CAFe Budapest Fesztivál: a magyar és a nemzetközi kortárs művészek legjobbjai jönnek

A CAFe Budapest Fesztivál sajtótájékoztatója
A CAFe Budapest Fesztivál sajtótájékoztatója
Vágólapra másolva!
A magyar és a nemzetközi kortárs művészet legjobbjai lépnek fel Budapesten október 7-e és 23-a között a CAFe Budapest Kortárs művészeti Fesztiválon. Huszonötödik alkalommal rendezik meg és az elmúlt negyedszázadban nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa meghatározó összművészeti kulturális eseményévé nőtte ki magát. A fesztivál 17 napja alatt idén is több mint 100 kortárs zenei, tánc, opera, színház, könnyű- és világzenei, jazz, képzőművészeti és divattal kapcsolatos programot láthatnak az érdeklődők csaknem 30 helyszínen Budapest jelentős intézményeiben és terein.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatón mutatták be, hogy az idén kik lépnek fel a fesztiválon. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai központ ügyvezetője azt mondta:

A sajtótájékoztatón ott volt Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, és Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző is.

A CAFe Budapest Fesztivál sajtótájékoztatója Fotó: Talán Csaba

A fesztivál vendégei olyan világsztárok lesznek, mint a lengyel kortárs zeneszerző Krzysztof Pencerecki, akit a ma élő legnagyobb hatású lengyel zeneszerzőnek tartanak – ez lesz a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik csúcspontja. A Jeruzsálem hét kapuja című, nagyszabású kórusszimfóniáját adják elő a Müpában a zeneszerző vezényletével.

Krzysztof Penderecki CAFe Budapest Fesztivál

A fesztivál nyitóestjén

A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint állítja színpadra a Pécsi Balett a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével, Kocsis Zoltán vezényletével.

A magyar mester művei szerepelnek Baráti Kristóf és Jean-Efflam Bavouzet koncertjén is, ahogy az Óbudai Kamarakórus programjában is kortárs zeneszerzők művei mellett.

Bartók nemcsak a műveit megszólaltató koncertekkel lesz jelen a fesztiválon, hanem más művészek ihletőjeként is. A Ludwig Múzeum #Bartók című kiállításán olyan műveket állítanak ki, amelyeket a zeneszerző és népzenekutató munkássága inspirált.

A klasszikus zene mellett a jazz, világzene, könnyűzene kedvelőinek is gazdag kínálatot nyújt a fesztivál.

A nemzetközi sajtóban Japán legvarázslatosabb természeti tüneményeként aposztrofált jazz-zongorista, Hiromi lép fel a világszerte ünnepelt basszusgitáros, Jimmy Johnson és a dobos Simon Phillips kíséretében.

Fellép még a legendás Yellowjackets, a Koop Oscar Orchestre, az elektronikus zene egyik meghatározó egyénisége. Eljön a fesztiválra a bámulatos látványvilágú lengyel Cloud Theatre, és az A Short Outline of Everything (A mindenség rövid vázlata) című produkciót adja elő. Nem kevesebbre vállalkozik, mint a világ történetének elmesélésére madártávlatból. A különleges látványvilágú – élőben előadott – produkció a színház, a film és a legkülönbözőbb vizuális művészetek egyedi kombinációja.

Teatro Potlach CAFe Budapest Fesztivál

Izgalmas előadásnak ígérkezik az 1976-ban alapított olasz Teatro Potlach vendégjátéka Shakespeare's Island címmel.

Tihanyi László két egyfelvonásosát is a Cafe Budapest Fesztiválon mutatják be először. Górecki szimfóniájához Juronics Tamás készít koreográfiát.

Gergye Krisztián különleges rendezéssel készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Az „Egy ünnepi színjáték – ...'56–'16..." című bemutató igazi összművészeti produkció segítségével viszi közelebb a mai nézőt a hatvan évvel ezelőtti eseményekhez.

Az Operaházban két különleges mű kerül színre egy estén: Einojuhani Rautavaara kortárs finn komponista kiemelkedő alkotása, A bánya, amelyet az 1956-os magyarországi események inspiráltak, és bányaomlás következtében a föld alatt rekedt munkások történetén keresztül mesél a diktatúra ellen lázadó közösségről.

A finn zenemű mellett bemutatnak egy új magyar operát is: Déry Tibor–Makk Károly–Bacsó Péter Szerelem című filmjének adaptálására kiírt pályázatának nyertes művét. Varga Judit fiatal zeneszerző markáns eszközökkel teremti meg saját világát, melyet erősen meghatároz a Déry-novellák és a Makk-film hatása, de amelyben már egy új generáció szemén keresztül látjuk az 50-es évek történelmét.

Húsz év után kerül újra színpadra Magyarországon az angol drámaíró, költő és műfordító Christopher Marlowe II. Edward című műve Alföldi Róbert rendezésében, élő zenei kísérettel Gőz László összeállításában.

A CAFe Budapest több, önálló tematikával rendelkező rendezvénysorozat megvalósulásában is aktív szerepet vállal.

A Budapest Ritmo Magyarország legújabb világzenei fesztiválja, amelyet a 2015-ben Budapesten rendezett WOMEX sikere inspirált. A Hangvető és a CAFe Budapest által életre hívott Budapest Ritmo egész Kelet-Európa első olyan világzenei fesztiválja, amely a régió és a világ találkozási pontja lehet, ahol a különböző kultúrák kölcsönhatásából lesz megújuló energiaforrás. Az első seregszemle fő témája ezért a találkozás, a sokszor valószínűtlen, meglepő egymásra találás: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak közös játéka, amely Bartók Béla magyar, román, szerb, szlovák, török és algériai népdalgyűjtéseinek utóéletét öleli fel a régió világzenei sztárjaival a Müpában és a mellette felállított CAFe Sátorban 25 koncerten.

Hiromi CAFe Budapest Fesztivál

A Várkert Bazár ad otthont a Mini Fesztiválnak, mely a közelmúlt magyar zeneszerzésének szemléje, amely tavaly óta kiegészült a legfiatalabbak és kiválasztott külföldi kortársak - idén a lengyel szerzők - műveinek bemutatásával.

További ősbemutatók, különleges zenei, színházi és táncelőadások is várják a CAFe közönségét.

A CAFe Budapest Fesztivál sajtótájékoztatója Fotó: Talán Csaba

Kiállítások és ingyenes programok is lesznek a CAFe Budapest programjában: galériák, kiállítóterek, kerületi kulturális intézmények időzítették erre az időszakra kiállításaik megnyitóit, de a Nyitott Műtermek Délutánja segítségével a kulisszák mögé, a műtermekbe is bepillanthatnak az érdeklődők. A Városháza Parkban a vasárnapok kivételével minden este ingyenes programokkal várják a szervezők közönséget a fesztivál idejére felépített Üvegházban.