Koncert a tehetségkutató győztesével és neves művészekkel

2016. 09. 21. Hegedűművész Interjú Mágó Károly Párosinterjú Váradi Gyula
Vágólapra másolva!
Jótékonysági koncertet ad több neves művész. Bartók, Liszt és Dohnányi darabokat játszanak majd. Az esemény két fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, és Erdő Péter bíboros, prímás. A teljes bevételt rászoruló gyerekek kapják majd.
Vágólapra másolva!

Adta magát, hogy a jótékonysági koncert két főszereplőjével, a szervező Lakatos Györggyel, és a Virtuózok tehetségkutató győztesével, Váradi Gyulával a Bartók Béla Konzervatóriumban találkozzunk. Előbbi a zenei középiskola tanára, utóbbi a tanítványa.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

"A koncert ötlete évek óta ott volt bennem. A konzervatóriumban rengeteg tehetséges fiatallal találkozom, itt próbálkoztunk is már hasonlóval.

- mondta Lakatos György.

A teljes bevételt rászorulók kapják

Én úgy gondoltam, hogy tovább viszem ezt a koncepciót, és most különösen a Bartók év kapcsán – ugye Bartók Béla 135 éve született, Liszt Ferenc pedig 130 éve halt meg – úgy gondoltam, hogy én és két kollégám játszunk együtt a növendékeinkkel – tette hozzá Lakatos.

Ezután már csak az volt a kérdés, hogy ki kapja bevételt. De ez is hamar megoldódott, és jegyeladásból befolyó pénzt végül az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül a Szendrői Biztos Kezdet Gyermekház kapja majd, ahol a társadalom perifériájára szorult családok gyerekeinek segítenek az étkeztetésben, ellátásában.

Az intézmény 5 évesnél kisebb gyerekek korai fejlesztését végzi, és különféle programokkal próbálja megkönnyíteni a nehéz körülmények között élő családok életét.

A gyerekek ingyenesen juthatnak tízóraihoz, a fejlesztő foglalkozásokhoz, illetve találkozhatnak pszichológussal és logopédussal is.

A művészek célja többek között az, hogy felhívják a társadalom figyelmét az integráció és a tehetséggondozás fontosságára a zene hatalma által.

A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, valamint Erdő Péter bíboros, prímás.

Egyelőre a diákokok sem tudják, hogy mit játszanak majd

„A koncerten több neves művész is fellép majd, mind barátaim, kollégáim. Többek között Kállai Ernő hegedűművész és Balázs János zongoraművész" - sorolja a szervező a fellépő művészeket.

Ők hárman hosszú évek óta tartják a kapcsolatot, de ebben a formációban, még nem játszottak soha.


Az első rész egy tematikus rész lesz, amelyben Liszt, Bartók, Dohnányi darabokat adnak elő, míg a második részben – amelyben Váradi Gyula lesz a középpontban - azért meglepetés, mert maguk a diákok sem tudják ebben a pillanatban, hogy mit játszanak majd.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo


„Mi hárman, vagyis a tanárok, persze már tudjuk, de a diákoknak mindent még nem árultunk el. Ez nem véletlen, azt szeretnénk, hogy a tudásuk legjavát adhassák. Nem szeretnénk egy olyan terhet rájuk róni, amit nem úgy tudnak elviselni, ahogy azt mi szeretnénk" – mondja Lakatos.
Szerinte

az egy hosszú folyamat, amíg a tanár diák kapcsolatból kollegiális kapcsolat lesz, igaz, ahogy mondja, az akár a konzi utolsó évében már kialakulhat.

Szerinte a tanulás összetett dolog, kell egy fogadó fél és egy jó tanár, aki át tudja adni az információkat, hogy aztán azt a diák az iskolából kilépve megfelelően tudja hasznosítani.

Első hely a tehetségkutató műsorban

Tanítványának, Váradi Gyulának mostanában alig van ideje gyakorolni, pedig korábban napi legalább négy órát gyakorolt.

Nagyon élvezem az egészet. Nagyon sok koncertem van, a mostani ráadásul egy különleges koncert lesz" - mondja Váradi.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo


Tanár és tanítványa többek között egy vonósnégyessel is fellép majd a koncerten, de Váradi több kamara formációval is játszik majd.

Mindketten azt mondják,

belőlük minden bizonnyal a legjobbat hozza majd ki, hogy egy jó ügy érdekében játszhatnak,

vagyis, ahogy ők fogalmaznak, „az egész dolognak különleges lesz az atmoszférája".

És abban is bíznak, hogy ezután évente egyszer rendezhetnek hasonló koncertet.