Így látják az otthontalanok Budapestet

Farsang István: Hűtőszekrény cipővel
Vágólapra másolva!
Hajléktalan emberek fotóiból készült naptár a My Budapest Project nevű kezdeményezés keretében. Kétezer fotóból választották ki legjobb képeket, a naptár bevételeiből magukat az alkotókat támogatják.
Vágólapra másolva!

A My Budapest Photo Project kezdeményezés célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mennyien élnek fedél nélkül ma Magyarországon, és segítsen is a hajléktalanoknak ismét talpra állni. A hajléktalanok világnapján, október 10-én megjelenő naptár megvásárlásával ugyanis kampányban résztvevő alkotókat lehet támogatni.

A Budapest Bike Maffia és a Café Art kezdeményezésére létrejött programban egy

eldobható fényképezőgépet adtak a kampányban résztvevőknek, hogy megmutassák városukat, és azon keresztül saját magukat.

Farsang István: Hűtőszekrény cipővel Forrás: My Budapest Photo Project

A közel 2000 fényképből egy szakmai zsűri állította össze a My Budapest Photo Project kiállításának az anyagát, amely már kiállításon is szerepelt a Budapest Pontban. A kiállított képekre a helyszínen és a projekt Facebook-oldalán közel ezren szavaztak, és a legtöbb szavazatot kapó 13 képből állt össze a My Budapest Photo Project 2017-es naptárja.

"Otthontalanná válni a legegyszerűbben talán úgy lehet, ha elvesztjük a legfontosabb személyt az életünkből. A fizikai veszteség még a reménytől is megfoszt, hogy visszajöhet az, ami már csak emlék maradhat számunkra. A veszteség veszteséget halmoz tovább, egészen a reménytelenség átmenetiségétől a bizonyossá válásáig. Egyedül maradva, védelem nélkül a tovább zuhanástól..." –olvasható Kiss Enikő, az egyik alkotó története a naptárban.

Kiss Enikő: Aki hiányzik a képről Forrás: My Budapest Photo Project

A naptár megjelenésével a program nem zárul le. A kiállítás vidéki turnéra indul és látható lesz Pécset, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron és Debrecenben is. A naptárt a kiállítás helyszínein, illetve online lehet megvásárolni, de a projektben részt vevő hajléktalan emberek is segédkezhetnek az árusításában, további anyagi segítséghez jutva ezzel.

Horváthné Pintér Dóra: Sorstalanság új cipőben Forrás: My Budapest Photo Project

Induláskor nem is mertem volna remélni, hogy a kezdeményezésünknek ekkora sikere lesz. Nagyon köszönjük mindenkinek a támogatását és a segítségét. Örülök neki, hogy a rohanó társadalmunkban még azért jut idő arra, hogy foglalkozzunk a kevésbé szerencsés sorsú emberekkel. Remélem, hogy ezzel a néhány, hajlék nélkül élő ember által elmesélt történettel közelebb tudtuk hozni egymáshoz társadalmunk különböző rétegeit. A kezdeményezést jövőre is elindítjuk, hogy még többen esélyt kapjanak, hogy megmutassák magukat" - mondta a programról Fekete Bernadett projektfelelős.