Sötét titkok az erdő mélyén

Dear John, Vácz Péter
Állókép a Dear John című klipből.
Vágólapra másolva!
A MOME animáció szakán végzett Vácz Péter Nyuszi és Őz című kisfilmjével hívta fel magára a szakma figyelmét. A stop-motion technikával készült kisfilmet több mint 300 fesztiválra válogatták be, és 100-nál is több díjat nyert el. A fiatal animációs rendező azóta már másodszor készített klipet a James együttesnek, akiket lenyűgözött a magyar filmes munkája.
Vágólapra másolva!

A James, az 1982-ben alapított manchesteri alternatív rock együttes meghatározó formációja volt a virágkorát a 80-as évek végén és 90-es évek elején élő Madchester mozgalomnak. A zenekar több mint három évtized után is sikeres maradt, és 2016-ban is adtak ki új albumot, Girl at the End of the World címmel.

Vácz Péter a zenekar La Petite Mort című albumának egyik dalához, az All I'm Saying-hez készített először stop-motion animációt. A klip egy férfiról szól, aki útra kel, hogy felkutassa egy olyan nőnek a szellemét, akitől soha nem tudott elbúcsúzni.

A videó mindössze három hét alatt készült el. Amikor a zenekar frontembere, Tim Booth meglátta a végeredményt,

azonnal tudta, hogy a jövőben is szeretnének még Vácz Péterrel dolgozni.

Az újabb felkérésre az animációs rendező ezúttal a zenekar legújabb albumának Dear John című számához készített, kicsit nagyobb csapattal és költségvetéssel, valamivel hosszabb idő alatt,

a stop-motion technikát hagyományos 2D animációval is ötvöző klipet.

A film elkészítésében Joseph Wallace, Bertóti Attila és Kopasz Milán voltak Vácz Péter segítségére, az elkészült klip pedig a korábbihoz hasonló sikert aratott a zenekar tagjainál. Tim Booth úgy fogalmazott, hogy igazi, tudattalanból fakadó művészet jelenik meg a videóban, miközben minden a legapróbb részletekig ki van dolgozva.

Állókép a Dear John című klipből. Forrás: Péter Vácz

A Dear John című dal témájában arra a helyzetre utal, amikor a második világháború alatt a fronton harcoló katonák szakítólevelet kaptak a szerelmüktől. A klipben látható animáció ötletét Vácz Péter egy korábbi rajza ihlette – egy portré önmagáról, amint a keze faággá alakul át.

Megjelenik egy titokzatos macska figurája is,

amelyet az alkotó húgának rajza inspirált, és többek között az igen élénk UV-festék tesz igazán különlegessé. A film cselekménye szerint ugyanis egy szerelmespár elindul, hogy megmásszon egy hegyet, de egy rejtélyes fekete macska bevezeti őket egy olyan erdő mélyére, ahol sötét titkokra bukkannak. Többek között

egy mérgezett csók is fontos szerepet kap a történetben.


A klip készítésének folyamatát az alábbi videó mutatja be:

A Dear John című klipet ide kattintva nézheti meg: