Egy neves színházi producer kikelt a londoni Duke of York színház Doctor Faustus című darabjának közönsége ellen. Mivel az előadás főszereplője a Trónok harca sorozat sztárja, Kit Harington volt, sok rajongó is elment az előadásra, akik a panasz szerint úgy viselkedtek, mintha nem is színházban lennének.

A színházi producer, Richard Jordan haragját kiváltó eset Christopher Marlowe darabjának, a Doctor Faustus-nak az utolsó, múlt heti előadásán történt. „Amin elcsodálkoztam, az a közönség volt, sokan közülük Trónok harca-rajongók, és semmi kivetnivalót nem találtak abban, hogy beszélgessenek, egyenek és fényképeket készítsenek az előadás alatt, vagy hogy panaszkodjanak, ha arra kérték őket, hogy fejezzék ezt be” – írta a producer a The Stage nevű magazinban, Ez a valaha volt legrosszabb közönség a West Enden? című cikkében.

Richard Jordan szerint egy pár a szünetben még a közeli McDonald's-ba is elugrott, hogy a megvásárolt csirkefalatokat és sült krumplit a második felvonás alatt jóízűen elfogyassza. A producer beszámolója alapján az evéssel korántsem voltak egyedül: mások chipset vagy popcornt fogyasztottak a darab közben – igaz, ezeket a színház büféjében vásárolták meg.

Kit Harington le is vetkőzik a Doctor Faustusban, amely ellenállhatatlan fotótémát jelentett a rajongóknakForrás: Kit Harington Online

A rajongók emellett nyíltan fényképezték és videózták az előadást, amit a jegyszedők ugyan próbáltak megakadályozni, de sikertelenül, ezért egy idő után fel is adták. Mások hangosan kommentálták, amit a színpadon láttak, Jordan szerint úgy,

mintha csak otthon néznék a tévét. A producer úgy véli, hogy ez a viselkedés összefüggésben áll azzal, hogy új, szélesebb közönséget akarnak meghódítani a színházak, és ezt sokszor a képernyőről ismert sztárokkal teszik. Ezzel nincs is baj szerinte, azzal viszont már inkább, hogy a színházhoz nem szokott közönségnek fel sem tűnik, hogy amit csinálnak, az nem megfelelő viselkedés egy élő előadás alatt, mert a színészeket és a közönség többi tagját is zavarja.

A Guardian beszámolója alapján Trónok harca-rajongók ide vagy oda, a producer nem az első, aki panaszkodik a londoni West End közönségére, és a színházak is változatos módon figyelmeztetik a nézőket arra, hogy ne egyenek és mobilozzanak az előadások alatt. Tavaly egy közvélemény-kutatást is készítettek a témában 3000 színházba járó brit közreműködésével. Akkor a válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy határozottan romlott a színházi közönség viselkedése, és további 39 százalék gondolta úgy, hogy kicsivel rosszabb a színvonal.