Megajándékozták a tízezredik látogatót a kiállításon

Chiharu Shiota, Szentendre
Chiharu Shiota, Emlékeső című képzőművészeti installációjának, megnyitó előtti sajtóbejárása Szentendrén
Vágólapra másolva!
Chiharu Shiota: Emlékeső című kiállításának tízezredik látogatóját ajándékozták meg Szentendrén. Sok ezer méternyi piros fonalból és 23 ezer, magyar civilek által gyűjtött fémkulcsból készül az Emlékeső című képzőművészeti installáció a Szentendrei Képtárban. A kiállítás kurátorával, Gulyás Gáborral beszélgettünk a kiállításról, és arról, hogy mivel ajándékozták meg a tízezredik látogatót.
Vágólapra másolva!

Rövid idő alatt már tízezren látták a kiállítást. Számítottak rá, hogy ennyire népszerű lesz?

Természetesen minden látogató nagyon fontos, de ez egy kerek szám. Remélhetőleg lesz tizenötezredik és húszezredik is. Látogatottság szempontjából egyébként körülbelül ott tartunk, ahol terveztük is. Azt gondoltuk, hogy ez egy népszerű, látogatott kiállítást lesz, mert ennek egy verziója már látható volt a velencei Biennálén tavaly. Ugyanígy, kulccsal és fonalakkal dolgozott a művész, de az egy másik installáció volt. Az a Biennálé egyik legnépszerűbb kiállítása volt. Nemrég Sydney-ben aztán Berlinben volt egy hasonló projektje a japán művésznek. Azt gondolom, hogy ami ezekben a városokban nagy siker volt, jó eséllyel Magyarországon is nagy siker lesz.

Amikor először belépett ebbe a kiállítóterembe a művész, mit látott rajta? Mit mondott?

Nagyon féltem tőle, hogy megfelelőnek találja-e a teret, mert ez egészen más, mint egy japán pavilon. Részben egy osztott tér, részben pedig egy nagyon régi ház. A 18. században épült, eredetileg kereskedőháznak. Egészen más technikai lehetőségek vannak, mint egy korszerű képtárban. Tartottam attól, hogy lesznek kifogásai. De nem voltak. Tetszett neki a hely, szó szerint azt mondta, hogy szerinte ez egy mágikus hely, itt egy nagyon jó projektet lehet csinálni. Sokat dolgoztunk azért, hogy technikailag megfeleljünk annak a feltételnek, amely ehhez a kiállításhoz kell. Egy speciális plusz burkolatot kapott a belső tér nagy része, és arra rögzítették a fonalakat. Egy új világítórendszert is építettünk. Azért volt erre szükség, mert a fonalak gyúlékonyak, így csak speciális, led-lámpákkal lehet csak világítani. Végül minden zökkenőmentes volt. Nagyon sok ember vett részt ebben a munkában. Csaknem 50 ember dolgozott az installáción.

Mit lát az emberek arcán, amikor először belépnek ide?

Egyfajta megdöbbenést látok az emberek arcán, és ez nagyon jó érzés, hogy mennyire hat rájuk a mű.

Hány darab kulcs van itt?

Végül is 23 ezer darab kulcs került ki. A művész korábbi munkáiban vásárolták a kulcsokat. Mivel a kulcsok emlékeket jelképeznek, azt találtuk ki, hogy megpróbáljuk összeszedni a kulcsokat. Meghirdettük, és az országból mindenhonnan hoztak kulcsokat az emberek, de még a határon túlról is. Szabadkáról, Temesvárról, Nagyváradról. Így jött össze ilyen sok. Eredetileg 15 ezer darabot kért a művész, aztán végül 23 ezer lett. Chiharu Shiota mind fel is használta.

A kiállításnak Emlékeső a címe. Mi az installáció üzenete?

Ezek szimbolikus tárgyak – rendkívül gazdag jelentéstartalmuk van. A kulcs fontos motívum, aminek a hétköznapi életben is van jelentése. Kulccsal mindenki találkozik, mindenkinek vannak régi kulcsai egy idő után. A kulcs pedig vagy nyit, vagy zár, harmadik lehetőség nincs. A kulcs olyasmi, ami lehetőséget teremt arra, hogy valahová eljusson az ember, hogy valami kinyíljon, megoldódjon. A háló pedig a kapcsolatokat jelképezi. A japán kultúrában a piros fonal az ember-ember, de inkább a lélek-lélek közötti kapcsolatnak a szimbóluma. Elsőre nem is látható át, hogy az embernek milyen kapcsolathálója van, és ezek nem is érnek véget az emberi élettel. Az elődeinkhez is kapcsolódunk, akiket nem is ismerünk. Az egész installáció témája pedig olyasmi, ami a művészetnek egy kiapadhatatlan, nagy területe, ez pedig az emlékezés-felejtés. Az emlékek, amelyek összekapcsolódnak, és amelyekkel szembesülünk, de sokszor nem férünk hozzá mindenhez – és egyre fogy. Mert felejt az ember az élete során. Ha végig megy a látogató ezen az installáción, azt látja, hogy egyre kevesebb a kulcs, a végén pedig már egyáltalán nincs, csak ez a kuszaság, a piros fonalháló. Az emlékek az emberi élet végére elfogynak.

Mivel lepik meg a tízezredik látogatót?

Két napos wellness-hétvégét adunk egy nagyszerű szállodába, amit év végéig bármikor felhasználhat. Ezen kívül egy-két apróbb ajándékot is adunk, ami a kiállításhoz kapcsolódik. Van külön bora a kiállításnak – egy vörösbor, hiszen a kiállítás színe a piros – az egri Szent Andrea borászat készített el egy Shiota-cuvéet.