Ezen a hétvégén mindenki talál kedvére való programot

Bryan Adams
Canadian musician Bryan Adams performs an open-air concert at state festival Hessentag (Hessian Day) in Bensheim, Germany, 13 June 2014. Photo: Boris Roessler/dpa
Vágólapra másolva!
Lesz könnyű- és komolyzene is, de a MU Színház táncelőadásának bemutatóját is érdemes megfontolni. A könnyűzenéről a hétvégén egy igazi nagyágyú, Bryan Adams gondoskodik - jó hír, hogy még lehet jegyet kapni a koncertjére. 
Vágólapra másolva!

Éjszaka a könyvekkel

Az idei lesz a negyedik Olvasás éjszakája. Ezen a rendezvényen a szerzők és olvasók összegyűlve ünneplik közös szenvedélyüket, az olvasást. Az Olvasás éjszakáján résztvevők meg- és kibeszélhetik a műhelytitkokat, az

olvasók megismerhetik a könyvek íróit, a kulisszatitkokat, a könyvek mögött meghúzódó történeteket.

Az Olvasás éjszakáját a Libri rendezi október 8-án. Budapesten a felújított Rákóczi úti Libri Könyvpalotában lehet csatlakozni a rendezvényhez, de több vidéki helyszín is lesz: Szentendre, Székesfehérvár, Győr, Debrecen, Miskolc.

A közönség találkozhat többek között Jakupcsek Gabriellával, Gerlóczy Mártonnal, Sándor Erzsivel és Dolák-Saly Róberttel. Hallhat részleteket Gyarmati Fanni naplójából Hámori Gabriella tolmácsolásában, és a vállalkozó kedvűek Trónok harca-kvízt is kitölthetnek értékes nyereményekért cserébe.

A 2016-os Olvasás éjszakájának plakátja Forrás: Libri

Színház

A hétvégén mutatják be Budapesten Frenák Pál új darabját, az UN-t a MU Színházban. A szombati előadásra még kaphatók jegyek, de akinek nem jó a mostani hétvége, az

december 8-án még megnézheti a különleges táncelőadást,

amelyben az évad legjobb pályakezdő kortárs táncművésze díjjal kitüntetett fiatal tehetség, Maurer Milán mellett a közel hatvan esztendős koreográfus, Frenák Pál is fellép. Az UN így izgalmas képet ad a két generáció találkozásáról egy színpadon.

Részlet az UN című előadásból Forrás: MU Színház

Az ember, a művészet, a köztér és a jog viszonyát, határait vizsgálja a Szabadság téren október 7-én és 8-án a francia Xtnt nevű művészeti kollektíva, amely a PLACCC Fesztivál meghívására érkezik Budapestre. A Dedriving Code című produkció során a művészek itt-ott megbolygatják a teret.

A Dedriving Code

egy összetett nemzetközi művészeti projekt,

amely a nemzeti és európai jogrendszerek folyamatos kutatására épül, kihasználja a jogászok és művészek együttműködésében rejlő lehetőségeket. Az Xtnt kollektíva projektje a jog, a művészet és a köztér közti kölcsönös viszonyt állítja középpontjába, és kérdéseket tesz fel azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk meg a köztéren, milyen jogok illetnek meg minket ott, és hogy a művészet miképpen tud reflektálni az ember és a köztér kapcsolatára.

Koncert

A hétvége talán legnagyobb eseménye a vasárnapi Bryan Adams-koncert lesz. A világhírű kanadai zenész, dalszövegíró és napjainkra már elismert fényképész 1992-ben adott először Magyarországon koncertet. Az arénás fellépése a Get Up című, új albumát bemutató turnéjának egyik állomása.

A vasárnapi koncerten is belead majd mindent Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uli Deck

A koncertre öt különböző kategóriában kezdték árulni a jegyeket, és ezek közül csak egyféle fogyott el. Bryan Adams nemrég adott interjút az Origónak, amelyben beszélt a vasárnapi koncertjéről is.

A Kerekes Band legutóbbi, Fonogram-díjas Folklore Man című lemeze után idén szeptember 8-án jelentette meg legújabb albumát, Back To Følk címmel. A zenekar ezúttal is különleges utazásra viszi a közönséget és a lemezt hallgatókat. Az ősi Følklānd-szigeteken maradt mågyarï kolónia zenéjét gyűjtötték össze egylemezre.

A Back To Følk-ot először a Fonó Budai Zeneházban mutatják be október 8-án este 8 órától. Jegyeket itt lehet venni a koncertre.

A hétvégén több rangos komolyzenei koncert is lesz. Az egyik ilyen a IV. Nemzetközi Fuvolafesztivál, amelyet Pécelen, a Ráday-kastélyban rendeznek a hétvégén. A fesztivál október 7-től 9-ig tart, tehát péntektől vasárnapig. A pénteki hivatalos megnyitó után Csalog Benedek (barokk fuvola) és Pétery Dóra (csembaló) adja elő a Nagy Frigyes udvarának virtuóz fuvolazenéje című hangversenyt.

Csalog Benedekkel egyébként péntek koncertje után is lehet találkozni a fesztiválon, mert vasárnap tart mesterkurzust. A fesztivál egyik külföldi vendége lesz a spanyol Claudi Arimany fuvolaművész, aki szombaton tart mesterkurzust, vasárnap pedig kamaraestet ad Ittzés Gergellyel (fuvola) és Gábor Józseffel (zongora). A rendezvény mindhárom napjának programjait az általános, 2500 forintos jeggyel lehet látogatni.

Alexander Boldacsev hárfázik

A másik komolyzeni program a hétvégére a szintén péntektől vasárnapig tartó 18. Gödöllői Nemzetköz Hárfafesztivált a királyi Kastélyban. A fesztivált a felújított Lovardában és a Díszteremben tartják, és Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő nyitja meg október 7-én. Péntek esti nyitókoncertjének címe Romantikus Fantáziák, és lényege, hogy a korszak legkiválóbb szerzőinek kompozícióit vonultatja fel. Vigh Andrea egyébként

ingyenes hárfabemutató koncertet is tart gyerekeknek október 9-én, délelőt 11 órakor.

Vasárnap lesz fiataloknak szánt kurzus is, ezt Gulyás Csilla hárfaművésznő tartja. Szombaton délelőtt 11 órától fiatal művészek bemutatkozására is sor kerül: Farkas Mira Junior Prima Díjas hárfaművésznő hangversenyén Debussy, Saint-Saëns és Borne művei hangoznak el Duleba Lívia (fuvola) és Krähling Dániel (brácsa) közreműködésével.

Este a 26 éves Alexander Boldacsev Orosz-est elnevezésű hangversenyén ismerkedhet meg a közönség a művész hazájának legjelentősebb hárfaműveivel. Fiatal kora ellenére Boldacsev már koncertezett a világ legjelentősebb pódiumain. A fesztivált október 9-én 19 órai kezdettel Catrin Finch hárfaestje zárja.