Tragikus szerelemtől egy meghiúsult bankrablásig

Nickelback
Chad Kroger of Canadian rock band Nickelback performs during the Rock in Rio music festival in Rio de Janeiro, Brazil, on September 20, 2013. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA / AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
Szeptember 16-án a Budapest Arénában ad koncertet a Nickelback, amelyet a legszerencsésebb - és a zenekarról legtöbbet tudó – rajongók a VIP-részlegben hallgathatnak végig. Addig is néhány klipen keresztül idézünk fel emlékezetes pillanatokat Chad Kroeger és zenésztársai elmúlt 15 évéből.
Vágólapra másolva!

A Nickelback máig legnagyobb slágere a 2001. augusztus 21-én megjelent How You Remind Me, de nem sokkal későbbi, The Long Road című albumuk egyik száma is ugyanúgy helyet kért magának a kanadai toplista élén. Ez volt a Someday, amelyhez egy tragikus szerelmi történetet bemutató klip készült:

A 2005-ös All The Right Reasons című albumról a Rockstar és a Far Away mellett a Photograph az egyik legnagyobb siker. A szöveg abszolút önéletrajzi ihletésű – aki végignézi a klipet, Chad Kroeger szájából hallhatja az énekes balhés fiatalkorának részleteit, amikor a törvénnyel is többször összeütközésbe került, és emiatt az iskolából is kicsapták:

A botrányokkal tűzdelt éveknek az vetett véget, hogy Chad Kroeger felfedezte: a zenéléssel örömet tud szerezni az embereknek. Azt pedig azok sem vitathatják el a zenekartól, akik esetleg nem kedvelik őket, hogy sikerüket igyekeznek jó ügyek szolgálatába állítani, és

fontos társadalmi kérdésekre is felhívni a figyelmet.


Az If Everyone Cared című számuk például nem csak azzal a gondolattal játszik el, hogy mennyivel szebb világban élhetnénk, ha mindenki törődne a másikkal: a klip egyértelmű tisztelgés a huszadik század olyan fontos személyiségei és kezdeményezései előtt, akik vagy amelyek valóban sokat tettek a világ megváltoztatásáért, jobbításáért. A videó megemlékezik

Bob Geldofról, aki útjára indította a Live Aidet, a Nobel-békedíjas Betty Williamsről, Peter Benensonról, az Amnesty International alapítójáról és az apartheid-rendszerrel bátran szembeszálló Nelson Mandeláról is.

De ugyanígy égető problémákról és az összefogás erejéről szól a When We Stand Together is:

A történelem és a hétköznapok hősei mellett a zenekar frontembere, Chad Kroeger a szuperhősök megéneklésének világába is kirándulást tett, amikor Josey Scott, Tyler Connolly, Mike Kroeger, Matt Cameron és Jeremy Taggart közreműködésével elkészítette a Hero című felvételt – a Tobey Maguire főszereplésével készült Pókember-film betétdalát.

A Nickelback tagjai egyébként nem utoljára készítettek akkor filmzenét: a Charlie angyalai-ban megszólaló Saturday Night's Alright (For Fighting) című feldolgozás szintén az ő nevükhöz fűződik.

A hősök-tematika pedig a Hero után is visszaköszönt Chad Kroeger karrierjében és klipjeiben: az azonos című sorozat, a Hősök egyik főszereplője, Dania Ramirez alakítja azt a nőt a Santanával közösen előadott Into The Night-hoz tartozó videóban, akinek tánca olyan hipnotikus hatással van egy öngyilkosságra készülő férfire, hogy az életkedvét is visszaadja:

Aki viszont inkább egy antihősökről szóló opusszal és némi abszurd humorral szeretne hangolódni a koncertre, az egy krimiparódiát is megnézhet a Nickelback aláfestő zenéjével: a Get 'Em Up-hoz készült klipben ugyanis két pancser bankrabló tanulja meg egy életre a leckét, hogy a törvényen kívüli lét csak képzeletben romantikus.

Ha igazi Nickelback rajongó vagy, teszteld a tudásod kvízjátékunkon, és nyerj exkluzív páros jegyet a szeptember 16-ai, budapesti koncertre!