Szombaton rendezik meg a Színházak Éjszakáját, de azok sem maradnak program nélkül a hétvégén, akik nem színházrajongók. Bérczesi Róbert szülinapi koncerttel búcsúztatja a nyarat, jön a Nickelback, Bogányi Gergely szabadtéren zongorázik, és már csak vasárnapig látható egy különleges kiállítás Robert Capa képeiből.

Koncert

Bérczesi Róbert, a hiperkarma zenekar frontembere idén lesz 40 éves, ezt a jeles eseményt pedig kétszer is megünnepli közönségével. Először pénteken a Budapest Parkban, majd pedig a hónap végén a Müpában. Arra a koncertre már minden jegy elkelt, így aki nem szeretne kimaradni az élményből, az a Budapest Parkban hallgathatja meg az énekes-dalszerzőt. Az ígéretek szerint a legújabb szerzemények mellett régebbi, ritkán játszott dalokat is hallhatunk majd tőle.

Szintén pénteken lesz a Dürer Kert grunge ünnepe, amelynek apropóját az adja, hogy 25 éve jelent meg a Pearl Jam bemutatkozó lemeze, a Ten. Most néhány budapesti zenész összeállt, hogy élőben, vendégekkel kiegészülve előadják a lemez dalait. A hangulatot teljessé téve a koncert mellett a 90-es évek legjobb alternatív zenéire lehet bulizni a Dürerben.

Chad Kroger most már teljesen egészséges, és készen áll a budapesti koncertreForrás: AFP/YASUYOSHI CHIBA/Yasuyoshi Chiba

A Nickelback is pénteken érkezik Budapestre, hogy bepótolják a koncertjüket, amely tavaly a frontember, Chad Kroeger hangszálbetegsége miatt elmarad. Mike Kroeger basszusgitáros az Origónak adott interjújában arról beszélt, hogy meglepetésekkel készülnek a rajongóknak a koncertre.

Szombaton pedig a Rohadék Rockcsempész Turné 2016 keretében a Barba Negra Trackben koncertezik a Tankcsapda. A debreceni rockereknek ez lesz az egyetlen fővárosi koncertjük 2016-ban.

Kiállítás

Sinclair ZX Spectrum, Atari ST, IBM AT és XT, Commodore 64 - többnyire ilyen típusú számítógépeken készültek azok a komputerművészeti alkotások, amelyek a Magyar Nemzeti Galéria Magyar művészek és a számítógép című időszaki kiállításán láthatók szeptember 18-ig. A kiállítás az 1970-es évek közepén Magyarországon kibontakozó számítógépes művészet első, a rendszerváltásig tartó korszakával foglalkozik. 

Szeptember 20-án zár a PH21 fotógaléria RGB című, kortárs fotóművészek képeiből válogató kiállítása. Olyan fényképeket láthatunk a tárlaton, amelyek esetében bizonyos színek válnak a műalkotások fő kifejezőeszközévé.

Egy másik érdekes fotókiállítás is már csak pár napig látható: a Mai Manó Ház első és második emeleti kiállítóterében a világ egyik legismertebb magyar származású fotográfusának munkáiból Robert Capa - A háború és béke képei címen válogattak a kurátorok. A kiállítást korabeli folyóiratok, a magyarországi Capa-gyűjtemény teljes anyagát bemutató slideshow és egy, az életéről szóló, 50 perces dokumentumfilm egészíti ki.

Fesztivál

Szombaton rendezik a Színházak Éjszakáját, amelynek keretében egyetlen karszalaggal harminc fővárosi színházban lehet részt venni különböző programokon.

Szombaton és vasárnap tartják a Kulturális Örökség Napjait, melynek célja emlékhelyeket, műemlékeket bemutatni a közönségnek. Az eseményen paloták, kastélyok, lakóházak, ipari épületek, szakrális terek, temetők, közintézmények és könyvtárak nyílnak meg a látogatók előtt. A programok között vannak épületbejárások, kézművesfoglalkozások, kiállítások, koncertek és tematikus séták is.

Szombaton kezdődik és jövő vasárnapig tart az Ars Sacra egyházi művészeti fesztivál is, amelynek keretében több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, képzőművészeti és filmes programmal várják a látogatókat szerte az országban és a határon túl is. A fesztivál keretében szombaton lesz a Nyitott templomok napja, amelyen az ország több mint száz temploma mutatkozik be.

Bogányi Gergely a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorán játszikForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Ars Sacra kiemelt programjai között szerepel Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész szombat esti szabadtéri koncertje a Várban. Az ingyenes koncerten Bogányi Gergely a nevét viselő különleges zongorán Liszt- és Bartók-műveket játszik majd. A téren 500 fő számára lesz ülőhely, amelyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Rossz idő esetén a koncertet a Mátyás-templomban tartják.