Nem lopott a Led Zeppelin

2016.06.24. 10:27

Elutasította a bíróság a Spirit együttest képviselők keresetét, így győzött a Led Zeppelin a Stairway to Heaven plágiumperében, amely az egész rocktörténetet felforgathatta volna.

A Los Angeles-i bíróság esküdtszéke szerint a legendás

Stairway to Heaven intrója jelentősen különbözik a Spirit együttes Taurus című számától, így nem jogosult kártérítésre a gitáros, Randy Wolfe hagyatékának képviselője, aki a pert indította.

Randy Wolfe 1966-67-ben írta a Taurus című számot, azaz évekkel a Led Zeppelin 1971-es Stairway to Heaven-je előtt. A felperesek azt akarták elérni, hogy Wolfe-ot (aki 1997-ben meghalt) társszerzőjeként ismerjék el, és 40 millió dollárt, több mint 11 milliárd forintot fizessenek hagyatéka képviselőinek az elmaradt szerzői jogdíjakért.

Ismerhették volna, de nem ismerték

A múlt héten kezdődött perben a bíróság meghallgatta a Led Zeppelinből Robert Plant énekest és Jimmy Page gitárost is, akik elsősorban azzal érveltek, hogy a kezdőakkordok egyszerű, az 1600-as évek óta használatos ereszkedő hangsorra épülnek. Jimmy Page elismerte ugyan, hogy van egy példánya a Spirit lemezéből, amelyen a Taurus megjelent, de azt mondta, hogy nem ismerte a számot, amikor a Stairway to Heaven-t írta.

A Taurusban 0:44-nél hallható a vitatott részlet:

Ez pedig a Stairway to Heaven:

Az esküdtszék végül úgy döntött, habár Page és Plant hozzáférhetett a Taurus-hoz,

nincsenek olyan hasonlóságok a két dal között, amelyek plagizálásnak minősülnek. A döntés értelmében így továbbra is Jimmy Page és Robert Plant a Stairway to Heaven kizárólagos szerzője.

Folytatódhat a per

Francis Malofiy, a perlők jogi képviselője a döntés után azt mondta, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. Az ügyvéd szerint nem volt igazságos, hogy a bíróság nem a Taurus 1968-as felvételét hallgatta meg, hanem kotta alapján játszatta le a dallamot – írja a Hollywood Reporter.

Amerikai szakértők szerint Malofiy küzdelme arra, hogy megváltoztassa az ítéletet, teljesen reménytelen, a vagyonkezelő pedig, aki Randy Wolfe szerzői jogaiért a pert indította, csak a pénzét vesztegeti a pereskedéssel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK