A Színművészeti Egyetem is völgylakó lesz, saját udvarral

Márta István, a Művészetek Völgyének alapítója ad interjút Jankovics Mártonnak Kapolcson 2015 július 28-án  kapolcs művészetek völgye
Saját udvart kap Taliándörögdön az SZFE a Művészetek Völgyében.
Vágólapra másolva!
Első alkalommal lesz jelen a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Művészetek Völgyében: a pénteken kezdődő 10 napos fesztiválon az egyetem saját udvart kapott Taliándörögdön, ahol színész-, filmes- és rendező szakos hallgatók mutatkoznak be esténként produkcióikkal, napközben pedig drámafoglalkozásokat tartanak.
Vágólapra másolva!

A taliándörögdi művelődési ház udvarán kialakított helyszínen elsősorban szólóestekkel találkozhatnak a látogatók - áll az egyetem közleményében.

Saját udvart kap Taliándörögdön az SZFE a Művészetek Völgyében. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első estén, pénteken, az Alszanak a halak? című előadás látható Prohászka Fanni tolmácsolásában, Szilágyi Bálint rendezésében.

A programban szerepel továbbá a negyedéves bábszínész osztály több produkciója is:

Csiby Gergely Egy indián naplója, Horváth Márk Egyszemélyes passiója és Kovács Domokos H.A.N című vizsgamunkája. Látható lesz a bábrendező szakos Szenteczki Zita Közöny című rendezése és Jankovics Anna Világgá mentem című, kortárs magyar költők verseiből összeállított estje is.

Két egymást követő éjjel - július 29-én és 30-án - nézhetik meg a fesztivál résztvevői az Utolsó estém a Földön című darabot, amelyet Horváth János Antal és az előadást rendező Olasz Renátó írt.
Karsai György színháztörténész, az SZFE doktori iskolájának vezetője népszerű beavató színházi sorozata, Kortársaink, a görögök címmel, szombaton lesz látható az SZFE udvarában. Az Euripidész Élektráját feldolgozó előadást Szilágyi Bálint rendezte, a címszerepet Pálya Pompónia formálja meg.

A fesztivál utolsó napján, július 31-én

nagyszabású zenés produkcióval készül az egyetem, amelyet a szomszédos Nemzeti Szín-Tér színpadán valósít meg.

A Szabó Sebestyén László színművész irányításával született Adieu Paure Carneval című koncertszínház Miquéu Montanaro zeneszerző dalainak felhasználásával készült. Az előadásban a hallgatók mellett fellép Szűcs Nelli és Pelsőczy Réka is, a zenei vezető pedig Kákonyi Árpád.

Délelőttönként az SZFE színházi neveléssel foglalkozó drámainstruktor szakos hallgatói várják a gyerekeket a SzínMűVeletek összefoglaló cím alatt megvalósuló, tematikus drámafoglalkozásokon.
Az Egy kupac kufli a 4-6 éveseknek kínál interaktív, játékos programot, a gyerekek Dániel András meséjébe csöppennek. A Volt egyszer egy - Máté Angi azonos című meséjének felhasználásával - a 6-8 éveseket hívja kalandos utazásra. Az Elszabadult indiánok nevű foglalkozás alkalmával a 9-12 éveseket várják. A gyerekeknek játszóházat is szerveznek SzínPalinta néven, a SzínPro elnevezésű drámafoglalkozás pedig a felnőtteknek szól.

Az SZFE dokumentum- és kisjátékfilmjei a BIDF helyszínén kaptak helyet, itt láthatják az érdeklődők a

jelenlegi és egykori diákok munkáit.

Egy blokkban lesz látható

Huszárik Zoltán Játék, Szabó István Koncert és Gaál István Pályamunkások című vizsgarendezése. A programban szerepel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film, amely Reisz Gábor vizsgamunkája volt az egyetemen.

Gothár Péter most végzett filmrendező osztályának növendékei is képviseltetik magukat filmjeikkel, de jelen lesznek alkotásaikkal Almási Tamás dokumentumfilm-rendező szakot végzett hallgatói is.