Meghalt Hollywood titkos énekhangja

2016.07.26. 10:55

Fantoménekesnő volt Marni Nixon: híres színésznők énekhangját kölcsönözte egy halom hollywoodi filmben. Akkoriban senki nem tudta, de ő énekelt Audrey Hepburn helyett a My Fair Ladyben, vagy Natalie Wood helyett a West Side Storyban. Marni Nixon 86 éves korában, vasárnap halt meg New Yorkban.

Az egyik legnagyobb hollywoodi titok volt ő maga. Természetesen nem beszélhetett arról, hogy igazából ő énekel a nagy színésznők helyett a filmekben. Szerződésben tiltották meg neki, hogy bárkinek is szóljon a közreműködéséről. Énekelt többek között a West Side Storyban (1961 - Natalie Wood helyett), a My Fair Ladyben (1964 - Audrey Hepburn), de

énekelt Marilyn Monroe helyett is az 1953-as Szőkék előnyben című filmben is. 

Nevét sokáig a filmek stáblistájában és a filmzenék lemezein sem tüntették fel. A dolog végül mégis kiderült, de nem Nixon dicsekedett el háttérmunkájával. Deborah Kerr, az 1956-os Anna és a sziámi király című film színésznője kotyogta el később, mikor elismerően beszélt Marni Nixon munkájáról. Kerr helyett is Nixon énekelt az 1956-os filmben.

Marni Nixon még 2015 májusábanForrás: AFP/2015 Getty Images/Rob Kim

Karrierje kezdetén Nixont még zavarta, hogy mások filmbeli énekhangjaként keresi kenyerét, de később megbékélt a dologgal. Egy 2006-os memoárjában úgy fogalmazott:

mostanra rájöttem, hogy ez olyasvalami, amely túlél engem. Valami, ami megmarad.

A kaliforniai Altadenában született énekest később A muzsika hangjai című film egyik apácájaként láthatta a közönség, majd az 1998-as Mulan című rajzfilm egyik szereplőjének volt a hangdublőrje.

Nixon még tinédzserként kezdett énekelni a '40-es években, és vagy 50 filmben énekelt - írja a Guardian. A nagy hollywoodi musicalek aranykorának végével Nixon

saját televíziós gyermekműsort vezetett, szimfonikus zenekarokkal lépett fel, színházi előadásokban játszott, fesztiválokon vendégeskedett és tanított.

Háromszor ment férjhez, elsőként Ernest Gold Oscar-díjas filmzeneszerző-karmesterhez, majd egy Lajos Fenster nevű orvoshoz, végül Albert Block fuvolaművészhez.