5 nap, 55 program, 35 dedikálás, rengeteg szerző és új kötet, külföldi fellépők, családi programok, 1956, Nádas-évforduló, Margó-díj és könyvvásár. Ezekre mind lehet számítani október 12-16. között a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Az ötnapos rendezvény a Kazinczy utcai Teslában lesz, és minden program ingyenes. 

5 nap alatt 55 programmal, 35 dedikálással és rengeteg magyar szerző új kötetével jelentkezik az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 12-16. között. A kortárs irodalom legjavát bemutató Margó Fesztivált

idén ősszel könyvvásárral egészítik ki.

Nádas PéterForrás: Valuska Gábor

A Margót idén a CAFe Budapest keretében és új helyszínen, a Tesla Budapestben rendezik meg. A teljesen ingyenes rendezvényen új kötettel jelentkezik többek között Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László. Nádas Péterrel pedig az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli a fesztivál a nyitónapon. A szerzővel Forgách András író beszélget, és fontos tudni, hogy erre a programra előzetesen kell regisztrálni. 

Tolnai OttóForrás: Valuska Gábor

Esterházy Péterre több módon is emlékezik az irodalmi fesztivál:

csütörtök este az Aegon-díjasok filmjében jelenik meg, ahogy Berlinben felolvas, a Római-parton sétál vagy a nappalijában betegségéről beszél a nyáron elhunyt író. Írótársak, művészbarátok, irodalmárok és olvasói osztják meg emlékeiket, mulatságos és tanulságos közös történeteiket „... a mindiget javítom örökkére" című filmben. A Tesla udvarán hangképes emléket is állítanak Esterházynak a nyitónapon: vetített kép és hangzó környezet utal idézetekkel idézetekre, bevezetésre és javított kiadásra.

A legnépszerűbb magyar írók is ott lesznek a Margón

A Margó a kortárs irodalom legjobb és legfrissebb termését hivatott bemutatni és a könyvbemutatók, beszélgetések, koncertek mellett az olvasók idén először meg is vásárolhatják az új könyveket a kiadók standjain.

A fesztivál főtámogatójaként az eddigi Margókon is értékesítő Bookline eladási tapasztalatai szerint a fellépő szerzők kötetei teszik ki az eladások zömét: a nyári fesztiválon például Tóth Krisztina (Világadapter) és Röhrig Géza (Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit) ott bemutatott verseskötetei voltak a legnépszerűbbek. Az őszi Margón először kiállító 23 kiadó így a fesztiválon nemcsak bemutatja új megjelenéseit, de egyúttal az értékesítést is megkezdi az ötnapos vásár alatt.

A vásár sikerkönyveinek várják Erdős Virág, Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László új köteteit. Az 55 ingyenes program mellett összesen 35 magyar és külföldi szerző dedikál a Teslában.

A bolti és online értékesítéseket tekintve, a Bookline első nyolc hónapos adatai szerint a kortárs magyar írók közül a legnépszerűbbek a fesztivál Zeitgeist című programjában fellépő Grecsó Krisztián (Jelmezbál), Bartis Attila (A vége; Nyugalom) és a rendezvényen a francia Jean Matternnel beszélgető Dragomán György, akinek három könyve is a legsikeresebbek között van a Bookline-nál: a hamarosan filmen is érkező A fehér király, a Máglya és az Oroszlánkórus. Az idei év eddigi sikerkönyvei voltak még a kereskedő adatai szerint Gárdos Péter Hajnali láz, Sándor Erzsi Anyavalya és Háy János Ország, város, fiú, lány című kötetei. A nyáron elhunyt Esterházy Péter is több címmel szerepel az idei népszerűségi listán: Szüts Miklóssal közös A bűnös, a Harmonia caelestis és a Javított kiadás is az első 30 legkeresettebb magyar kortárs könyv között található a 2016. januártól szeptemberig tartó időszakban. 

Varró DánielForrás: Németh Dániel

'56-os programok

A Margó – a 60. évforduló miatt – 1956-ra is emlékezik. Többek között a Litera Szigorúan titkos című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával, Kemény Istvánnal és Grecsó Krisztiánnal. Az esten az Anima Sound System adja a zenét, a házigazda Máté Gábor pedig a kereteket. A Litera.hu olyan művek alkotására írt ki pályázatot, amelyek 1956 ügynökeinek aktáiba kínálnak betekintést a szépirodalom eszközeivel. Az irodalmi portál születésnapját is ünneplő, regisztrációhoz kötött esten derül fény arra is, hogy

kié lesz idén a Litera-díj.

Szintén a pénteki nap egyik kiemelt programja lesz a Papp András és Térey János Kazamaták című drámájáról szóló beszélgetés. A pesti Katona József Színházban több mint 10 éve bemutatott darabból szintén az Anima Sound System zenei illusztrációja mellett Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos színészek olvasnak fel részleteket, a két szerzővel pedig Gács Anna beszélget a kötet új kiadása apropóján.

Az 1956. október 30-i Köztársaság téri lincselést bemutató Kazamaták Spiró György szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája. „Nagyszabású és rémisztő mű, olyan, mint az ember" írta a Jelenkor által kiadott szövegről Spiró.

A Margó FM, az irodalmi fesztivál hangoskönyv alkalmazása szintén megemlékezik 1956-ról: az emlékév apropóján klasszikus forradalmi szövegekkel frissül az applikáció, a fesztiválon pedig zenés mozgóképes fényinstallációban színészek adják elő Ágh István, Faludy György, Fejes Endre, Illyés Gyula, Nádas Péter, Márai Sándor és Örkény István alkotásait.

Koncertek, beszélgetések

Különleges beszélgetésnek ígérkezik a hálózatkutató professzor Barabási Albert-László és a fiatal orvosi jövőkutató, Meskó Bertalan beszélgetése: mindkét szerzőnek idén jelent meg új könyve. Barabási-Albert A hálózatok tudománya című könyve tíz referenciahálózaton, például az internet, a mobiltelefon-hívások, a tudományos együttműködés vagy az emberi betegségeken keresztül mutatja be a hálózatok világát. Meskó Bertalan Az orvoslás jövője – Ember és technológia című könyvében a gyógyítás és az egészségmegőrzés jövőbeli tendenciáiról ír.

Barabás Lőrinc ad koncertet csütörtökönForrás: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Csütörtök este a Budapest Zeitgeist estjén Grecsó Krisztián, Hajdu Szabolcs és Palya Bea beszélgetnek, majd Barabás Lőrinc ad koncertet billentyűkön, trombitán és laptopon egyedül megszólaltatva dalait, miközben Simon Márton először olvas fel új verseiből.

Vasárnap este már

második alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat

A győztes félmillió forintot, angol nyelvű próbafordítást, kiemelt média- és kereskedelmi támogatást kap. Ekkor osztják ki a 150 ezer forinttal járó Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjat is. A díjátadó után Rájátszás lesz, zenészek verselésével, költők zenélésével. Fellép Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián.

Az őszi Margót, idén először könyvvásár is kíséri, ahol belépődíjat nem kérnek, adni viszont jelentős kedvezményt adnak a kiadók friss megjelenéseikből és a karácsonyi ajándékkönyvekből. Rengetegen fognak dedikálni az őszi Margón, róluk itt lehet tájékozódni, a teljes programfüzetbe pedig itt lehet belelapozni.