Székely Gábor Kapja a színikritikusok életműdíját

Székely Gábor; Foglalkozás FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré művész rendező SZEMÉLY
Budapest, 2013. április 5. Székely Gábor rendező beszél a Még egy perc Örkénnyel - centenáriumzáró sajtónyilvános, interaktív kerekasztal-beszélgetésén a Thália Színház Mikroszínpadán 2013. április 5-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Székely Gábor kapja a Színházi Kritikusok Céhének hatodik életműdíját, amit 2011 óta adnak át. Székely Gábor folyamatosan rendez és tanít egyszerre. 2001 és 2006 között volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora.
Vágólapra másolva!

Az életműdíjat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek ítél oda a Színházi Kritikusok Céhe, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és

hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához.

Nánay István színikritikus azt írta köszöntőjében, hogy Székely Gábor a színházi szakmában megingathatatlan tekintély, morális etalon, igazodási pont. Aki vele dolgozik, aki vonzáskörébe kerül, az úgy érezheti, hogy mellette biztonságban van, mert

A Színikritikusok Díja kategóriáival szemben az életműdíjnál nincsen három várományos; a szakmai szervezet tagsága egy- vagy kétfordulós titkos szavazással dönt, hogy kinek adja a díjat.

Székely Gábor egy 2013-as kerekasztal-beszélgetésen, a Thália Színház Mikroszínpadán Forrás: MTI/Soós Lajos

Az életműdíjat először 2011-ben adták a kritikusok Törőcsik Marinak.

A hatodik kitüntetett, Székely Gábor a szeptember 21-én a Budapesti Bábszínház nyilvános ünnepségén veszi majd át az elismerést, ahol a Színházi Kritikusok Céhe az elmúlt évad legjobb teljesítményeit, a Színházi Dramaturgok Céhe pedig a legjobb új magyar drámát díjazza.

Székely Gábor

Major Tamás színházrendező szakos tanítványaként végzett a Színművészeti Főiskolán 1968-ban.

A szolnoki színház rendezőjeként és igazgatójaként, a Nemzeti Színház főrendezőjeként, a Katona József Színház alapító igazgatójaként, majd az Új Színház igazgatójaként fűződnek hozzá jelentős színházi korszakok és teljesítmények.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 1973 óta tanít, 2001 és 2006 között pedig az intézmény rektora volt. Lezárt rendezői pályájáról és pedagógusi munkásságáról idén jelent meg A második életmű - Székely Gábor és a színházcsinálás iskolája című kötet.

A nyilvános díjátadó ünnepségre, amelyet idén Novák Eszter rendez, a Budapest Bábszínház jegypénztárábanis lehet jegyet venni.