Óriási sárkány, űrlények és űrhajók, polipkarokon, felhőkön és egyéb furcsaságokon megpihenő emberek - ezek a képek nem egy fantasztikus film jelenetei, hanem a Sziget hétköznapjait tarkító pillanatok. A Fesztiválköztársaság különböző szegleteiben ugyanis idén is közel száz köztéri installációval találkozhatnak a Szigetre látogatók.

  

A Szigeten idén is közel 100 rendhagyó köztéri installáció várja a fesztivál közönségét.Forrás: www.facebook.com/csudaisandor

Az Art Of Freedom pályázatra minden évben várják lelkes dizájnerek, képzőművészek, fényszobrászok vagy ügyes amatőrök ötleteit, és a legjobb pályamunkák a Sziget Fesztiválköztársaság terein kelhetnek életre. Idén kétszáznál is több pályamunka érkezett, közülük több külföldről. Ezekből mintegy százzal találkozhatnak majd a fesztiválozók, például olyan alkotásokkal, mint a szemétből és lomból épült Űrkomp 3.0, a polipkarokat formázó Octopuff, a csillagképeket megidéző Csillagos égbolt vagy a napfénytől óvó Chillagszemű juhász. A több tucatnyi installáció némelyike remek pihenőhely is egyben, mint a hűs árnyékot adó Kerekerdő az ArtZone-ban vagy az esernyőkből épült Szerelem Pavilon. De vannak olyan szobrok is, amelyek leginkább vidám pillanatokat igyekeznek szerezni, mint az életnagyságú birkákat formázó Pop Sheep vagy az ide tévedt UFO család. Ezekkel feltehetően sok fesztiválozó szeretne majd közös szelfit készíteni.

A Sziget sokszínűségéhez hozzátartoznak azok az apró, rejtett szépségek vagy égig emelkedő alkotások is, amelyek megnevettetnek, aktivitásra késztetnek, vagy éppen elgondolkodtatnak, úgy, ahogyan a 70 bicskei diák által épített Dragon Of Freedom, amely 15 ezer PET-palackból kel életre. Készítője, a Vajda Kreatív Csoport, visszatérő pályázó: minden alkotásuk újrahasznosított anyagokból épül, hogy felhívják a figyelmet környezetünk védelmére. A legaktívabb diákok akár 80-100 órát is dolgoznak az installációkon, amiért Sziget bérletet kapnak jutalmul.

A Fonalgerillák csapata 2011 óta köti be a város köztereit és villamosait, hogy kézi kötéssel és horgolással tegyék azokat szebbé. A kötőtűs brigád az elmúlt években a Fröccskert fáit bújtatta kötött ruhákba, idén pedig az emblematikus Sziget felirat „I" betűjét veszik kezelésbe. Ehhez a szigetlakók segítségét is várják: a fesztivál első napján 14 órától bárki hozzájárulhat egy nemzetközi virágoskert kialakításához a saját kötött-horgolt alkotásainak feltűzésével.