Tomoki Szakata vehette át a 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 15 ezer eurós első díját vasárnap este a Zeneakadémia nagytermében.

A 12 ezer eurós második díjat és a hatezer eurós közönségdíjat az orosz Szergej Beljavszkij nyerte el, míg a kilencezer euróval járó harmadik helyezést a német Leon Bernsdorf szerezte meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egymillió forintos különdíját Kocsis Krisztiánnak ítélték oda. A döntő egyetlen magyar résztvevője nem tudott részt venni az eseményen, távollétében tanára, Dráfi Kálmán vette át az elismerést.

"Magyarország büszke kulturális hagyományaira" - mondta a gálakoncerttel egybekötött díjátadón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Hoppál Péter arról is beszélt, hogy a kormány kiemelt feladatának tartja a zenei tehetséggondozást és a zenei kulturális értékeink továbbörökítését, ezért összesen mintegy félmilliárd forinttal támogatják a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny mellett a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt, valamint a 2017-es Nemzetközi Karmesterversenyt.

A zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik volt, aki a díjátadón arról beszélt, hogy a döntősök megértették Liszt Ferenc művészetét.

Az első helyezett japán Tomoki Szakata a zongoraverseny gálakoncertjén a Zeneakadémia nagytermében MTI Fotó: Mohai BalázsForrás: MTI/Mohai Balázs

A zsűriben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglalt helyet, Kocsis Zoltán a szerkesztőbizottság elnökeként vett részt a munkában. A döntőbe a díjazottak mellett Kuan Ting Lin (Tajvan) és Miho Morimoto (Japán) jutott be.

A díjazottak a pénznyeremény mellett számos magyarországi koncertmeghívást is kaptak.

A 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve rendezték meg.

A gálakoncerten Leon Bernsdorf Liszt Ferenc második zongoraversenyét, Szergej Beljavszkij az első zongoraversenyt, míg Tomoki Szakata a Haláltáncot adta elő a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével, amelyet Kesselyák Gergely vezényelt.