Eltemették Esterházy Pétert

Esterházy Péter
Vágólapra másolva!
A tömeg megtöltötte a gannai Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplomot és a körülötte lévő parkot. A szertartáson részt vettek a könyvszakma képviselői, Esterházy Péter pályatársai, művészek és politikusok is. 
Vágólapra másolva!

A gyászmisén Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát azt mondta,

Beszédében azt is mondta, hogy „búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától”.

– mondta a főapát.

A képre kattintva galéria nyílik Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A Kossuth-díjas író 66 éves korában, július 14-én halt meg. Földi maradványait a szertartás részeként szűk családi körben helyezték el az altemplomban található családi kriptában.

Mária Terézia 1748-ban ajándékozta a gannai plébániatemplom területét az Esterházy családnak, amelynek ekkor három főbirtoka volt az országban: Tatán, Pápán és Csákváron. A grófi család tagjai arra kérték Esterházy Károly püspököt, hogy az építtessen egy templomot. Hosszas keresgélés után találták meg ezt a falut, előtte több tucat települést néztek végig, míg végül Gannára esett a választásuk, hiszen Ganna a Pápa–Tata–Csákvár háromszög középpontjában fekszik. A kérés külön kiemelte, hogy a szent helynek egyedinek kell lennie – erről árulkodik a kör alakú oltár is, amelyből a világon csak kettő van, a gannai az egyik.