Múzeum körút '56 - szabadtéri fotókiállítás nyílt a Múzeumkert kerítésén

56-os fotókiállítás a Nemzeti Múzeumnál
56-os fotókiállítás a Nemzeti Múzeumnál
Vágólapra másolva!
Kiállítás nyílt 1956-os témájú fotókból október 21-én, MÚZEUM KÖRÚT'56 címmel – rendhagyó módon nem a Magyar Nemzeti Múzeum épületében, hanem a Múzeumkert Múzeum körúti és Bródy Sándor utca felöli kerítésén.
Vágólapra másolva!
Varga Benedek főigazgató Fotó: Mudra László - Origo

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója azzal nyitotta meg a kiállítást, hogy az '56-os forradalom emléke a szívünkben, minden család emlékezetében él, és

ahogy a családoknak, úgy a Magyar Nemzeti Múzeumnak is megvan a saját emlékezete a forradalomról.

Mint mondta, a múzeum épületként és intézményként is részese volt a városban zajló eseményeknek, történeti múzeumként pedig hivatása, hogy fenntartsa mindennek emlékezetét. Ennek szellemében rendezték a MÚZEUM KÖRÚT '56 című, 1956-os tematikájú szabadtéri fotókiállítást, amellyel szándékosan ki akartak mozdulni az épület zárt falai közül: a Magyar Nemzeti Múzeum kerítését, a mai utca forgatagát emelték be a múzeum kiállítóterei közé. Varga Benedek azt is hangsúlyozta, hogy a Történeti Fényképtár 4700 vonatkozó felvétele közül azzal a céllal válogattak, hogy a harcokat és az emberek önfeledt mosolyát, boldogságát is bemutassák, amelyek egyaránt hozzátartoznak 1956-hoz.

Az 1956-os emlékbizottság által támogatott kiállítás

a Múzeumkert Múzeum körúti és Bródy Sándor utcai oldalán mutatja be azokat az 1956-os felvételeket, amelyek a forradalom itt lezajlott eseményeit örökítették meg.

A Múzeum körút '56 keretében kiállított fotó a Bródy Sándor utcában: Fegyveresek és nemzeti színű zászló egy harckocsin a Puskin utca és a Bródy Sándor utca kereszteződésében. Zalay László felvétele Fotó: Mudra László - Origo

A Történeti Fényképtár szabadságharc napjaiból őrzött képeinek többségét laikusok készítették, de ezek mellett számos magyarországi és külföldi hivatásos fotóriporter fényképe is megtalálható a gyűjteményben. Ezek között szép számmal szerepelnek képek a Magyar Nemzeti Múzeum környékéről, a Múzeum körút – Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Kálvin tér által határolt területről.

A Nemzeti Múzeum és közvetlen környéke ugyanis már közvetlenül a forradalom kitörésekor, október 23-a estéjén is a fegyveres harcok gócpontjává vált.

A Magyar Rádió előtt kezdődő lövöldözések következtében a múzeum épülete és a Múzeumkert is a harcok kereszttüzébe került, több belövés is érte. Sőt, a múzeum Magyar Rádió felöli oldalának második emeletén keletkezett tűz felbecsülhetetlen károkat okozott. A napokig tartó égés során szinte teljesen megsemmisült a Természettudományi Múzeum gyűjteményeinek jelentős része: az ásvány-, kőzet, és meteorit-gyűjtemény kétharmada, az állattár Afrika-kiállítása és a szakkönyvtár jelentős része is. Többek között olyan fotó is helyet kapott a most nyíló kiállításban, amely éppen ezeknek a károknak a felmérését ábrázolja.

Az 1956-os fotókiállítás egyik darabja a Nemzeti Múzeumnál: A károk felmérése a Nemzeti Múzeum kiégett Őslénytárában. 1956. december 7. Fényes Tamás / MTI felvétele Fotó: Mudra László - Origo

A tablóméretűre nagyított fotókat úgy helyezték el a múzeum kerítésének egyes pontjain, hogy az 1956-os események színtereit akár össze is lehessen hasonlítani a mai városképpel.

A fényképkiállítás november 13-ig lesz látható.

A képek egyben felhívják a figyelmet a Nemzeti Múzeum szintén aznapig látogatható, REJT/JEL/KÉPEK/ '56 – A forradalom titkos művészete című időszaki kiállítására is.

A kiállítás a Nemzeti Múzeumnál november 13-ig látható. Fotó: Mudra László - Origo