Lemezborítón írt levelet John Lennon II. Erzsébetnek

2016.10.28. 13:04

Egy lemezborítóban találták meg John Lennon II. Erzsébethez írt levelét, amelyben megindokolja, miért küldi vissza 1965-ben kapott kitüntetését.

A tulajdonos házának padlásán talált rá a lemezre, amelyet több másikkal együtt 10 fontért vásárolt egy használtcikk vásáron. Szerdán vitte el a dokumentumot felbecsültetni, és kiderült, hogy értéke mintegy 60 ezer font lehet - írta a BBC.

II. Erzsébet a Brit Birodalom Rendjével (MBE) tüntette ki a Beatlest1965-ben, amikor már világszerte sikeresek voltak. Négy évvel később azonban - Yoko Ono hatására - John Lennon úgy döntött, hogy visszaadja kitüntetését Nagy-Britanniának a nigériai Biafrában dúló polgárháborúban való részvétele miatt (1967-1970).

Visszaküldöm ezt az MBE-t tiltakozásul Nagy-Britannia részvétele ellen a Nigéria-Biafra-dologban, az ellen tiltakozva, hogy támogatjuk Amerikát a vietnami háborúban, illetve mert a Cold Turkey visszaesett a slágerlistákon"- írta Lennon.

Egy szakértő, Darren Julien szerint a megtalált levél csak tervezete annak, amelyet végül Lennon elküldött, az eredetit, amelyet 1969. november 25-én kelteztek, a királyi archívumban őrzik.

John Lennon egy interjújában annak idején arról beszélt, hogy sokan, köztük háborús hősök a Beatles szemére vetették, miért fogadták el a kitüntetést. "Ők azért kapták, mert embereket öltek. Mi azért kaptuk, mert nem öltünk embereket. Képmutatónak tartottam a kitüntetés elfogadását. De örülök, hogy megtettem, mert négy évvel később felhasználhattam arra, hogy tegyek egy gesztust" - mondta.