Kóbor János: Laux József volt a legszorgalmasabb az Omegában

2016.08.06. 19:36

Laux József már a gimnáziumban együtt zenélt Kóbor Jánossal, aki az MTI-nek megerősítette egykori omegás zenésztársa halálhírét.

"Hétfőn még bent jártunk nála a balatonfüredi szívkórházban, és akkor már nagyon rossz érzésekkel jöttünk el. Szörnyű, hogy Somló Tamás halála után két héten belül egy másik nagyszerű zenésztársat veszítünk el" – mondta Kóbor János.

Kóbor szerint Laux rendkívül céltudatos ember és nagyon szorgalmas zenész volt,  messze a legszorgalmasabb az Omegában.

"Együtt alapítottuk az Omega együttest 1962-ben, de már előtte hosszú évekig egy osztályba jártunk a József Attila Gimnáziumban. Egyikünk sem volt képzett zenész, ugyanakkor neki a dobolás mellett a szervezéshez is komoly affinitása volt. Amikor középiskola után a zenekarból valamennyien egyetemre kerültünk, azt hittük, ez az együttes végét is jelentheti, ő volt az, aki a folytatást a leginkább szorgalmazta" - mondta. 

Arról is beszélt, hogy bár nagyon rosszul érintette a csúcson lévő Omegát, amikor Laux József feleségével, a szövegíró Adamis Annával és Presser Gáborral 1971-ben távozott a zenekarból, a válás a legkorrektebb módon történt. Utána is nagyon jó viszonyban maradtak, és Laux József többször is fellépett az Omegával. Utoljára tavaly zenéltek együtt. 

Laux József rock- és dzsesszdobos, az Omega és az LGT alapító tagja 73 éves korában halt meg. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK