Pár napra Budapestre költözik a francia kultúra

MüPa
Budapest, 2012. április 30. A Művészetek Palotája (MÜPA) a Zikkurat-kilátóval (b) a főváros IX. kerületében, a Duna-parton. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A francia kultúra mutatkozik be a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös szervezésű Európai Hidak fesztiválján szeptember 21. és 27. között.
Vágólapra másolva!

Fischer Iván és a Fesztiválzenekar három koncertjén a Montmartre bohém művészvilágát idézi meg Ravel, Debussy, Erik Satie és Henri Dutilleux műveivel. A BFZ évek óta működő, autentikus hangszereken játszó régizenei együttese csütörtökön mulatságos és virtuóz áriákban és táncos ritmusokban gazdag barokk kuriózumokkal készül Hervé Niquet vezényletével.

A fesztiválra a Müpába érkezik a kortárs francia művészeti élet több legendás alakja. Köztük van

a háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, Michel Legrand

és a dzsessz hegedűvirtuóza, Jean-Luc Ponty.

Kortárs világzenei zenekarok tolmácsolásában pedig kifejezetten francia műfajok, a manouche jazz, a sanzon és a bal-musette is képviselteti magát a Müpában.

A fesztivál ideje alatt a Müpa Előcsarnokában és Zászlóterében megrendezett kiállításoknak (Lucien Hervé fotói és Toulouse-Lautrec litográfiái) is van magyar vonatkozása, hiszen a Lucien Hervéként világhírűvé vált fotográfus Hódmezővásárhelyen, Elkán Lászlóként született.

Emellett lesz francia-magyar irodalmi performansz-est, ahol a két ország közötti irodalmi kapcsolatok, a modernitás, az avantgárd és a kísérleti művészet kap teret.

Gergye Krisztián társulata pedig a századforduló Párizsának pezsgő miliőjét eleveníti meg összművészeti produkciójában.