Németh László "Fritz", az etno-punk legenda VHK szólógitárosa súlyos betegséggel küzdött. A hírt a zenekar jelentette be Facebook-oldalán.

Németh László 1982 márciusában, mindössze 16 évesen lett az akkor már hét éve létező Vágtázó Halottkémek gitárosa. Maradandóan hozzájárult a zenekar teljes történetéhez, elválaszthatatlan attól egyéniségével, energiájával, lelki hozzájárulásával egyaránt. Mi alapvetően érzésből zenélünk és gitárjátékával Fritz képes volt rendkívül mély érzéseit ösztönösen felszínre hozni és azokat hozzáadni a VHK-hoz" - mondta Grandpierre Atilla, a zenekar frontembere az MTI-nek. Arról is beszélt, hogy egyedülálló módon tudott katA hhartikus élményeket teremteni a színpadon, és gitárjátéka szokatlanul érzelemgazdag volt. 

"Betegsége miatt Fritz már nem tudott velünk színpadra állni július 15-i koncertünkön és az volt a kérése, hogy a zenekar régi barátja, Földi Tamás helyettesítse. Lujó is úgy gondolja, hogy Tomi az, akire támaszkodnunk kell Fritz akarata értelmében. A VHK ügyét mindenképpen folytatni kell - mondta Grandpierre Atilla.

A Vágtázó Halottkémek 1975-ben alakult Budapesten Grandpierre Atilla baráti társaságából. A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva, de 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában.

A VHK-nak 1988 és 2012 között nyolc albuma jelent meg. 2001-ben a zenekarból mások után Grandpierre Attila is kiszállt, Fritz előbb a MagUra Napot Vet, majd a MagUra, 2005 és 2009 között pedig a Yava tagja volt. 2009-ben megalakult a Vágtázó Életerő, amely korábbi VHK-tagokból állt, végül újra aktivizálódott a VHK is.

Németh László négy évvel a VHK másik emblematikus alakja, az üstdobos Balatoni "Boli" Endre után halt meg.