Világklasszis basszus nyert a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen

Alexander Roslavets
basszus
Vágólapra másolva!
A fehérorosz Alekszander Roszlavetsz sikerével ért véget a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny, amit a Zeneakadémia rendezett. A díjátadó és záróünnepség az épület tőszomszédságában történt körúti bombaincidens ellenére zavartalanul lefutott.
Vágólapra másolva!

A II. Nemzetközi Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt szeptember 19-25. között rendezték. A verseny 15.000 euróval járó Nagydíját és a 3.000 eurós közönségdíjat is a fehérorosz basszus, Alekszander Roszlavetsz nyerte el. A 12.000 euróval járó I. díjat a mongol bariton, Ankbajar Enkbold kapta, a II. díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, a szoprán Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a 6.000 eurós III. díjat a lengyel szoprán, Lucyna Jarzabek érdemelte ki. A díjakat a 2016. szeptember 25-i döntő után adták át a Zeneakadémia Nagytermében.

Alekszander Roszlavetsz a Nagydíjat és a közönségdíjat is besöpörte:

Idén is a világ legnagyobb operaszínpadaira kész, érett művészek tartották fontosnak, hogy jelentkezzenek a II. Nemzetközi Marton Énekversenyre. A verseny egyértelműen felkeltette a világ érdeklődését. A középdöntő és a döntő tízkamerás élő, internetes közvetítését Japántól az Egyesült Államokig, Norvégiától Brazíliáig

a világ harmincnál is több országából követték.

A mongol Ankhbayar Enkhbold kapta az I. díjat Forrás: Zeneakadémia - Mudra László

A döntő után a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója, Szabó Stein Imre azt mondta, "kívülről könnyen úgy tűnhet, pusztán az énekverseny műfaján belül hoztunk létre maradandót, valójában az egész esemény olyan energiákat és figyelmet szabadít fel Magyarország irányába, amelyeknek jelentősége

A fináléba bejutott versenyzők elmondták, hogy a Marton Éva Énekverseny kihagyhatatlan lehetőség, egyben pedig a nemzetközi operavilágra nyíló ajtó. Azt is mondták, hogy a Zeneakadémiáéhoz fogható helyszínt és professzionális rendezést korábban

még soha nem láttak.

Az egyetlen magyar döntős, Horti Lilla Verdi Trubadúr-jából választotta a Tacea la notte áriát:

Szabó Stein Imre arról is beszélt, hogy a már második alkalommal megrendezett Nemzetközi Marton Éva Énekverseny a világ élvonalába tartozik. Szerény költségvetése ellenére olyan rangos megmérettetésekkel említhető egy sorban, mint a brüsszeli Erzsébet királynő verseny, a szentpétervári Obrazcova-verseny, vagy a Plácido Domingo-féle Operalia. "Fontos azt is hozzátenni, hogy lassan egy éve dolgozunk a Bartók Világverseny megalkotásán, a Marton Énekverseny egészen konkrét tapasztalatai pedig rendkívüli segítséget nyújtanak abban, hogy Bartók univerzális nagyságához méltó művet hozzunk létre.

– mondta Szabó Stein Imre.

A lengyel Lucyna Jarzabek - kezében az elnyert III. díjjal Forrás: Zeneakadémia - Mudra László

A versenyt idén januárban hirdették meg, és végül öt kontinens huszonöt országából száznál is több művész jelentkezett. A zsűrit maga Marton Éva vezette, és az élő fordulókba 77 versenyzőt juttattak be. Közülük 18 nemzet képviseletében 48 fiatal énekes érkezett meg Budapestre, és mérte össze tudását egy szabadon választott Liszt-dal és egy operarészlet előadásával a szeptember 20-21-i elődöntőben.

A középdöntő szeptember 22-én volt, itt két újabb operarészletet kellett bemutatni. A döntőben az énekesek két alkalommal léptek színpadra a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével,

a zsűri pedig a második félidő után döntött.

Az eredményhirdetés során Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere a zsűri képviseletében azt mondta, hogy olyan énekeseket kerestek, akik nemcsak tehetségesek, de képesnek ígérkeznek pályájukat Marton Éva mintáját követve, hihetetlen szorgalom és rengeteg tanulás befektetésével tovább építeni.

Horti Lilla és a verseny névadója, Marton Éva Forrás: Zeneakadémia - Mudra László

A verseny névadó zsűrielnöke, Marton Éva értékelő beszédében köszönetet mondott a Zeneakadémiának és mindazoknak, akik segítették a verseny lebonyolítását. Azt mondta, "csodálatos hangokat hallottam, csodálatos egyéniségeket láttam ezen a szép versenyen".

Természetesen Marton Éva az eredményhirdetésnél és a díjak átadásánál is a színpadon volt:

A Magyar Állami Operaházban rendezték a szeptember 25-i gálakoncertet, ahol minden döntős újra színpadra lépett. Ráadásul a vezető magyarországi koncerthelyszínek, szimfonikus zenekarok is meghívták őket. A verseny teljes eredménylistája és a döntősök rövid életrajza a verseny holnapján olvasható.

A II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyről a Zeneakadémia felkérésére film is készült. Az MTVA által forgatott 55 perces dokurealityt a közmédia új kulturális adója, az M5 október 1-jén, a zene világnapján mutatja be.