneplik, és többek között Estók János múzeumigazgató és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondott beszédet az ünnepségen.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumé európai legnagyobb mezőgazdasági gyűjteménye Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A múzeum állandó és időszaki kiállításai mellett számos rendezvénynek is otthont ad - ezek általában olyan fontos mezőgazdasági témákkal foglalkoznak, mint a GMO-mentesség. A hétfői ünnepségen Estók János, a múzeum főigazgatója is beszédet mondott. Felidézte a

Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapító okiratát, amelyet 1896. június 20-án írt alá Darányi Ignác földművelésügyi miniszter.

Ez a dokumentum rendelkezett arról, hogy a kiállítótér mutassa be a magyarországi élelmiszertermelést és élelmiszer feldolgozást, valamint a természet és a kultúrtáj harmonikus egymás mellett élését.

Estók János erről azt mondta,

mi ezt a feladatot 120 éve látjuk el, nemzedékek egymásra épülő tudása és ismeretanyaga rétegződik ebben a házban.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum könyvtárának olvasóterme Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Vajdahunyadvár hatalmas gyűjtemnnyel rendelkezik, ráadásul az országos múzeumok közül a legnagyobb könyvtári állománya is a Mezőgazdasági Múzeumnak van. Estók János azt is elmonta, hogy az intézmény

igyekszik a múlt és a jelen mellett a jövőre is fókuszálni,

és beilleszkedni abba az új kulturális szövetbe, amely a múzeum közvetlen környezetében, a Liget Budapest projekt keretében formálódik. Azt mondta, hogy ha a kiállítótér külsőleg és belsőleg megújul, filozófiájában és kiállításaiban egyaránt képes lesz a 21. század kihívásainak megfelelni.

A Magar Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Vajdahunyad vára a Városliget Széchenyi-szigetén

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is azt mondta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a múzeum története az intézmény születése óta szorosan összekapcsolódik. Azt is kiemelte, hogy a kiállítóhely ma Európa legnagyobb mezőgazdasági szakmúzeuma, amely több százezres gyűjteményével egyedülálló módon jeleníti meg a magyar mezőgazdaság múltját és jelenét.