Meghalt Marc Riboud világhírű fotós

2016.08.31. 13:02

Rengeteg képe van, amelyeket a világ minden táján ismernek. A leghíresebb valószínűleg az, amelyiken egy lány áll virággal a kezében, szemben a katonák sorfalával. 

Jan Rose Kasmir a tömeggel együtt a Pentagon előtt 1967. október 21-én tüntetett  Amerika vietnámi szerepvállalása ellen. A kép az elmúlt 50 évben bejárta a világot, és kijelenthető, hogy

a háborúellenesség egyik leghíresebb szimbólumává vált. 

Marc Riboud 1923. június 24-én született Lyonban. Első képeit tinédzser korában, édesapja Kodak fényképezőgépével készítette. Saját bevallása szerint visszahúzódó személyiség volt, így fiatal korában gyakran menekült hat testvére elől az egyedüllétbe, a fotózásba.

A második világháború idején a francia ellenállás tagjaként harcolt - ez nem csak a függetlenség és a kalandok iránti vágyat ébresztette fel benne, de hasznos tapasztalatokkal vértezte fel későbbi ázsiai, közel-keleti, afrikai és európai utazásaihoz is.

Marc Riboud 84 évesenForrás: AFP/Martin Bureau

A függetlenség iránti vágyát jellemzi az is, hogy amikor a híres Magnum fotóügynökség tagja volt, egyszer visszautasított egy rendkívül fontos National Geographic-felkérést, mert

túl merevnek és professzionálisnak tartotta őket.

Erről a visszautasításról később azt mondta,

a Magnumnál teljesen bolondnak néztek.

Riboud egyébként 1953-tól majdnem három évtizeden keresztül volt a Henri Cartier-Bresson és Robert Capa alapította Magnum ügynökség tagja.

Riboud szerint egy fotós számára az ösztön és a fotográfiára való fogékonyság a kulcsfontosságú. Azt mondta, amikor elkezdett felvételeket készíteni, fogalma sem volt a technikákról. Riboud dolgozott Londonban, ahová Robert Capa küldte "lányokkal ismerkedni és angolul tanulni", valamint Indiában és Kínában is, ahol 1955 és 1957 között utazgatott. Tudósított Észak- és Dél-Vietnamból a háború idején 1968-ban és 1969-ben, a Szovjetunióból 1960-ban és Algéria függetlenségi küzdelméről.

Mindig

megpróbálta a történet mindkét oldalát megmutatni

és sosem volt szenzációhajhász. Úgy gondolta, ha keres valamit, biztos elmegy mellette, ehelyett mindig az ösztöneit követte. 1974 és 1976 között a Magnum elnöke volt, de az ügynökségtől 1979-ben távozott, mert állítólag nem szerette a dicsőséghajhászást, ami ott kialakult.

Képeit sok világhírű magazin – többek között a Life, a Paris-Match és a Stern – tette közzé. Számos elismeréssel tüntették ki, művei a világ legnevesebb múzeumai állították ki. Riboud 93 évesen, hosszú betegség utánhalt meg kedden.