Magyar mozik is vetítik a Rolling Stones kubai koncertjét

2016.09.21. 11:59

Szeptember végén a világpremierrel egy időben a hazai mozikban is bemutatják a Rolling Stones történelmi jelentőségű, 2016. márciusi kubai fellépéséről készült filmet.

A Rolling Stones idén tavasszal Dél-Amerikában turnézott, az América Latina Olé elnevezésű koncertkörút csúcspontja több szempontból is a turnét záró havannai koncert volt. A Stones három nappal Barack Obama utánérkezett Kubába, és ahogy az amerikai elnök, úgy a brit zenekar látogatása is történelmi jelentőségű volt a kommunista országban.

A kubai forradalom után az 1960-as évektől egészen az 1980-as évekig a külföldi zenekarok felforgatónak tartott zenéje be volt tiltva Kubában, és nemhogy koncertet nem adhattak, számaikat sem játszották a rádiók.

A Rolling Stones az ingyenes havannai koncerten, 2016. március 25-énForrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro Ernesto

Az országban ráadásul soha nem volt még ekkora volumenű könnyűzenei esemény, a nagyszabású ingyenes koncertre rengeteg kubai és külföldi rajongó utazott Havannába. A Coliseo de la Ciudad Deportiva nevű arénában és a körülötte lévő területeken összesen 1 millió rajongó hallgatta a koncertet. Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood és Charlie Watts 18 dalt adott elő a hatalmas videófalakkal bővített színpadon.

A rocktörténeti jelentőségű koncertet teljes hosszában rögzítették, az eseményről készült mozifilmet világszerte a szeptember 23-i hétvégén mutatják be. A Havana Moon címre keresztelt filmet Paul Dugdale rendezte: ő készítette a Rolling Stones 2013-as Hyde Park-i koncertjéről készült filmet is.

A koncertfilmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban két alkalommal mutatják be, szeptember 24-én és október 7-én. Emellett országszerte számos további helyszínen, Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Szombathelyen, Debrecenben és Kaposváron is vetítik egy-egy alkalommal a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK