Több mint 400 ezren látogattak el a New York-i Guggenheim Múzeum szerdán zárult Moholy-Nagy-kiállítására, melyhez Modernity X Hungary néven jelentős kritikai és közönségsikerrel járó művészeti fesztivál is csatlakozott.

A Future Present című Moholy-Nagy-tárlat köré szervezett fesztivál a magyar modernitást mutatta be azzal a céllal, hogy a magyar művészet hangsúlyosabban jelenjen meg New Yorkban, a világ egyik legfontosabb kulturális központjában - mondta a pénteki budapesti záró sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.

Íjgyártó István szerint a fesztivál az "elkényeztetett" New York-i közönség számára is érdekes produkciókat tudott bemutatni, a New York-i Balassi Intézet, az Art Market Budapest, a Budapest Music Center (BMC) és az Alma-On-Dobbin alapítvány közreműködésével. A bemutatkozás hatásai az államtitkár szerint már kezdenek megmutatkozni, mert egy jelentős New York-i galéria például magyar művészettel foglalkozó kiállítást tervez 2017-re.

Központban a fotó és zene

Hammerstein Judit, a programokat koordináló Balassi Intézet vezetője hozzátette, a fesztivál két húzóterületre, a magyar fotóművészetre és kortárs zenére koncentrált. A fesztiválnak nagy volt a sajtóvisszhangja, a programokról többek között a New York Times, a Wall Street Journal és a Washington Post is beszámolt.

A Guggenheim nagyszabású kiállítása mellett két tárlat mutatta be az elmúlt ötven év és a jelen magyar fotóművészetét, 53 művész munkáin keresztül. A fesztivál így szélesebb kontextusba tudta helyezni Moholy-Nagy művészetét, bemutatni munkásságának magyar gyökereit, a Kassák-kört, valamint azt is, hogy ez az újító magyar szellem ma is élő jelenség - jegyezte meg Hammerstein Judit.

A Guggenheimben négyszázezres közönséget vonzó Moholy-Nagy-kiállítás október végétől a művészhez erősen kötődő Chicagóban lesz látható, majd Los Angelesbe utazik.

Ledényi Attila, az Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti vásár alapító-igazgatója hangsúlyozta: New York ma a világ képzőművészeti fővárosa, így fordulópontnak tekinthető, ami az elmúlt hónapokban történt.

Bartók születésének 135. évfordulójának alkalmából a Modernity X Hungary a világhírű magyar zeneszerzőről is megemlékezett, és számos zenei program is volt a kínálatban. Gőz László, a BMC igazgatója elmondta, hogy a Nigun jazzegyüttes bartóki alapokra épített műsorát mutatta be, Balázs Elemér zenekarához pedig a körút egyik állomásán Tim Ries, a Rolling Stones turnészaxofonosa is csatlakozott.

Ifjabb Kurtág György Optical Sound című zenei kísérleti előadása a Guggenheim Múzeummal együttműködésben valósult meg. A zeneszerző hat 1945 utáni magyar elektronikus szerző műveiből készített mixet, majd a zenei program Lukas Ligeti új, Moholy-Nagy előtt tisztelgő művének világpremierjével zárult - mondta Gőz László.