Egykori hirosimai középiskolások az ötvenes évek óta Nagy-Britanniában őrzött
festményei kerülnek vissza Japánba - adta hírül a BBC News.
Az alkotásokat az atombomba robbanását túlélő diáklányok, a hirosimai metodista
középiskola tanulói készítették.

A munkákat az ötvenes években az iskola igazgatója adta át egy manchesteri tanárnak, aki magával vitte őket az Egyesült Államokba. Ott egy UNESCO-konferencián rendeztek belőlük kiállítást. 

Imádkozó emberek az áldozatok emlékműve előtt a Hirosima elleni amerikai atomtámadás 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésen a hirosimai Atombomba-kupola előtti Béke Emlékparkban 2015. augusztus 6-án.Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Amerikából Prue Wallis-Myers brit művésztanár vitte magával a kollekciót Manchesterbe, ahol azt a művészeti oktatással foglalkozó Michael Stevenson gondjaira bízta. A festményeket Manchesterben évtizedekig oktatási segédanyagként használták, tárlatokat rendeztek belőlük, 2015-ben pedig a Lordok Házában is kiállították azokat a hirosimai bombázás 70. évfordulójának emlékére.

Stevenson a BBC Newsnak elmondta, hogy évtizedeken át őrizte a festményeket, de elérkezett az ideje, hogy azok visszatérjenek Japánba. A tanár öt éven át szervezte, hogy a gyűjtemény visszakerüljön "megfelelő helyére". Amikor a hirosimai polgármester tavaly Manchesterbe látogatott, megállapodás született a képek Japánba szállításáról.

Carl Austin-Behan, Manchester polgármestere hangsúlyozta, hogy a gyűjteménydiákok és tanárok százait inspirálta a harmóniáról és az együttműködésről szóló üzenetével". A hirosimai metodista leányközépiskolát 1945 augusztusában elpusztította az atombomba, ám alig három hónappal később egy másik helyen megnyitották. Az első középiskola volt a városban, ahol a katasztrófa után folytatódhatott a tanítás.

A robbanás 140 ezer halálos áldozatot követelt, és szinte a földig rombolta Hirosimát. A diáklányok készítette festmények egyike a Genbaku-dómot ábrázolja, amely a városban az atomcsapás után megmaradt épületek egyike volt. A dóm ma a világörökség része, szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Egy másik alkotás témája egy színes virágcsendélet, de japán tájkép is látható a munkákon.

Az atomrobbanás epicentruma Hirosimában napjainkban, a mementóként megőrzött Atom-dóm romjával.Forrás: Origo

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a képek visszakerülnek eredeti otthonukba az alkotóik tiszteletére" - tolmácsolta Manchester város üdvözletét a polgármester.