Sötétedés után, éjfélkor a múzeumban

2016.06.25. 09:54

Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy milyen programokkal várják a Múzeumok Éjszakája résztvevői sötétedés után a látogatókat, az éjjeli kivilágításban milyen izgalmas, új arca mutatkozik meg a múzeumoknak, és pontban éjfélkor mi várja az érdeklődőket az ország különbözői pontjain.

Honfoglaláskori fűszerek, karácsony júniusban

A Múzeumok Éjszakájára egy szálloda is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, mégpedig a 102 éves Danubius Hotel Astoria. A magyar történelem során többször főszerepet játszó Astoria épülete maga is muzeális, a márványborítású falak és a műkincsek tárháza az Astoria százkét évének felfedezését kínálja. A Belváros ikonikus szállodája történelmi épületsétával és kamarakiállítással várja a látogatókat. Az első 102 karszalagvásárló egy archív fotóból készült Astoria képeslapot kap ajándékba.

Éjszakai kivilágításban a Danubius Hotel Astoria.Forrás: danubiushotels.hu

A szálloda étterme, a Café Astoria Restaurant kulináris felfedezőútra várja a Múzeumok Éjszakája látogatóit. A büfévacsora menüsora a tradicionális magyar ételektől a megújult, kortárs fogásokig vezet végig. Főszerepet kapnak azok a fűszerek, amelyeket a honfoglaló magyarok használtak, mint a kömény, a lestyán és a reneszánszát élő tárkony. Az étteremben megtekinthető a vacsora alatt az az óriási eszmei értékű, 19. században készült, kézzel festett Sévres porcelánváza is, amely Napóleont ábrázolja a 1806-os jénai csatában.

 A Liszt Ferenc Emlékmúzeumban nemcsak az rendhagyó, hogy a szokásos múzeumi-síri csend helyett szebbnél szebb zenék szólnak, hanem az, hogy időnként néptáncosok zajától hangos Liszt Ferenc egykori házi koncertterme. 23 órától a Novák Ferenc ’Tata’ által alapított Bihari János Táncegyüttes három párjának műsora zárja a Múzeumok éjszakájának programját a Régi Zeneakadémián, így a műtárgyak nézegetése mellett még táncolni is lesz lehetőség. 

A Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum a legkitartóbbakat az autósmozik hangulatát idéző nyáresti filmvetítésre várja 22 órától: a humoros, de mégis elgondolkodtató Hazafelé című 2002-es családi filmet a múzeum ajánlja az elkötelezett koreai film-rajongóknak ugyanúgy, mint azoknak, akik épp csak most ismerkednek a távol-keleti filmek különös világával. A 90 perces filmet eredeti koreai hanggal, magyar felirattal vetítik a Hopp Múzeum kertjében.

A Forster Központ a füzérradványi Károlyi-kastély parkjában zárja a Múzeumok Éjszakájának programsorozatát, ahol a csillagos ég fénybe vonja a parkot, és ilyenkor gyúlnak ki a szentjánosbogarak lámpásai is a tisztások mentén. Szent Iván éjszakájának környékén nyújthat-e izgalmasabb, különlegesebb élményt bármi is az éjszakai erdőnél, a tónál, a 90 hektáros tájképi kert felfedezésénél? – teszi fel a költői kérdést a múzeum. A szakemberek 19 és 22 órakor fáklyás felfedező túrákat vezetnek, ahol a látogatók megfigyelhetik a kastélypark állatainak éjszakai életét, a vezetők pedig megmutatják azt is, hogy mit kezdhetünk egy tóval éjszaka. 23 óráig a „Múzeum a kastélypark is” című rendezvény résztvevői a kastély múltjához kötődő tárgyfelismerési vetélkedőn mérkőzhetnek meg, a kirándulásról pedig levelet, emléklapot készíthetnek maguknak, amelyet lepecsételhetnek a kastély pecsétjével, miközben helyi ételeket, szörpöket és gyógyteákat is kóstolgathatnak.

 A június 25-i időponthoz képest az egyik legkülönlegesebb program Szentendrén, a Bercsényi és a Bogdányi utca sarkán várja az érdeklődőket. Itt ugyanis 22 óráig bezárólag

karácsonyestét tartanak egy nyári éjszakán. Ünnepi zene és illat várja a látogatókat, hiszen már elkezdődik a visszaszámlálás karácsonyig! Napról napra távolodik az elmúlt és közeledik a jövendő ünnep - vallják a szervezők.

Lángelmék, szuperkütyük, gladiátorok

A Tomory Lajos Múzeum a Múzeumok Éjszakájáról hazafelé igyekvőknek ajánlja a 22 órakor kezdődő "Lángelme" - Emlékezés Kondor Bélára című programját. Pestszentlőrinc művészzsenije idén lenne 85 éves. Korábbi kiállításai és programjai mellett a Múzeumok Éjszakáján is szeretnének megemlékezni róla a felújított XVIII. kerületi Kossuth téren, ahol nemcsak mellszobra látható, hanem az utcaköveken rajzai is megelevenednek, illetve versei és zeneművei is hallhatók lesznek.

A Magyar Írószövetségben pedig 22:45-kor két nagyágyú: Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla koncertje zárja a Múzeumok Éjszakáját.

A Hírös Agóra Kulturális Központban Kecskeméten sci-fi és fantasy témájú szakmai előadások, karikatúra- és képregényes kiállítások, közös rajzolás, valamint Vasútmodell- és Szuperkütyü bemutató várja egészen éjfélig a látogatókat. Ezen a napon Kecskemét főterén épp a Hírös Agóra Barackpálinka és Borfesztivál zajlik, a színpadon 22.30-tól a Beats of Brass zenekar koncertezik éjfélig.

A Göcseji Múzeum Zalaegerszegen az éjszakát Dallal, tánccal címmel táncházzal zárja a Kisfaludi Strobl Zsigmond munkásságát bemutató teremben, amelyet a múzeumlépcsőkön, a szabad ég alatt egy könnyűzenei, Cseh Tamás emlékkoncert előz meg a Vodku fiai zenekar előadásában. 

 A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény és a Csepeli polgári védelmi óvóhely és vezetési pont 23 óráig várja a látogatókat. A vezetési pont előzetes bejelentkezéssel látogatható, minden egész órakor indulnak csoportok. Délutántól elsősorban a kisgyerekes családok számára kínálnak programokat: a megtekinthető kiállítások mellett egy 100 éves körhintát és további játékokat próbálhatnak ki a gyerekek. Azonban ahogy besötétedik, meggyújtják a tábortüzet, és kezdetét veszi a szalonnasütés. Lesz mellette zene, tánc, 21 órától fellép Miller Zoltán, 22 órától pedig látványos tűzakrobata show-t láthatnak, akik ellátogatnak az intézménybe.

Gladiátorviadal is szerepel a programban.Forrás: Móra Ferenc Múzeum

 Szegeden a Múzeumok Éjszakája a gladiátorok és Pompeji jegyében fog telni: 18 órakor nyitják meg a nagyközönség előtt a nagyszabású Pompeji-kiállítást a Móra Ferenc Múzeumban. Az este egyik különlegessége a gladiátor-felvonulás, ahol gladiátorok és római ruhába öltözött tömeg vonul majd végig Szeged belvárosában 20 órától. Ezt követi a római-kori divatbemutató, 21.30-kor pedig jön az est fénypontja: a gladiátorviadal tizenhét gladiátor és Julius Caesar részvételével a Móra-múzeum előtt.

A küzdelem az est egyik fénypontja lesz Szegeden.Forrás: Móra Ferenc Múzeum

Várölelés, kéregvasút, Kincses Sziget

22 óráig várja az érdeklődőket Pipo fényes éjszakája Ozorán. A jelmondat: "Fénnyel öleljük át a Pipo várat a Múzeumok éjszakáján!" Mindenkit várnak, hogy csatlakozzon a fáklyás élő-lánchoz, és együtt világítsák ki az Ozorai Pipo várát, ezzel részesévé válva a nyári napforduló legfényesebb eseményének. Ezelőtt Ozorán "Amit már majdnem elfeledtél..." címmel mutatják be Ozorát és a pusztát Illyés Gyula szemével, majd az Ozorai Várkastélyban elkezdődik Pipo uram lakomája, egy történelmi gastro-show jelmezes reneszánsz táncházzal és tűzzsonglőr bemutatóval, valamint fáklyával világítják meg a várfalat.

 A gödöllői levendula Art Galériában fergeteges hangulat és műfajok széles palettájajelenik meg: 22 órától a Kisképző mozgókép szakos végzős hallgatóinak vizsgafilmjeit vetítik, „Feletted az ég…” címmel nyílik egész este látogatható kiállítás, az előkertben pedig Szinvai Pál szobrászművész installációja látható. Az estet borral édesíti Somlai Tamás.

Bartók Béla 1912-től 1920-ig Rákoshegyen élt és alkotott. Aki többet szeretne tudni a 135 éve született világhírű zeneszerzőről, elmehet valamikori otthonába, ahol felcsendül néhány, itt született remekmű: az Ady-dalok, Nyolc magyar népdal, a Román táncok. 20 órától az első óra Bartók Béláról szól, archív fotók vetítésével, a kortársak leveleinek bemutatásával. Majd következik a világhírű Egri- Pertis zongora duó könnyed szentivánéji koncertje, ahol felcsendül Mendelssohn zenéje, de Gershwin darabjai is.

Állandó kiállításuk mellett az idén 120. születésnapját ünneplő földalatti vasút kerek évfordulójáról is megemlékezik egy időszaki fotókiállítással a Földalatti Vasúti Múzeum a budapesti Deák téren. Az időszaki tárlat a több mint egy évszázados történet legérdekesebb, legmeghatározóbb pillanataiba enged bepillantást. Aki ott zárja az idei programsorozatot, felfedezheti a kontinens első kéregvasútjának egyik eredeti alagútszakaszát.

Az Országos Széchényi Könyvtárban a Felfedezőúton a Kincses Szigetre című kvízjáték kérdéssorának segítségével barangolhatja be a látogató a könyvtár Különgyűjteményeit, a régi könyvek, a térképek, a kották és a színházi emlékek varázslatos világát. A kérdésekre a válaszok az Atlasz Dzsungelben, a Szentivánéji Hangerdőben, a Vénséges Lápon és más titokzatos helyeken rejtőznek. A bátor Felfedezők között 20 és 23 órakor értékes könyvcsomagot sorsolnak ki a Kincses Szigeten. ugyanekkor mini aukció is zajlik majd az OSZK-ban.

Gyertyafényes harangjáték és Semmelweis 18 plusz

 „Hogyan váljunk saját életünk hősnőjévé?” A régi népek tudták, hogy a női léleknek van egy belső erőforrása, amelyből ciklikusan merítve képes a nő táplálni, nevelni, szeretni, alkotni, életet adni. Amikor elveszíti a kapcsolatot ezzel a forrással, az ereje elhagyja. Hogyan térhetünk vissza újra és újra a belső forrásunkhoz? Erről fognak beszélgetni, ehhez keresik az utat, ezt tapasztalják meg az Új Akropolisz által szervezett női műhelyben a Kairosz Kultúrműhelyben, Székesfehérváron.

A Bory-vár esti kivilágításban mindig különleges élményt nyújt. A 20 órától 23 óráig tartó díszvilágítás látványát a 21:00 és 21:30 közötti „gyertyafényes harangjáték” -előadás emeli további magaslatokba.

 A keszthelyi Helikon kastély minden szempontból kihasználja, hogy sötétedés után másik arcát mutatja a helyszín: az ünnepi program záróakkordjaként 23.45-kor fényjáték, majd ezt követően, pontban éjfélkor, tűzijáték teszi felejthetetlenné az estét. A vadászati és történelmi modellvasút kiállítás isúj oldaláról mutatkozik be Az "éjszaka fényei "címmel, és külön program a kivilágított pálmaház megtekintése. Eközben a Balatoni Borok Házában ír kocsmazene szól, és a vendégek sommelier szakember segítségével nyerhetnek bepillantást a borok csodálatos világába.

Szökőkút díszkivilágításban a Helikon Kastélymúzeumnál, Keszthelyen.Forrás: Helikon Kastélymúzeum

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 18 pluszos éjféli tárlatvezetéssel fejezi be a programot a "Semmelweis arca" című film premier előtti vetítése és az azzal kapcsolatos beszélgetés után. Az "Éjféli tárlatvezetés Semmelweis szellemében!" című programon kiderül, milyen eszközökkel dolgozhatott az anyák megmentője, mit használtak a 19. századi nők a nehezebb napokon, hogyan védekeztek, és mire számíthattak a hálószobában.

Idén is várja a látogatókat a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a Múzeumok Éjszakáján. A szombat miatt este 10-kor kezdik a programot, de az érdeklődők már előtte is megpihenhetnek a múzeum előtti téren, a Herzl-beachen. 21: 25-től aztán Havdala (Rituális Szombat-búcsúztatás) kezdődik a Herzl-téren, majd a design és a Zsidó Múzeum új kiállításának kapcsolatáról zajlik beszélgetés Kék / fehér? címmel. Kiderül, mit jelentett a korábbi kiállítás kék tere, és mit jelent, hogy a mostani fehér, mint ahogy az is, mit ad hozzá a minimalizmus és a hétköznapi anyagok dominanciája a kiállítás "zsidó muzeológiai" koncepciójához. Ezek után az éjfélkor kezdődő foglalkozás bevezetést nyújt a zsidó ünnepek és ezen keresztül a zsidó idő alapismereteibe. A játékos tanulás mellett az épület előtti téren koncertet hallgathatnak a látogatók az elmúlt 100 év zenéjéből: zsidó slágereket, amelyeket kiállításuk tárgyai hallottak.

Csillagok, kóser ételkülönlegességek és tűzkígyó

A Néprajzi Múzeumban 22 órától épületséta, 22.30-tól tárlatvezetés lesz, 23 órától pedig Csillagot követni címmel Zombori Ottó csillagász tart előadást, és csillagvizsgálat is lesz a Díszteremben. Éjfélkor összművészeti búcsúperformansszal, zenével, tánccal zárják az éjszakát.

Éjfélkor is érdemes mindenkinek velük tartania, üzeni az EMIH, hiszen az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szervezésében Budapest legrégebbi zsinagógájában, a megújult Óbudai Zsinagógában különleges kántorkoncert lesz, egyedülálló egyházzenei élménnyel. További helyszíneiken és programjaikon kóser ételkülönlegességeket is megkóstolhatnak a látogatók, és a „Kérdezd a rabbit!” standnál folyamatosan jót lehet beszélgetni a rabbikkal.

„Aki lángot látni akar, mind’ ide jöjjön, a békéscsabai Munkácsy Emlékház udvarára!” – szól a felhívás. Június 25-én 23 órakor fergeteges tűz-show fényesíti tovább a leghosszabb éjszakát: tűzmadár-táncot lejtenek,  tekergő tűzkígyót rajzolnak a földre, az égre 7 méteres tűzcsóvát fújnak, lángoló ennivalót fogyasztanak és sok izzó meglepetéssel szolgálnak a Salamon Tűz-show zsonglőrei. Éjfélkor pedig az utolsó rendhagyó tárlatvezetésen felfedezésre indulhat a közönség az állandó kiállításba, ahol Munkácsy Mihály 21 eredeti festménye mellett „rávilágítanak” néhány jelentős, 19. századi újításra is.

Éjfélkor az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményi anyagából összeállított jelmezbemutatóra várja az érdeklődőket a Bajor Gizi Színészmúzeum.

 A Völgységi Múzeum az este folyamán az I. világháború és az 1956-os forradalom hőseivel foglalkozik, majd a program 23 órától Szent Iván-éji tűzgyújtással és tűzugrással fejeződik be.

A Pécsi Néprajzi Múzeumban is több éves hagyománya van már, hogy a szomszédos Természettudományi Múzeum udvarán Szent Iván-éji tüzet gyújtanak. Ilyenkor a Néprajzi Múzeum vendégei együtt átvonulnak a tűz köré, meghallgathatják, hogyan ünnepelték az év leghosszabb éjszakáját elődeink, és kiderül az is, hogy milyen szokások és hiedelmek fűződnek a Szent Iván-éji tüzekhez. Az éjszaka zárásaként mindenki kedvére ugorhat a láng fölött vagy táncolhat a tűz körül. 

Lepkék, tóksók, méhészet

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Sárospatakon 19.15-kor nyitja kapuit, felnőtteket és gyerekeket megszólító programok színes választékával. A színházi előadások mellett sok különlegességet kipróbálhat, megnézhet, megkóstolhat minden látogató. Bolyongott már az éjszaka sötétségében várban?” – teszi fel a kérdést a múzeum. „Most itt az alkalom, megteheti Sárospatakon!” – hangzik a felhívás. Az estét pedig a várudvar különleges környezetében rendezett éjféli  táncház zárja. 

"Kézzelfogható" tárlatvezetéssel vár a Lepke Múzeum Újpesten.Forrás: Újpesti Lepke Múzeum

Az Újpesti Lepke Múzeum sok szeretettel várja látogatóit 17 órától Újpesten, ahol interaktív tárlatvezetés során akár élő ugandai rózsabogarakat  is kézbe vehetnek a résztvevők, majd 18 órától bogárpreparálásra is van lehetőség. Egészen hajnal 2-ig várják azokat a vendégeket, akik egy családias légkörben eltöltött, "kézzel fogható" tárlatvezetésben szeretnének részt venni.

 A belvárostól kifelé is érdemes elkalandozni szombat este: az óbudai Kassák Múzeum fél nyolctól rövidfilmeket vetít - a műfajból adódóan bármikor érdemes csatlakozni. Látható lesz többek közt egy válogatás is a Docnomads nemzetközi dokumentumfilmes program terméséből is, ahol hazai és nemzetközi filmesek forgattak együtt Magyarország hátrányos helyzetű településein - a friss nézőpont garantált. 21:15-től pedig a Cigányélet című fotóvetítés kezdődik, a Független Színház közreműködésével. 23:00-tól éjfélig pedig ismét rövidfilmek várják a baglyokat.

 A PIM-ben számos program tart egészen 2 óráig, például a híres és díszes palota-könyvtárban a 18 órakor kezdődő Művészbarátságok tóksó elnevezésű program, ahol írók és barátaik találkoznak, beszélgetnek megismerkedésük történetéről, barátságukról. Fél óránként cserélődnek a vendégek, nem szabad kihagyni! – üzenik  a szervezők. Pontban éjfélkor egy éjszakai palotaséta indul, titkok és eddig ismeretlen sztorik kerülnek gyertyafény alá. A látogatók bebarangolhatják a Károlyi-palota rejtett zugait, bolyonghatnak a Károlyi-család történetében, és olyan helyekre is bemehetnek ezen az éjszakán, ahová egyébként nem léphetnek be. A jelmondat: „Éjszaka a múzeumban, avagy ahogy a PIM-et még soha nem láttad!” Hajnali 1 órakor pedig táncos, karaokés záróbulira várnak minden táncos lábút, ahol együtt ropja stáb és látogató, amíg bírja.

Az egri Érseki Vagyonkezelő Központ, Könyvtár, Levéltár és Múzeum két vetített képes előadással várja látogatóit 19 és 21 órakor, Barkóczy püspök és a Megyeháza építése, valamint Eger város árvizei címmel, közben minden órában tárlatvezetést tartanak. Itt azért érdemes megvárni az éjfélt, mert 23.50 és 24 óra között ajándékkal kedveskednek a vendégeknek.

 A püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban szintén éjfélig várják az érdeklődőket "Térképezd fel...!" elnevezésű programjukon. A múzeum névadójának tiszteletére a térképészet, a csillagászat és az asztrológia világába kalauzolják a közönséget, ezt a "Csillagösvény" elnevezésű gyerekprogram és méhészeti foglalkozás egészítik ki. Az est során többek között zene, emléktúra és hagyományos tűzugrás, valamint meglepetés program várja a látogatókat.

 Elsősegély, Tell Vilmos almája, dobshow

Aki ellátogat a Múzeumok Éjszakáján a Kresz Géza Mentőmúzeumba, részt vehet egy interaktív előadáson, melynek során elsajátíthatja az alapvető elsősegélynyújtó ismereteket. A "Menteni a menthetőt! Hogyan segítsünk a bajbajutottakon?" című, látogatókat bevonó előadások tervezett időpontjai: 19:30, 21 óra, 22:30 és 23:30, egészen éjfélig. A Mentőmúzeumban feltárul az 1956-os Pincekórház világa. Izgalmas és érdekes, a légimentőkről, a gyerekmentőkről és múzeumi érdekességekről szóló előadásokkal várják a látogatókat a Markó utcai Mentőpalotában.

Kecskeméten, a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményénél a Kiskun Hagyományőrző Sportegyesület bemutatójával, hagyományos magyar harci játékokkal, íjászattal és vívással zárul éjfélkor az éjszaka programja. A kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumban pedig  kézműves programokkal várnak mindenkit egészen éjfélig. Lehet készíteni rongylabdát, festett címeres kartonpajzsot, papírlegyezőt, papírhuszárt és papírpuskát, amellyel célba is lehet lőni. De lesz még célba dobás Tell Vilmos almájába, és bárki lehet „Schenk figura” egy fotó erejéig.

A Műcsarnokba még mindig jöhet látogató, amikor más helyek már rég bezártak. Darvas Ferenc zongorája mellett vasárnap hajnali 2 óráig várják a vendégeket.

A hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum ajánlata egy éjszaka, középpontban az afrikai ősi kultúrával, vadfajokkal és Széchenyi Zsigmond afrikai vadászútjaival Hatvan szívében, a Grassalkovich-kastélyban. A Múzeumok Éjszakájára a múzeum kiállítása különleges trófeákkal és egy szafari-táborral bővül. Gyerekeknek és felnőtteknek szóló tárlatvezetéseken, előadásokon, kalandtúrákon és játékokban vehetnek részt a vendégek, és 22 órakor egy afrikai hangulatot idéző dobshow-hoz csatlakozhatnak az afrikai élményekre vágyók. A program egészen éjfélig tart.

Éjszaka minden múzeum más arcát mutatja.Forrás: Széchényi Zsigmond Vadászati Múzeum

A Tatabányai Múzeum szintén éjfélig megtölti programokkal az estét: éjszakai túrájukon egy igazi újító, Ranzinger Vince nyomába erednek. A látogatók kideríthetik a Bányászati és Ipari Skanzenben, hogy a bányatechnológiai újítások mellett milyen szociális és kulturális intézmények születtek Ranzingernek köszönhetően. A skanzen után a Kő-hegynek veszi az irányt a menet, ahol a monumentális Turul-emlékmű mellett a Ranzinger-kilátóhoz is elvezet a bányászlámpás túra.  A program zárásaként a múzeum központi épületében meglepetéssel készülnek: megnyitása előtt bemutatják ezen az éjjelen a múzeum új, állandó kiállítását, így exkluzív kulturális csemegékkel lehet itt zárni az éjszakát. 

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban az idei program a „Rénnyáj haladtában...” - válogatás szibériai nyelvrokonaink tárgyi világából című kamarakiállítás megnyitásával kezdődik. Az este folyamán lesznek tárlatvezetések, Kabóca játéktér, hanti sátor, kézműves játszóházak, gasztrobemutató, langallósütés, múzeumpedagógiai foglalkozások, fáklyás felvonulás, játékos idegenvezetés, zumba fitness, Slam Poetry, térfestés és szellemidézés, valamint fényes meglepetések várják az érdeklődőket. A rendezvény különlegessége a Várbörtön. Az 1858-tól működő börtön az utolsó várbörtönként zárta kapuit 2003-ban. A Várbörtön kiállításai ezt az időszakot ölelik fel. Emellett a Veszprémi Törvényszék éjszakába nyúló nyitva tartása is színesíti a várbörtön megtekintését, amelyre az évben kizárólag ezen az estén van lehetősége a látogatóknak.

Aranypolgárok, disznóvágás, pácpor

A Róth-házban bárki felvidéki aranypolgár lehet: éjfélig vár mindenkit a Kassai Jelmezes Mulatság. Biztosítanak egyebek mellett legyezőt, kalapot, csipkekesztyűt, muffot, az uraknak frakkot, cilindert és persze élőzenét. Lesz tánctanár is: így minden látogató megtanulhat kassai friskát, lassú magyart, kopogóst vagy palotást járni.

 A Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskolában disznóvágás lesz éjfélkor, és a húsiparban tanulókat lehet támogatni a megvásárolt jeggyel.

 A nap vége felé, 21 órától a József Attila Emlékhelyen slam poetry előadókat láthat a közönség, majd 22 órától az „önkéntes versszavalókat” várják, akik kedvenc versüket adhatják elő Varró Dániel költő társaságában.  23 órától éjfélig pedig József Attila verssoraira épített improvizációs játékba vonják be a látogatókat.

Az Andrássy úti Resident Art Showroom hajnali 1-ig nyitva lesz, és a belépés ingyenes. FESTŐrandevúkkal és aláFESTŐzenével készülnek a Múzeumok Éjszakájára: Romvári Márton, Varga Zsolt és Nagy Benjamin festőkkel Schneller János művészettörténész beszélget, miközben hendrigz szolgáltatja a zenét experimental, ‎modal jazz, ‎avantgarde jazz, ‎glitch, ‎experimental fusion, psychedelic, oriental psychedelic vonalon. A látogatók olyan érdekességeket tudhatnak meg az éjszaka folyamán, mint például azt, hogy hogyan érezzük magunkat otthon vagy mozogjunk otthonosan egy kortárs magyar képzőművészeket bemutató lakásgalériában? Hogy néz ki egy kortárs magyar festő?  Hogyan keletkeznek "fénygömbök" fenyőgyantából, alkoholból és pácporból? Hogyan hat a Photoshop a kortárs festészetre?

A Resident Art ShowroomForrás: Resident Art Galéria

Az idén 250 éves móri Lamberg-kastélyban izgalmas esti barangolással, barokk tánctanítással, megújult kiállításokkal és sok meglepetéssel várják az érdeklődőket az intézmény barokk ruhába öltözött munkatársai. Az éjszaka folyamán fellép Tompos Kátya és a Fugato Orchestra, valamint a Canarro zenekar. Éjfélkor a Lamberg-kastély udvarán tűzgyűjtással, tűzugrással zárják a programokat.

Monokróm lenyomat, fáklyás séta, fénnyel festett éjszaka

Az éjféli harangszó előtti, utolsó múzeumi buszkörjáratok végállomása Kecskeméten a Bozsó Gyűjtemény melletti tér. A múzeum romantikus udvarán az „Egyéjszakás Korcsmakert a Múzsákhoz”-ban a vendégek még egy rövid időre leülhetnek a szomjukat oltani az illatos hársak alá, a virágzó levendulák, rózsák és muskátlik közé. Azt viszont nem ígérik, hogy marad még a Katona József- korabeli édességből a későn érkezőknek.

A balatonfüredi Vaszary Galériában hajnali 2-ig várják a látogatókat, akik megtanulhatják a mintázás alapjait szobrászművészektől, készíthetnek monokróm lenyomatokat, lesz számkeresés a múzeumokban, ahol a nyeremények beválthatók lesznek fagylaltra, sörre vagy szörpre a Bagaméri fagyizóban vagy a Vaszary Kávézóban. A Whatever Brass Quintet könnyed nyáresti jazz-koncertet ad. A Jókai Mór Emlékházban lesz irodalmi időutazás Jókaitól A Gyűrűk Uráig, majd Füreden éjféltől 1 óráig Fáklyás séta a magyar színjátszás történetében, amelyet Kéri Kitty vezet. Sötétedés után fényfestés is lesz a Vaszary Villa kertjében.

A Magyar Nemzeti Múzeum történelmi mozivá alakul majd egy éjszakára.Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Magyar Nemzeti Múzeum a programjai végén Fénnyel festett éjszakára készül: csak ezen az egy estén láthatják a múzeum különös, fényárban úszó arcát és lehetnek részesei a csodának, ahogy az épület ezen az elvarázsolt éjszakán történelmi mozivá válik.

Akik pedig az éjszakát szeretnék az Esztergomi Vármúzeumban tölteni, ritka zenei élményekkel gazdagodhatnak : az  Esztergomi Reneszánsz Ensemble és az Ars Musica együttes a vár udvarán és reneszánsz teraszon zenél és énekel. A legszerencsésebbek éjfélkor gregoriánt hallgathatnak a 13.századi Várkápolnában.

A cikket az E.ON támogatta.