Mindenki csak a saját túráját tudja végigjárni

Burger Barna A képk vándor Burger Barna A kék vándor című fotókiállításának megnyitója. A képen Burger Barna
Burger Barna A kék vándor című fotókiállításának megnyitója. A képen Burger Barna
Vágólapra másolva!
2014-ben jelent meg Burger Barna Kékvándor – ösvények, utak, képek című könyve, miután a szerző végigjárta az Országos Kéktúra útvonalát, és 1118 kilométert járt és fotózott végig Nagy-Milictől Írott-kőig. A képanyagból kedd délután kiállítás nyílt a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által működtetett Budapest Projekt Galériában.
Vágólapra másolva!

A KÉKvándor című kiállítás megnyitóján Győrffy Ákos költő és a Horhos zenekar is közreműködött. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes megnyitóbeszédében azt mondta, hogy mostanában szinte divatnak számít hosszú túrákat tenni, akár szó szerint, akár lelki értelemben, és a 2014-es kötet megjelenésével gyakorlatilag

a Kéktúra lett a magyarok El Caminója.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra beszédet mond Burger Barna KÉKvándor című fotókiállításának megnyitóján Fotó: Polyák Attila - Origo

A főváros mellett az Eximbank is támogatta a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-vel és a Mai Manó Házzal együttműködésben létrejött kiállítást. Urbán Zoltán, a bank vezérigazgatója megnyitóbeszédében a fotográfiát a legtitokzatosabb művészetnek nevezte, ahol ember alkotta géppel hoznak létre művészi alkotást, és azt mondta: Burger Barna különleges objektíven keresztül mutatja be témáit.

A téma ebben az esetben egy gyerekkori álom valóra váltása volt: Burger Barna

több mint egy év alatt, alkalmanként 20 és 40 kilométer közti távolságokat teljesítve, heti két-három napot erre szánva járta végig a Kéktúrát.

Amikor Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház igazgatója Burger Barnának adta át a szót, hogy maga vezesse fel a kiállítást, a fotográfus köszönetet mondott minden jelenlévőnek, majd a meghatottságtól elcsuklott a hangja, és könnyek között fejezte be a köszönetnyilvánítást.

Burger Barna és Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház igazgatója. Fotó: Polyák Attila - Origo

Később azonban az Origónak elmondta, mi ösztönözte őt annak idején arra, hogy útnak induljon:

„Az ember fotósként gondol valamit a világról, és vannak fontos dolgok, amelyeket meg akar mutatni. Azt gondoltam, hogy ez a gyaloglás, egy ilyen túra, illetve az, ahogyan én azt látom, egy ilyen fontos dolog. Ahogy a Másfélmillió lépés Magyarországon című műsorban végigjárták ezt az utat 1978-ban, az rám olyan hatással volt, hogy a mai napig emlékszem minden percére.

Maga az út a lényeg. Ha az ember elindul, akkor onnantól az út már viszi őt magával."

"Maga az út a lényeg. Ha az ember elindul, akkor onnantól az út már viszi őt magával" Fotó: Polyák Attila - Origo

A mostani kiállítás anyaga válogatás a Kékvándor – ösvények, utak, képek című könyv anyagából. Mint Burger Barna elmondta, ezúttal nem ő, hanem egy kurátor válogatott, de elárulta, mi az, amit ő maga meg szeretett volna mutatni a Budapest Projekt Galéria kiállításán.

„Az elkészült könyvben, amelyben ezek a képek szerepelnek, vannak szövegek és térképek is, tehát egy installáció része a kép. Itt, a galériában viszont, ezzel ellentétben, nincs semmilyen kísérőszöveg: ezek a képek csak maguk mint képek jelennek meg. Olyan magas minőségű nyomtatások és printek vannak itt kiállítva, hogy

önmagában egy-egy kép mint egy festmény tud megjelenni."

A képek kísérőszöveg nélkül, mintegy festményekként jelennek meg a falakon Fotó: Polyák Attila - Origo

Burger Barna korábban is hangsúlyozta, hogy egy ilyen jellegű úton önismereti szempontból is érhetik fontos felismerések a túrázót.

„Amikor én elhatároztam, hogy elindulok, akkor Budapesten laktam" – mondta a fotóművész az Origónak. „50 évig laktam ott, és nem is gondoltam volna, hogy valaha elköltözöm. De az erdőben, a természetben eltöltött körülbelül 80 nap alatt rájöttem, hogy mennyire más kint lenni, és milyen messzire eltávolodtunk az idézőjeles gyökereinktől.

Ráébredtem, hogy mennyi fontos dolgot nem veszünk tudomásul,

és elkanyarodunk mindazoktól a helyektől, amelyek részei kell hogy legyenek az életünknek. Amikor ezt felismertem, akkor a családommal ki is költöztünk Piliscsabára, és azóta is ott élünk, mert a túra megváltoztatta az életemet, a gondolkodásomat. Mindenkinek csak javaslom, hogy induljon el, és találja meg a saját útját. Menjen, mert

mindenki csak a saját túráját tudja végigjárni. Viszont azt valóban meg is kellene, hogy csinálja."

Burger Barna családja és a megnyitó vendégei körében Fotó: Polyák Attila - Origo

A fotóművész, aki két éve gyalog járta végig az országot, az Óbudai Anziksznak adott interjújában mondta el, hogy izomsorvadással küzd. KÉKvándor című kiállítása augusztus 2-től augusztus 24-ig látható a Budapest Projekt Galériában.

A látogatók „ha mást nem tesznek, mint elcsodálkoznak, hogy mennyi rejtett szépség lakik a magyar tájakon, Burger Barna már akkor is elérte az egyik célját: megmutatta mindenkinek, milyen sokféle és milyen lenyűgöző ez az ország, amit Magyarországnak hívunk” – olvasható a falra függesztett tájékoztatóban.