Lautrec táncolni fog

AIRLAB Gergye Krisztián Kokoschka
Gergye Krisztián a Kokoschka babája után új produkciót mutat be.
Vágólapra másolva!
Gergye Krisztián Társulata a tavalyi, nagy sikerű Kokoschka babája után ismét a Bridging Europe Fesztivál keretében tart bemutatót. Előadásuk Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel.
Vágólapra másolva!
Gergye Krisztián a Kokoschka babája után új produkciót mutat be. Forrás: Daniel Domolky - deephoto.hu/Daniel Dömölky

Az aranykornak nevezett századforduló Párizsának ellentmondásos atmoszférája elevenedik meg a Lautrec táncolni fog című előadásban. Az alkotók szerint a produkció emlékmű, amely a halandóságra, a lélek halhatatlanságára és a történelmen átívelő örök emberi kérdésekre világít rá, méghozzá olyan vizualitás keretében, amelyet „Lautrec világának 21. századi posztimpressziójaként" írnak le.

A produkció, szintén az alkotók szavai szerint,

egyfajta „forszírozott szórakoztatás", amelynek műfaji meghatározása: cabaret grotesque.

Az élő zenei előadásban neves operaénekes, zenész-énekes, bábszínész és táncosok is közreműködnek majd, biztosítva a Gergyére jellemző műfaji sokszínűséget.

Az előadás szereplői olyan neves századfordulós művészeket jelenítenek meg, akik emblematikus és meghatározó karakterei voltak az 1900-as évek Montmartre-jának, a művészi közegnek, mint például

Aristide Bruant, Vincent Van Gogh, Mademosielle Cha-U-Kao, Chocolate, La Goulue, Valentin de Désossé, Oscar Wilde, Yvette Guilbert és természetesen Henri de Toulouse-Lautrec.

Az összművészeti előadás önironikus humorával túlmutat a társadalomkritikán, és az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi. „A szórakoztatás és a színpadi kiszolgáltatottság, a valódi szabadság és a szabadosság kontrasztjából kérdezünk rá emberi minőségünk lényegére" – mondja a Gergye Krisztián Társulat.

Az előadásban Offenbach, Aristide Bruant, Yvette Guilbert, Purcell, Debussy, Ravel, Strauss, Bartók és Marilyn Manson szerzeményei is megszólalnak, Philipp György, Tárnok Marica, Lőrinc Katalin és Barabás Anita mellett természetesen színpadra lép maga a rendező-koreográfus-látványtervező-táncos Gergye Krisztián is.