Hivatalosan is Shakespeare társszerzője lett Christopher Marlowe

2016.10.25. 17:24

Az Oxford University Press brit kiadó Shakespeare társszerzőjeként ismerte el Christopher Marlowe-t a hamarosan megjelenő, The New Oxford Shakespeare című gyűjteményben, amely Shakespeare összes ismert munkáját tartalmazza.

William ShakespeareForrás: Origo

A brit kiadó szerint az első nagy angol drámaíróként ünnepelt Christopher Marlowe, Shakespeare kortársa és vetélytársa segédkezhetett Shakespeare három darabjának megírásában.

Már a 18. században felmerült a gyanú, hogy Marlowe, akinek egyebek között a Doktor Faustus című dráma fűződik a nevéhez, közreműködött Shakespeare VI. Henrik királyának első, második és harmadik részének elkészítésében, valamint a bárd több másik darabjában is – közölte a BBC News.
A mostani az első alkalom, hogy Marlowe-t hivatalosan is elismerték Shakespeare társszerzőjeként. A két drámaíró együtt fog szerepelni a VI. Henrik-trilógia nyitólapján.

A The New Oxford Shakespeare című gyűjtemény egyébként egy nemzetközi kutatócsoport munkájának eredménye, akik szerint Shakespeare sokkal többet dolgozott együtt más drámaírókkal, mint azt eddig gondolták. Eredményeik szerint Shakespeare 44 darabjából 17 társszerzők bevonásával született.

A kutatás során a szakemberek hagyományos szövegelemzést végeztek, valamint számítógépes módszert is használtak a szövegek tanulmányozására.

Gary Taylor, a gyűjtemény egyik szerkesztője szerint egyértelműen sikerült kimutatniuk Marlowe kézjegyét a VI. Henrik király három részében. Mint hangsúlyozta: "immár biztosak lehetünk abban, hogy nem csupán hatottak egymásra, hanem együtt is dolgoztak. A riválisok néha együttműködnek".

A friss kutatási eredményekkel azonban korántsem ért egyet mindenki, vannak ellenvélemények is. Carol Rutter, az angliai Warwicki Egyetem professzora szerint Shakespeare valóban sokféle emberrel dolgozhatott együtt, de hogy Marlowe egyike volt ezeknek, azt erősen kétli.

"Ennek az az oka, hogy amikor ezek a darabok születtek, Marlowe volt a színdarabírás nagymestere. Miért akart volna egy jelentéktelen színésszel dolgozni?" - jegyezte meg a szakértő, aki szerint Shakespeare sokkal inkább más színészekkel működhetett együtt, akiknek viszont Marlowe írói stílusa visszhangozhatott a fejében.