Szabadságvágyó fiataloknak állít emléket az 56 csepp vér című musical

2016.10.06. 18:06

A székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház közös bemutatóra készül: Mihály Tamás, Horváth Péter és Pintér Tamás 56 csepp vér című forradalmi musicaljének október 23-án lesz a premierje az Erkel Színházban. A musical tíz évvel ezelőtt, a Sportarénában debütált nagy sikerrel. Most, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján az alkotók annak szeretnének emléket állítani, hogy a forradalmat szabadságra vágyó, fiatal emberek robbantották ki.

A készülő produkcióról október 6-án tartott sajtótájékoztatón Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója elmondta: tíz éve dédelgeti magában azt az álmot, hogy színpadra állíthassa az 56 csepp vér című darabot, az pedig külön öröm számára, hogy a Vörösmarty Színház mellett a budapesti Erkel Színház is otthont ad az előadásnak.

Szikora János, Ókovács Szilveszter, Mihály Tamás és Horváth PéterForrás: Badicz Adrienn

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hangsúlyozta, hogy az Operaház több programmal, eseménnyel készül az '56-os forradalom évfordulójára, és ebbe a repertoárba tökéletesen beleillik az 56 csepp vér című musical.

Horváth Pétert, a darab íróját személyes emlékek kötik 1956-hoz, de az előadásban közreműködő színészek mindegyike elmondta, hogy van valamilyen személyes érintettségük a forradalommal kapcsolatban.

Az előadásokban többek között Feke Pált, Kiss Diána Magdolnát, Börcsök Olivért, Váradi Eszter Sárát, Egyed Attilát, Sághy Tamást, Keller Jánost és Kátai Istvánt, valamint az Operaház két művészét, Keszei Borit és Busa Tamást láthatja a közönség. A művészek elmondták, hogy a prózai színészek számára szép és nagy kihívás volt az Operaház művészeivel dolgozni, és ez fordítva is igaz.

Jelenet az 56 csepp vér című musicalből.Forrás: Kiss László

Mihály Tamásnak, a darab zeneszerzőjének édesapja, Mihály András sokáig az Operaház igazgatója volt, így ő ott nőtt fel, a rengeteg színvonalas előadás között. Az, hogy az Erkel Színház otthont ad az előadásnak, felér egy telt házas stadionnal az én szememben" -mondta.

A sajtótájékoztatón részt vett a budapesti ősbemutató színészei közül Balogh Erika, aki az Őrnagynét, Miller Lajos, aki Leart és Seress Zoltán, aki a Herceget alakította 2006-ban.

A 2006-os ősbemutató és a 2016-os székesfehérvári premier képeiből egy montázsfilm is készült:

Az 56 csepp vér című előadás két alkalommal, október 23-án és 31-én lesz látható az Erkel Színházban.