Már csak vasárnapig nézegethet a Ludwigban szupermodelleket

Nők Chanelben divatfotó kiállítás a magyar származású, svéd Peter Farago és Ingela Klemetz Farago képeiből a Ludwig Múzeumban.
Vágólapra másolva!
Habár vége a nyári fesztiválszezonnak, nem kell azon aggódnunk, hogy unatkozni fogunk a hétvégén. Lesz nosztalgiázás az URH és az Európa Kiadó dalaival, újra itt az ARC, nyílt napot tart a Vígszínház, ráadásul számos érdekes kiállítás is már csak vasárnapig látható. Az Origo hétvégi programajánlója.
Vágólapra másolva!

Koncert

Két januári telt házas koncert után ismét felcsendülnek a legendás URH és Európa Kiadó dalai a Gödör Klubban. 1980-ban volt az URH, a magyar alternatív szcéna rövid életű, mégis egyik meghatározó zenekarának első koncertje. Féléves intenzív underground zenélés után az URH feloszlott és átalakult: lett belőle Európa Kiadó és Kontroll Csoport, majd Sziámi. A Gödörben ezt elevenítik fel egy két részre bontott koncert keretében.

A program első fele az URH-ra és az Európa Kiadóra koncentrál, a második fele pedig a Kontroll Csoportra és a Sziámira,

egészen a legújabb dalokig.

A Kobuci kertbe szombaton a bluesrajongókat várják: az amerikai Big Daddy Wilson érkezik Budapestre, a meghívó a kelet-európai bluesszíntér meghatározó alakja, Ripoff Raskolnikov.

Vasárnapig tart a Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek keretében több koncert is lesz a zárónapon. Pásztor Anna, az Anna and the Barbies frontembere akusztikus koncertet ad a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a Dohány utcai zsinagógában pedig Boban Markovic és zenekara lép fel.

A komolyzene rajongóinak a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny döntőit ajánljuk, amelybe ráadásul egy magyar zongorista, Kocsis Krisztián is bejutott. A mai szólódöntők után szombat délelőtt és este zenekar kíséretében mérik össze tudásukat a fiatal zongoristák, vasárnap este pedig díjkiosztó gálakoncerttel zárják a versenyt.

Emellett idén is lesznek koncertek a Magyar Dal Napja kapcsán, Budapesten és vidéken is. A rendezvénynek azonban tavaly óta nincs központi koordinációja, és így kiemelt helyszíne sem lesz 2016-ban.

Kiállítás

A Kiscelli Múzeumban #moszkvater – A Széll Kálmán tér története címmel látható kiállítás október elejéig, amely a tér történetét, emlékeit, múltját és jelenét dolgozza fel. Szeptember 10-én, délelőtt

családi programként tekinthető meg a kiállítás:

a gyerekek a kiállítóterekben kalandozhatnak és kézműveskedhetnek, a felnőtteknek pedig Simonovics Ildikó kurátor tart személyes hangvételű tárlatvezetést.

Vasárnap három kiállítás is bezár a Ludwig Múzeumban: A bálna, amely tengeralattjáró volt címen a kortárs albán és a koszovói képzőművészetet bemutató tárlat, amely a két terület elmúlt tíz-tizenöt évének művészetére koncentrál. A kiállításon a kurátor, Kálmán Borbála és drMáriás képzőművész tart tárlatvezetést szombaton és vasárnap.

Axente Vanessa a Hortobágyon a Nők Chanelben kiállításon Forrás: Peter Farago és Ingela Klemetz Farago

Szintén aznap zár a Peter Farago és Ingela Klemetz Farago alkotópáros Nők Chanelben című fotókiállítása, amelyről korábban az Origo is beszámolt.

A Ludwig 25. című állandó kiállítás is vasárnapig van nyitva, amelyben a elsősorban az 1989 után keletkezett, illetve szerzett műtárgyakból válogattak a kurátorok.

A Három Hét Galériában tARThatatlan címmel a gyermekkori szexuális bántalmazásról mutatnak be kiállítást, melynek célja megtörni a csendet és ledönteni a tabukat. A kiállítás szeptember 21-ig látható, és anyaga az UNICEF fotóiból és a Beszélj róla! projekt által összegyűjtött szövegekből áll, melyekben áldozatok írnak a bántalmazásról. A kiállítás kíséretében ma este hattól kötetlen beszélgetést tartanak a gyermekkori szexuális bántalmazásról a galériában.

Az idei ARC-kiállítás is megnyílt az Ötvenhatosok terén. A mától szeptember 25-ig látható kiállítás alkotói ebben az évben a Hol jár az eszed? kérdésre válaszoltak plakátjaikkal. A 16. ARC-pályázatra 900 pályázó küldte be munkáját, közülük a zsűri 85-öt állított ki a téren.

Színház

Nyílt próbával, kulisszajárással, az évad bemutatóiról szóló beszélgetéssel és gyerekprogramokkal várják a közönséget a Vígszínház nyílt napján, a VígNapon szeptember 11-én, vasárnap.
A nézők délután 15 órától vehetnek részt Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékának próbáján.

A Házi Színpadon 19 órától a Magyar Dal Napját ünneplik

Bereményi Géza, Cseh Tamás és Másik János dalaival.

Az alagsori büfében Hegyi Barbara sütitanodája, a karzatbüfében jelmezes fotózás és arcfestés várja az érdeklődőket. A látogatók felpróbálhatnak egy-egy jelmezt, és a Vígszínház művészeivel közös fényképet készíthetnek. Délután 17 órától Ditrói Mór utcában a színház művészei saját készítésű édességeiket árusítják. A jótékonysági süteményvásár bevételét idén is az Ódry Árpád Színészotthon javára ajánlják fel.

Vasárnapig tart a Thália Színház hagyományos évadnyitó eseménye, a Vidéki Színházak Fesztiválja. Szombaton délután a Csokonai Nemzeti Színház produkciója, egy különleges monodráma kerül színre: Virginia Woolf Orlandó-ja Anca Bradu rendezésében, Sárközi-Nagy Ilona előadásában.