A Terror Házában virtuálisan elevenedik meg ’56

2016.10.23. 12:04

A forradalom 60. évfordulójára készített időszaki kiállításon a virtuális technológia segítségével azt érezheti az ember, hogy körülötte zajlanak az '56-os események.

Egyedülálló időszaki kiállítással készült az 1956-os forradalom emlékévében a Terror Háza Múzeum. Az Egy akaraton 1956–2016 című tárlaton testközelből, egy VR-szemüveget felvéve élhetik át a látogatók a forradalom legfontosabb pillanatait.

A múzeum programigazgatója, Tallai Gábor az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában beszélt a kiállításról, amelyhez Pálfi György filmrendező 12 jelenetet forgatott le az '56-os élethelyzetek bemutatására. Ennek kapcsán a rendező interjút is adott az Origónak

Az Egy akaraton 1956–2016 jeleneteinek forgatásaFotó: Szebeni-Szabó Róbert

Tallai most arról beszélt, hogy a kormány által létrehozott '56-os emlékbizottság elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt kérte, olyan programokat szervezzenek, amelyek megérintik a fiatalokat. 

Tallai szerint, mivel Magyarországon ma már több mint hárommillió olyan ember él, akinek semmilyen emléke nincs a diktatúráról, nekik el kell mesélni, mit jelent '56. 

Az október 23-ai programokról összességében azt mondta, hogy a "hatvanadik évforduló jó lehetőséget ad arra, hogy begyógyítsák azokat a sebeket, amelyeket az ötvenedik évforduló okozott". 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK