Meghalt Bara Margit

Bara Margit
Vágólapra másolva!
Életének 89. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után keddre virradó hajnalban meghalt Bara Margit Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznő.
Vágólapra másolva!

Bara Margit az 1950-1960-as évek egyik legnagyobb magyar filmcsillaga volt. 1928-ban született Kolozsváron, ahol egy évet végzett el a Színművészeti Akadémián. 1945–55 között a Kolozsvári Magyar Színházban játszott. 1955-ben

települt át Magyarországra,

1957-ig a Petőfi Színház, majd a Nemzeti Színház művésznője lett.

Bara Margit 1960-ban Forrás: Fortepan/Kotnyek Antal

A csúcson volt, amikor 1964-ben belekeverték az úgynevezett Onódy-ügybe,

ezt követően pályafutása harminchat évesen derékba tört.

Az ügy központi figurája Onódy Lajos, az Éttermi és Büfé Vállalat egykori igazgatója volt. Ellene a rendőrség 1964-ben kezdett nyomozni csalás és sikkasztás miatt. Onódy ellen igazából koncepciós per zajlott, ami ugyan nem volt teljesen alaptalan, mégis a bűncselekmény súlyosságához képest aránytalan volt a büntetés.

Onódyt igyekeztek minél jobban befeketíteni. Így indultak el a pletykák arról, hogy a mulatóhelyein orgiákat rendeztek, ahol magas beosztású funkcionáriusok és a legszebb magyar művésznők is sokszor megfordultak. Bara Margitról szóltak a legvadabb pletykák. Sosem sikerült kideríteni, hogy ki és miért keverte bele pont Bara Margitot ebbe a szégyenletes ügybe, úgy, hogy a vádlottat, Onódy Jánost

még csak nem is ismerte.

A színpadtól 1978-ban vonult végleg vissza.

Ismertebb filmjei közé tartozik a Szakadék, a Bakaruhában, a Szegény gazdagok, a Ház a sziklák alatt és a Csempészek.

Részlet a Szegény gazdagok-ból:

Művészetét 1967-ben

Balázs Béla-díjjal, 2002-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

2011-ben, a 42. Magyar Filmszemlén életműdíjjal tüntették ki a 2005 óta nagybeteg művésznőt, 2012-ben a Budapest díszpolgára címet adományozták neki.

Bara Margit 1964-ben Forrás: Fortepan/Kotnyek Antal