Elképesztő telt ház előtt énekel ma Rihanna a Szigeten

Rihanna
INDIO, CA - APRIL 17: Singer Rihanna performs on day 3 of the 2016 Coachella Valley Music & Arts Festival Weekend 1 at the Empire Polo Club on April 17, 2016 in Indio, California. Christopher Polk/Getty Images for Coachella/AFP
Vágólapra másolva!
A jegyeladások alapján az egész Sziget Fesztivál legjobban várt előadója, Rihanna lép ma színpadra, de természetesen annak sem kell aggódnia a programfüzet láttán, akit hidegen hagy a barbadosi énekesnő. Rajta kívül egyenlítő-guineai (Buika) és dán származású (MØ) díváknak is örülhetnek ma a szigetezők, de a fiúkat sem kell félteni: itt lesz például Naughty Boy és az angyali kinézetű Jake Bugg is.
Vágólapra másolva!

Parov alapoz Rihannának

Ma biztosan nem kell attól félni, hogy nem lesznek elegen az első koncerten a Nagyszínpad előtt, hiszen az egyik első számú hazai közönségkedvenc, a Punnany Massif kezdi majd a programot. Az igazi buli persze este indul majd be: tegnap a rossz idő miatt elmaradt a már hagyománnyá váló, Nagyszínpad előtti össznépi ökörködés 7-től, reméljük, ez ma nem így lesz. Ezúttal tapsrudakat terveznek kiosztani a szervezők (ezek azok az izék, amelyek sportesemények kedvelt szurkolói kellékei, mert összecsapkodva rendkívül idegesítő zajt lehet kiadni velük). Az így megalapozott hangulatot a hazánkban rendkívül népszerű osztrák Parov Stelar hivatott fokozni.

Az electroswing apostola, polgári nevén Marcus Füreder már több mint tíz éve robbant be zenekarával a nemzetközi köztudatba, és lett kifejezetten kedvelt fesztiválbanda. Idén új albummal is jelentkeztek, ez a The Demon Diaries, amelyről szintén hallgathatunk majd számokat a koncerten.

Utánuk

következik a nap és az egész idei Sziget legnagyobb húzóneve, Rihanna,

aki fél 10-től foglalja el a Nagyszínpadot. A Rihanna-napra jó előre elfogytak a jegyek, pedig nem most jár először az énekesnő Magyarországon.

Rihanna a Coachella fesztiválon melegített a Szigetre Forrás: AFP/2016 Getty Images/Christopher Polk

Ez is mutatja, hogy ugyan az utóbbi időben a női előadók terén inkább Taylor Swiftről szól az amerikai showbiznisz, de Rihanna már több mint tíz éve a szakma egyik állócsillaga, aki bármilyen kislemezzel jön ki, szinte garantált a toplistás helyezés.

Még csak 28 éves, de tizennégyszer volt a Billboard lista első helyén, ezzel ő a legfiatalabb női előadó, aki ezt elérte.

A szakmai elismeréseknek sincs híján: nyolc Grammy győztese, hogy csak a legrangosabb díjait említsük.

A programfüzetben amerikaiként szerepel, de Robyn Rihanna Fentyt valójában, a háromszázezer lelket sem számláló Barbados adta a világnak. Tizenöt éves korában költözött az USA-ba, miután egyik barátja bemutatta Evan Rogers zenei producernek, aki éppen a karib-tengeri szigeten nyaralt. Rogers meglátta benne a tehetséget, és magával vitte Amerikába, ahol Jay-Z csapott le a még kiforratlan énekesnőre is. Rihanna tizenegy éve, mindössze 17 évesen mutatkozott be Pon de Replay című számával, amely már a rapper-producer hathatós közreműködésével készült. Azóta rendszeresen szállítja az általában r&b-gyökerű, de sokféle zenei hatást beépítő popslágereit, amelyek sokszínűségük ellenére is elsőre felismerhetőek Rihanna jellegzetes hangjáról.

Az énekesnő idei nagy dobása a februárban kijött Work című szám volt, amelyben Rihannához Drake csatlakozott, és már a félmilliárdos letöltésen is túl van a YouTube-on. Ez a szám

az énekesnő új, Anti című új albumáról van, amely az eladási listák élén debütált januárban.

Ha lemaradt volna a legújabb slágereiről, akkor sem kell aggódnia: aki az elmúlt tíz évben legalább néha hallgatott rádiót vagy megfordult szórakozóhelyeken, garantáltan hallani fog a koncerteken olyan számokat, amelyeket ismer. Legalábbis erre enged következtetni Rihanna nyári, a Szigetet megelőző európai koncertjeinek setlistje: nagy slágerekre és az Anti dalaira számíthatunk.

A minőségi élő zenét kedvelőknek is tetszeni fog Rihanna koncertje. Kifejezetten profi zenekarral szokott fellépni, amit még azok is elismernek, akik nem annyira nagy hívei a munkásságának.

Girl power a nulladik napon

Úgy tűnik, a csütörtök a különleges énekesnők napja lesz a Szigeten: ismét hazánkba látogatott ugyanis a művésznéven ismert Karen Marie Ørsted. A dán elektropop előadó először a skandináv zenei színteret nyűgözte le, de a Major Lazerrel közös Lean On már a tavalyi év egyik legnagyobb slágere lett az egész világon.

A Világzenei Színpadon még csak három koncert lesz ma, de cserébe a headliner a különleges énekesnő, Buika lesz. Az egyenlítő-guineai származású, de Spanyolországban nevelkedett, most pedig Floridában élő énekesnőt hangja és személyisége alapján a legnagyobb dívákhoz szokták hasonlítani. Afrikai dallamok, flamenco, dzsessz, soul és pop egyaránt ötvöződik a zenéjében, és mellesleg még verset, regényt és operát is ír...

Buika dobosként és basszusgitárosként kezdte a karrierjét Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Musa Alcan

Azért a fiúkról sem szabad megfeledkezni: ma fog zenélni például az A38 színpadon Naughty Boy, akinek valószínűleg a La La La című száma a legismertebb, de a birt producer-zenész-dj legutóbb Beyoncéval működött közre a Runnin' (Lose It All) című slágeren.

Honfitársa, a mindössze 22 éves Jake Bugg pedig a Nagyszínpadon zenél majd még a Parov előtt. A rockos indie-folkban utazó zenész-dalszerző nyáron már a harmadik nagylemezét adta ki, és a brit fesztiválok egyik legkeresettebb előadója.

Jake Bugg és elmaradhatatlan gitárja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

A holland felhozatal is kifejezetten erős lesz ma a Szigeten: közülük is kiemelkedik a Grammy-díjas dj és producer, Afrojack, aki a Telekom Arénában zenél majd. Tőle például a Take Over Control vagy a Pitbullal közös Give Me Everything lehet mindenki számára ismerős.

A tengeren túlról Travis Scottot érdemes megemlíteni, aki még csak 23 éves, de producerként dolgozott már Kanye West, Jay-Z, John Legend, Drake és Madonna dalain is, de saját jogán is kifejezetten sokoldalú hip-hop előadó. Scott éjfél előtt kezd majd az A38 színpadon.

A magyar előadók közül az esti nagyszínpados programmal két nagyon tehetséges fiatal rockzenekar, az Ivan & the Parazol és a Middlemist Red hivatott felvenni a versenyt a Petőfi Rádió - Telekom VOLT Fesztivál Színpadon. A rutinsabbnak számító Vitáris Ivánék, akik egyre több magyar dallal készülnek a koncertjeikre, 8 előtt kezdenek, őket követi a psych rockot játszó Middlemist Red fél 10-kor. A két zenekar között egyébként is szoros a kapcsolat, szoktak zenélni is együtt.

Vigyázat, tényleg tömeg lesz!

A szervezők azt kérik a fesztiválozóktól, hogy a telt ház miatt időben és lehetőleg tömegközlekedést használva érkezzenek meg a Szigetre.