Jövőre is lesz Budapest Ritmo

Budapest Ritmo
Szalóki Ági, Lakatos Mónika, és Pandzarisz Dina koncertje az utolsó napon
Vágólapra másolva!
A Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésében, a Müpában megrendezett világzenei fesztivál olyannyira beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy már a rendezvény ideje alatt kitűzték a következő időpontját.
Vágólapra másolva!

Az első Budapest Ritmo fellépői 28 országból, szakmai résztvevői 36 országból érkeztek. A szervezők szerint a Budapest Ritmo inspiráló erejére jellemző, hogy nem csak új projektek születtek, üzletek és barátságok köttettek, hanem

új zenéket is ihletett a fesztivál:

a dél-koreai Duo Bud két dalt írt Budapestről (Budapest és Hidak címen), a norvégiai számi és magyarországi zenészek kétnapnyi együttléte mintegy 45 percnyi új zenét eredményezett, csakúgy, mint a Balogh Kálmán és Lukács Miklós közös munkája két egyiptomi zenésszel, Tarek Andallah-val és Adel Shams El-Dinnel.

Both Miklós Titokzatos Ukrajna című ősbemutatója:

Az ünnepélyes megnyitó után - amely Bartók Béla örökségére épült - három napon át, négy színpadon szólt a zene: az elektronika mellett helyett kaptak a népdalok, az underground, a jazz, a vokális zenekarok, a hangszeres virtuózok és az ősi hangszerek.

A Budapest Ritmo kiemelt célja volt a feltörekvő tehetségek támogatása is.

Ezért jött létre a showcase színpad, ahol a külföldi szakemberek felfigyelhettek a Babra, a Zűrös, a Karavan Familia és a Góbé zenéjére, míg vasárnap a nemzetközi tehetségek – a lengyel Kapela Maliszow, az osztrák Ramsch & Rosen, a szerb Istanbul Night és a horvát Klapa Reful - kaptak lehetőséget a bemutatkozásra.

A fesztivál másik alappillére a szakmai vérkeringés felpezsdítésére szervezett konferencia volt, amelyen magyar és külföldi szakemberek, fesztiválok képviselői és kulturális intézmények képviseltették magukat.

Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzarisz Dina koncertje az utolsó napon Forrás: Budapest Ritmo / Végső Zoltán

A norvég EGT Alap támogatásával létrejött számi-roma csereprogram keretében pedig két kultúra kiváló zenészei dolgozhattak együtt. A válogatott magyar és számi zenészek a Ritmón találkoztak először, és alig másfél nap próbálás után adtak koncertet a Városmajori templom előtt.

A szervezők évente szeretnék megrendezni a fesztivált, hiszen céljuk az, hogy a Budapest Ritmo hosszú távon is a világzene legfontosabb régiós eseményévé váljon. Az már biztos, hogy 2017-ben is lesz Ritmo a Müpában: október 6. és 8. között rendezik meg a fesztivált.