Szerdán búcsúztatják Laux Józsefet

2016.08.15. 13:04

Az Omega és az LTG egykori dobosától szerdán, 14 óra 15 perctől vesznek végső búcsút családtagjai, zenésztársai, barátai és tisztelői az Óbudai temetőben.

Laux József augusztus 6-án 73 évesen halt meg szívbetegségben. A két héttel azután, hogy még ott tudott lenni zenésztársa, Somló Tamás temetésén. 

Kezdetek

Laux József 1943. május 8-án született Budapesten. Már a gimnáziumban zenekart alapított Kóbor Jánossal. A dobolás alapjaira a Benkó Dixieland Band ütőse tanította meg, végül be is került a dixieland zenekarba. A gimnázium után azért iratkozott be a Budapesti Műszaki Egyetemre, hogy időt nyerjen, és ne menjen katonának. 

OmegaForrás: Fortepan

1962-ben alakult meg az Omega, amely először még angolszász számokat játszott. A csapat Presser Gábor 1967-es belépése után

rukkolt elő saját dalokkal, olyan slágerekkel, mint a Petróleumlámpa, a Tízezer lépés vagy a Gyöngyhajú lány.

A szövegeket Laux József akkori felesége, Adamis Anna írta.
Laux József a legjobb hazai dobosok egyikének számított a közönség és a szakma szerint, ezt tükrözte az Ifjúsági Magazin 1970-es felmérése is, amely a különböző hangszerek legjobbjait vette számba. Az élen végzett muzsikusok - Laux és Presser mellett Frenreisz Károly basszusgitáros és a Radics Béla mögött második Barta Tamás gitáros - 1971-ben

megalakították a Locomotiv GT-t, az első magyar supergroupot.

Bejött

Presser és Laux számára kockázatos lépés volt otthagyni a népszerű Omegát, de az LGT sikere igazolta őket. A zenekar ügyeit itt is Laux intézte, de egy idő után belefáradt a kultúrpolitika merev hatóságaival vívott szélmalomharcba. Az LGT 1976-os ötödik, dupla lemeze után Amerikába ment, követve Bartát, aki már két évvel korábban a tengerentúlon maradt.

Vígszínház: az LGT együttes, mint a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical előadásának zenekara: Barta Tamás, Laux József, Somló Tamás, Presser Gábor.Forrás: Fortepan

Amerika

Hamar beilleszkedett Amerikában: rockzenét játszott, majd

a producerek, zenei rendezők lapjának főszerkesztője lett.

A tulajdonos rábízta a lapot, és bejuttatta Kalifornia egyik legjobb stúdiójába, ahol együtt dolgozott Bryan Adamsszel, Chick Coreával, Frank Zappával, az Average White Band tagjaival és másokkal.

Az It's My Faith című saját dalához ő maga készített videoklipet, amit a nemzetközi tévé, az MTV különdíjjal jutalmazott. Először 1986-ban jött haza az LGT búcsúkoncertjére, korábban ugyanis nem kapott vízumot. Itthon 1988-ban kezdődött kiadói tevékenysége, a JLX Kiadó amerikai, angol és más nemzetközi bestseller-szerzők regényeit hozta el a magyar olvasóknak.

Újra itthon

A zenében visszatért gyökereihez, újra főként dzsesszt játszott. Joe Muranyival - Louis Armstrong zenekarának magyar származású klarinétosával - 2000 után több lemezt vett fel, a Laux Trio and Friends formációval főként dzsesszklubokban lépett fel. Munkásságát 2008-ban

a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK