John Newman súlyos betegen is fellép a Szigeten

John Newman egyik legismertebb dalát a Love Me Again-t sokan énekelték a közönségből Volt 2015
John Newman egyik legismertebb dalát a Love Me Again-t sokan énekelték a közönségből
Vágólapra másolva!
Ma az is megtalálja a számítását, aki örömzenére akar bulizni, de az is, aki inkább kicsit szomorkodni szeretne. A pénteki lineup legnagyobb nevei közül néhányan csak pár éve robbantak be a zenei életbe (John Newman, Bastille), a nap igazi headlinere viszont az a Manu Chao lesz, aki már több mint harminc éve áll a színpadon. Mindegyikükről elmondható, hogy nem először járnak Magyarországon, de a szigetezőket ez valószínűleg cseppet sem fogja zavarni.
Vágólapra másolva!

A mai alaphangulatot a Nagy-Szín-Pad! elnevezésű tehetségkutató győztese, a folkos alterrockot játszó Bohemian Betyárs adja meg, őket pedig John Newman követi majd a nagyszínpadon. Az angol énekes-dalszerző korábban járt már a Szigeten, tavaly pedig a VOLT-on is koncertezett, idén viszont már második nagylemezével, a tavaly megjelent Revolve-val érkezik a Budapestre. Newman zenéjét alapvetően popzeneként lehet leírni,

a legtöbben valószínűleg a Love Me Again című slágert ismerik tőle, de szívesen kirándul az elektronikus műfajba is.

Az áttörést is az hozta meg neki, hogy közreműködött Rudimental Feel The Love című számában, de több Calvin Harris-dalban is az ő különleges hangja szól.

John Newman a Love Me Againt énekelteti a közönséggel 2015-ben, a VOLT-on Fotó: Bielik István - Origo

Sajnos a rajongók nem örülhetnek ma felhőtlenül John Newman koncertjén, a fiatal előadó ugyanis

múlt héten jelentette be, hogy négy évvel az első tumor eltávolítása után újra agydaganattal küzd.

Newman a Twitteren azt írta, hogy mivel mindig volt rá esély, hogy a tumor visszatér, felkészült erre, és a kilátásai is jók. Hozzátette, hogy

semmi sem tarthatja vissza attól, hogy zenéljen,

és a betegségéről azért beszél, mert mindenkit arra bátorít, hogy tesztelje és kezeltesse magát a betegség olyan korai stádiumában, ahogy csak lehetséges. "Én a szerencsések egyike vagyok" – írta.

John Newmant honfitársai követik majd a Nagyszínpadon, a Bastille koncertje fél 8-kor kezdődik. Az indie popot játszó zenekar tavaly szintén járt tavaly a VOLT Fesztiválon, és abban is hasonlítanak Newmanre, hogy idén már ők is új, második lemezükkel (Wild World) érkeznek. A zenekar meglepő nevét azért kapta, mert Dan Smith, az együttes alapítója és énekese 1986. július 14-én, azaz a Bastille ostromának évfordulóján született. Szintén érdekes történelmi kapcsolat, hogy a zenekar első nagy slágere, a 2013-as Pompeii volt – valószínűleg még most is ezt a számot fogják a legtöbben várni tőlük a koncerten.

Éljen az európai sokszínűség

A fiatal britek egy sokkal rutinosabb előadónak fogják átadni a terepet, méghozzá a Manu Chao néven ismert José-Manuel Thomas Arthur Chaónak és zenekarának. Manu Chao sokadik alkalommal jár Magyarországon, de koncertjeit nem lehet megunni. A francia születésű, spanyol származású zenész

saját életében és zenéjében is a kultúrák találkozását képviseli:

többek között franciául, spanyolul, angolul, olaszul, arabul, katalánul, galíciaiul és portugálul is énekel. Nemcsak nyelvileg, hanem zeneileg is sokszínűség jellemzi a dalait: az alternatív rock és a punk ötvöződik nála a latin zenei hagyományokkal. Manu Chaónak hosszú karrierje alatt számos zenekara volt már, de saját neve alatt is több albumot adott ki.

Radikális baloldali gondolatait sohasem rejtette véka alá, számos mozgalomnak a tagja, dalszövegei pedig gyakran kritizálják a fennálló világrendet, de különböző hátrányos helyzetű csoportok mellett is rendszeresen kiállt. De annak sem kell aggódnia, aki nem érti vagy nem értékeli a Clandestino vagy éppen a Rainin' in Paradize szociális problémákat feszegető szövegeit, mert a bulihangulat mindentől függetlenül garantált.

Egy másik Magyarországon nagyon népszerű, önfeledt táncolásra kiválóan alkalmas zenekar is érkezik ma a Szigetre, a Goran Bregović Wedding And Funeral Band. A szerb Bregović az, aki filmzenéinek köszönhetően világhírűvé tette a balkáni muzsikát (elég csak a Macskajajra gondolnunk). Zenekarával együtt a kisebb-nagyobb hazai fesztiválok rendszeres fellépője, így különösebb bemutatásra nem szorul. Azt viszont szeretnénk megjegyezni, hogy milyen szomorú, hogy idei szigetes koncertje pont Manu Chao fellépésével párhuzamosan zajlik. Így biztos kisebb lesz a tömeg a Világzenei Színpad előtt fél 10-kor, mint más esetben lenne.

Melankóliából sem lesz hiány

Ha valakit sem Manu Chao sem Goran Bregović zenéje nem hoz lázba, annak vigaszt jelenthet, hogy 10-től az A38 színpadra is jutott egy igazán neves fellépő, méghozzá a birminghami Editors. Zenéjükre szokták használni a poszt punk, a new wave és az indie rock meghatározást is.

A jellegzetes Editors-hangzást a dalok komor alaphangulata adja meg,

amelyet így, már túl az ötödik albumon, lehet a zeneileg eléggé kísérletező banda védjegyének tekinteni.

A talányos nevű holland énekesnő a színpadon Forrás: Picture-Alliance/AFP/picture alliance/Marcus Golejewski/Geisler-Fotopr

Az A38 színpad lineupját böngészve a magyar fesztiválozóknak a Hollandiából érkező Kovacs koncertjén is megakadhat a szeme. A hétköznapokban Sharon Kovacs, a színpadon pedig csak

Kovacs névre hallgató fiatal énekesnő hangját egyenesen Amy Winehouse-éhoz szokás hasonlítani.

Első lemeze még csak tavaly jelent meg Shades of Black címmel, de már ez alapján nagy jövőt jósolnak neki. Aki a már befutott előadók helyett szívesebben hallgatna fiatal tehetségeket, Kovacs koncertjén a helye, fél 7-től.

A magyar zenekaroknak otthont adó VOLT színpadon két alterrock zenekar, a Hiperkarma és az Anna and the Barbies lesz a headliner. A Hiperkarma frontembere, Bérczesi Robi nemrég az Origónak arról beszélt, hogy jövő tavaszra várható az új lemez, de azért koncerteken hallhatunk már róla néhány dalt. Pásztor Annáéknak minden fellépése egyedi élmény, a mai koncertre pedig már nagyon készülnek a Facebook-oldaluk alapján.